Asasinul unui critic al legii blasfemiei a fost spânzurat în Pakistan

Ioana Dogaru
Internaţional / 29 februarie 2016

Asasinul unui om politic pakistanez favorabil unei revizuiri a controversatei legi a blasfemiei a fost spânzurat luni dimineaţă într-o închisoare din Rawalpindi, în apropiere de Islamabad, au anunţat autorităţile pakistaneze, potrivit AFP.

Mumtaz Qadri l-a împuşcat în 2011 pe Salman Taseer, guvernator al provinciei Punjab - cea mai populată din ţară-, pentru că acesta din urmă şi-a exprimat sprijinul pentru Asia Bibi, o creştină acuzată de blasfemie, şi s-a declarat favorabil unei revizuiri a legii privind acest subiect, apărată cu înverşunare de cercurile islamiste din ţară, aminteşte sursa citată.

Poliţist detaşat la protecţia lui Salman Taseer, Mumtaz Qadri l-a împuşcat cu 28 de gloanţe în centrul Islamabadului, gest pentru care a fost numit "erou" de islamişti şi avocaţi, care de altfel l-au acoperit cu petale de trandafir la prima sa apariţie la tribunal.

"Confirm că (Mumtaz) Qadri a fost spânzurat în închisoarea Adialia luni dimineaţă", a declarat un responsabil cu rang înalt din rândul poliţiei locale, Sajjid Gondal.

Aproximativ 50 de membri ai forţelor de securitate în ţinută de acţiune au fost desfăşuraţi în vecinătatea locuinţei lui Qadri, iar ambulanţe staţionau în apropiere, a observat un corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului.

Accesul la imobilul unde a locuit Qadri a fost filtrat, iar pe clădirile din vecinătate au fost trimişi lunetişti, moscheile din apropiere difuzând anunţul executării criminalului, potrivit sursei citate.

Sajjid Gondal a precizat că execuţia a avut loc după o ultimă întâlnire, duminică seară, între condamnatul la moarte şi membri ai familiei sale şi a adăugat că rudele au primit corpul defunctului.

Asasinarea lui Salman Taseer, care a stupefiat o clasă politică deja foarte precaută cu privire la orice controversă implicând islamul - religia de stat a Pakistanului-, i-a atras lui Mumtaz Qadri pedepsa capitală pentru crimă şi terorism.

În martie 2015 însă, un tribunal i-a anulat pedeapsa pentru terorism şi a amânat pentru un termen neprecizat execuţia sa, la acea dată autorităţile limitând execuţiile doar la condamnaţii pentru terorism. În aceste condiţii, afacerea a ajuns în faţa celei mai înalte instanţe din ţară.

În octombrie, Curtea Supremă a confirmat verdictul de vinovăţie şi sentinţa hotărâtă în primă instanţă.

În Pakistan, legea asupra blasfemiei prevede până la pedeapsa cu moartea pentru persoanele găsite vinovate de ofensă adusă islamului, ceea ce nu era cazul pentru guvernatorul Salman Taseer. De aceea, extremiştii şi mulţimea au linşat persoane suspectate de insulte aduse islamului fără să mai aştepte verdictul justiţiei, precizează AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb