ASF: Trei grupuri de lucru vor aborda direcţiile discutate la întâlnirea cu transportatorii şi asiguratorii

Andrei Stan
Bănci-Asigurări / 26 decembrie 2015

Trei grupuri de lucru vor aborda direcţiile discutate la întâlnirea cu transportatorii şi asiguratorii

Subiectele discutate în cadrul întâlnirii de marţi dintre reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, transportatori şi asiguratori, privind modificările legislative, dezvoltare baze de date, transparenţă şi informarea asiguraţilor, vor fi abordate de trei grupuri lucru, la care au fost invitate să participe toate părţile prezente la întâlnire, transmite ASF printr-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

La întâlnirea de marţi au fost reprezentate organizaţiile patronale ale transportatorilor din România (Uniunea Naţională a Transportatorilor din Românie - UNTRR, Federaţia Operatorilor Români de Transport - FORT, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România - COTAR, Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 -APTE2002, Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale - ARTRI, Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier - AOTR, Asociaţia Naţională a Transportatorilor şi Taximetriştilor Independenţi - ANTTI, Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi - ADTI), societăţile de asigurări autorizate să vândă poliţe RCA, asociaţiile profesionale ale asigurătorilor şi brokerilor (Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România - UNSAR, Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România - UNSICAR).

"Discuţiile au avut ca scop identificarea tuturor revendicărilor relevante ale transportatorilor dar şi a soluţiilor concrete pentru remedierea dezechilibrului manifestat în piaţa asigurărilor auto obligatorii. Pe durata întâlnirii, care a depăşit 4 ore, transportatorii şi asiguratorii au fost invitaţi să îşi prezinte atât solicitările cât şi propunerile care să stea la baza demarării unor proiecte menite să conducă la o mai bună funcţionare a pieţei asigurărilor în ansamblul acesteia", se arată în comunicat.

În urma discutării în detaliu a propunerilor tuturor participanţilor la întâlnire a fost convenit un set de măsuri ce trebuie avute în vedere imediat dar şi în perspectivă.

"Printre cele mai importante direcţii de acţiune pentru perioada imediat următoare se numără atenuarea creşterilor tarifelor RCA în medie de până la 50% comparativ cu tarifele anterioare majorărilor (efectuate până la 30.06.2015) şi în acest sens operarea unor amendamente la Norma 23/2014 privind RCA, prin introducerea unor cerinţe de existenţă a unei relaţii de proporţionalitate între creşterea tarifelor din noile notificări faţă de evoluţia daunalităţii medii înregistrate de asigurători, eliminarea componentei de Carte Verde în cadrul fundamentării tarifelor pentru poliţele RCA (în cazul operatorilor de transport local) şi realizarea unei analize privind impactul intrării în vigoare a Legii 237/2015 asupra pieţei RCA şi identificarea unor posibilităţi de adaptare în cadrul regimului local", precizează reprezentanţii ASF.

Potrivit acestora, măsurile pe termen mediu, care vor fi luate în prima parte a anului următor, vizează îmbunătăţirea bazei de date CEDAM şi identificarea de soluţii pentru optimizarea modului de emitere a poliţelor RCA (poliţă pe vehicul şi şofer), creşterea nivelului de transparenţă şi afişarea de informaţii suplimentare privind modul de fundamentare a tarifelor (formula de calcul, istoric de daunalitate, detalii privind calculele actuariale) precum şi dezvoltarea unui sistem de preţuri de referinţă (preţ mediu la nivel de piaţă).

Au fost discutate, de asemenea, măsuri de perspectivă pentru modificarea structurală a sistemului actual. În acest sens va fi evaluată oportunitatea suspendării poliţelor RCA pe perioada în care autovehiculul nu este utilizat de către proprietar (ex. modificarea Legii 136/1995) şi va fi analizat cadrul legal naţional şi european, în vederea evaluării modificării reglementării naţionale pentru emiterea poliţelor RCA pe persoane fizice (pe CNP), sau prin individualizare la nivel de persoane juridice (stabilire de tarife individuale pentru flote).

"Toate aceste linii de acţiune au fost cuprinse într-un protocol însuşit de participanţi la încheierea întâlnirii. Au fost stabilite 3 grupuri de lucru care să abordeze direcţiile discutate - modificări legislative, dezvoltare baze de date, transparenţă şi informarea asiguraţilor - in care toate părţile prezente la întâlnire au fost invitate să participe, pentru a concretiza acţiunile şi propunerile legislative avute în vedere", se mai spune în comunicat.

Transportatorii au protestat, săptămâna trecută, în Capitală, şi au cerut sprijinul Guvernului pentru reducerea poliţelor RCA, eliminarea supraaccizei şi reglementarea situaţiei abonamentelor radio pentru mijloacele de transport. Firmele de profil au atras atenţia asupra faptului că românii nu ar putea suporta o creştere a preţului poliţei RCA cu până la 400%, care ar ajunge la valori mai mari decât ale autoturismelor pentru care este plătită asigurarea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb