"AstraZeneca" preia "Cambridge Antibody Technology Group"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 mai 2006

Investiţia depăşeşte un miliard de dolari

AstraZeneca Plc, al doilea producător de medicamente din Marea Britanie, a decis să plătească 567 milioane de lire sterline (1,07 miliarde de dolari) pentru partea pe care nu o deţinea la "Cambridge Antibody Technology Group" Plc (CAT), obţinînd astfel controlul celui mai mare furnizor de biotehnologie din ţară. Aşadar, "AstraZeneca" va pătrunde în zone noi de cercetare. Investitorii CAT, companie cu sediul în Cambridge, vor primi 1.320 pence pentru fiecare acţiune deţinută, ceea ce înseamnă cu 67% mai mult decît preţul de închidere al titlurilor CAT la finele săptămînii trecute (791 pence). În aces-te condiţii, valoarea de piaţă a societăţii preluate ajunge la 702 milioane de lire sterline. "AstraZeneca", societate cu sediul în Londra, deţinea deja 19,2% din CAT, participaţie preluată în noiembrie 2004.

Directorul executiv al firmei londoneze, David Brennan, adaugă portofoliului acesteia, prin preluarea CAT, trei dintre cele mai bine vîndute medicamente: Nexium - pentru tratamentul ulcerului, Seroquel pentru schizofrenie şi Toprol-XL pentru hipertensiune. Cele două companii colaborează deja la realizarea de tra-tamente pentru afecţiunile infla-matorii.

"Preţul de preluare al CAT reflectă valoarea pe care o văd cei de la < AstraZeneca > în potenţialul de cercetare al CAT", declară Karl Keegan, analist la "Canaccord" din Londra. În opinia sa, preluarea CAT va determina o creştere semnificativă a soluţiilor biotehonologice ale "AstraZeneca". Alţi specialişti sînt de părere că preţul plătit de cumpărător este un pic exagerat.

Preluarea CAT este văzută de oficialii "AstraZeneca" drept o evoluţie firească a cooperării dintre cele două entităţi. "Succesul înregistrat în colaborarea noastră, în ultimii doi ani, a fost demonstrat de abilităţile complementare şi de expertiza fiecărei firme, declară David Brennan, directorul executiv al "AstraZeneca". Domnia sa afirmă că, pe viitor, cele două companii vor clădi pe acest succes prin combinarea capacităţilor de cercetare şi dezvoltare ale CAT cu experienţa în descoperiri medicale, dez-voltarea produselor globale, vînzări şi marketing ale "Astra-Zeneca".

"Cambridge Antibody" a realizat un cîştig net de 3,08 milioa-ne de lire sterline în perioada octombrie - decembrie 2005, comparativ cu pierderile de 11,3 milioane de lire aferente aceluiaşi interval din 2004. Vînzările au însumat, în aceeaşi perioadă, 14 milioane de lire, faţă de 2,7 milioane în anul precedent.

Valoarea de piaţă a "AstraZeneca" este de 45,1 miliarde de lire sterline. De la începutul anului, acţiunile companiei au crescut cu 1%.

În acţiunea de preluare a CAT, "AstraZeneca" a beneficiat de consultanţa "Goldman Sachs Group" Inc., iar societatea achiziţionată - de cea a "Morgan Stanley".

În cursul şedinţei de tranzacţionare de ieri, de la Bursa de Valori din Londra, acţiunile CAT au crescut cu 63%, la 1,290,5 pence/titlu, iar cele ale "AstraZeneca" au pierdut 0,2%, fiind cotate la 2.852 pence /acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb