Au avut loc tensiuni după ce Baku a instalat un punct de control drumul care leagă Nagorno-Karabah de Armenia

A.F.
Internaţional / 24 aprilie 2023

Au avut loc tensiuni după ce Baku a instalat un punct de control drumul care leagă Nagorno-Karabah de Armenia

Azerbaidjan a anunţat, ieri, instalarea unui punct de control pe singura cale terestră care leagă Armenia de enclava Nagorno-Karabah, populată în principal de etnici armeni, ceea ce a provocat noi tensiuni între Baku şi Erevan, informează Reuters.

Ministerul azer de Externe a justificat instalarea punctului de control prin faptul că era un pas esenţial în contextul în care Armenia că ar folosi drumul pentru a transporta arme către contestata regiune. "Garantarea siguranţei la frontieră şi a siguranţei traficului pe drumul respepctiv reprezintă prerogativa guvernului Azerbaidjanului şi o condiţie prealabilă esenţială pentru securitatea naţională, suveranitatea statului şi statul de drept".

Nagorno-Karabah este o enclavă recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar majoritatea celor 120.000 de locuitori de acolo sunt etnici armeni.

Armenia afirmă că punctul de control de la podul Hakari din culoarul Lachin este o încălcare gravă a acordului de încetare a focului din 2020, care a pus capăt unui război în 2020. Aceasta a cerut Rusiei să pună în aplicare acordul conform căruia coridorul Lachin, singurul drum din Azerbaidjan care leagă Armenia de Nagorno-Karabah, trebuie să fie sub controlul forţelor ruse de menţinere a păcii.

"Solicităm Federaţiei Ruse să implementeze în cele din urmă declaraţia trilaterală", a precizat Ministerul de Externe al Armeniei referindu-se la acordul care a fost intermediat de preşedintele rus Vladimir Putin.

Guvernul SUA a declarat că este "profund îngrijorat" de stabilirea punctului de control pe singura rută terestră către regiunea contestată Nagorno-Karabakh, spunând că subminează eforturile de pace în regiune.

Departamentul de Stat al SUA a mai spus că ar trebui să existe o circulaţie liberă şi deschisă a oamenilor şi a comerţului pe coridorul Lachin şi a îndemnat ambele părţi să reia discuţiile de pace.

În social media au apărut fotografiii cu podul care are o parte blocată de vehicule şi soldaţi.

Ministerul armean al Apărării a declarat că un soldat pe nume Artyom Poghosyan a fost ucis în jurul orei 07.50 GMT, când forţele azere au deschis focul asupra unei poziţii armeneşti din Sotk, un sat armean la est de Lacul Sevan. Azerbaidjanul a negat că a ucis soldatul.

Azerbaidjanul a susţinut apoi că soldaţii armeni au tras asupra unităţilor azere în jurul orei 11.10 GMT în districtul Lachin, ceea ce Armenia neagă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb