Au început lucrările la calea ferată care ar putea debloca transporutile de mărfuri din Ucraina

ANA FELEA
Miscellanea / 19 iunie 2022

Au început lucrările la calea ferată care ar putea debloca transporutile de mărfuri din Ucraina

O linie ferată românească nefolosită de mai bine de trei decenii ar putea fi soluţia pentru deblocarea situaţiei mărfurilor din Ucraina. Este vorba despre linia ferată cu ecartament larg din Portul Galaţi şi care, dacă ar fi funcţională, ar putea fi cheia în ceea ce priveşte transporutl cerealelor pe Dunăre.

Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, a anunţat recent, pe pagina de Fcebook, că soluţia aceasta este deja luată în calcul, motiv pentru care a fost dat startul lucrărilor pe calea ferată.

"Se lucreză la operaţionalizarea linie ferate cu ecartament larg de la Galaţi, pentru transportul cerealelor din Ucraina. În pragul unei posibile crize alimentare, Galaţiul poate juca un rol crucial în deblocarea situaţiei mărfurilor din Ucraina, în special în ceea ce priveşte transportul cerealelor pe Dunăre. Astfel, darea în folosinţă a liniei ferate cu ecartament larg, care ar permite trenurilor cu cereale din Ucraina să ajungă până în port, astfel încât mărfurile să fie încărcate în vapoare, este vitală în actualul context internaţional", a spus Costel Fotea.

Preşedintele Consiliului Judeţean a fost personal să verifice ritmul lucrărilor astfel că postarea făcută pe reţeua de socializare este însoţită şi de fotografii care arată zeci de muncitori pe şantier. În total, vor fi reparaţii pe o lungime de 4 kilometri.

"Nefolosită de mai bine de trei decenii, linia ferată necesită schimbarea traverselor şi a pieselor aferente pe o lungime de aproape 4 kilometri. Zilele următoare, cei de la CFR vor aduce noi echipe de muncitori, de la Adjud şi Buzău, pentru a finaliza cât mai repede posibil operaţiunea de înlocuire a mii de traverse", a anunţat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Odată reabilitat acest tronson feroviar cu ecartament larg, folosit în spaţiul ex-sovietiv, va putea permite trenurilor cu marfă care pleacă din Ucraina, şi trec prin Republica Moldova, să ajungă direct la docuri.

Lucrările au termen de execuţie de 60 de zile şi o valoare estimată de aproximativ 1,29 milioane lei (circa 260.000 de euro).

De altfel, pe 26 aprilie 2022, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, anunţa print-o postare pe Facebook, că trebuie operaţionalizate rapid liniile de cale ferată din Portul Galaţi.

"Operaţionalizăm rapid liniile de cale ferată din Portul Galaţi! Data de 19 mai 2022 este termenul limită pentru licitaţia destinată reparaţiei liniei de cale ferată cu ecartament larg dintre Giurgiuleşti (Republica Moldova) şi Portul Galaţi. Această linie de cale ferată va permite transportul mărfurilor spre şi dinspre Ucraina, via Republica Moldova, prin Portul Galaţi. Astfel, acest port dunărean va deveni, alături de portul Constanţa, unul dintre punctele cheie din regiune pentru transportul de mărfuri şi materii prime. Reparaţiile pentru această linie de cale ferată cu ecartament lărgit (3,583 km) şi pentru o linie de cale ferată cu ecartament normal (1,167 km) din Portul Galaţi vor dura 60 de zile de la data semnării contractului. Suma de 1,289 milioane de lei fără TVA necesară reparaţiilor va fi suportată din bugetul CFR Infrastructură", a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Si liniile de cale ferata din Romania? Cu ele ce facem? Ia mai dai in pas...le lor de ucrainieni. Vrem cai ferate romane pentru cetatenii romani.

    1. Pai e in Romania...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb