AU LUAT BONUSURI DE MILIOANE DE EURO DE LA O BANCĂ AMENINŢATĂ DE FALIMENT Bancheri spanioli, trimişi la închisoare în urma unei decizii-premieră

Jose Fierro
Internaţional / 18 ianuarie 2017

Sursa foto: Wikipedia

Sursa foto: Wikipedia

Un tribunal spaniol a condamnat la închisoare cinci foşti executivi din domeniul bancar, care au au obţinut milioane de euro de la o bancă ce avea probleme şi care a fost ulterior naţionalizată, informează AFP, conform Thelocal.es.

Potrivit sursei, aceasta este o decizie-premieră într-o ţară care nu şi-a revenit încă în urma planurilor de salvare acordate băncilor.

"Aceştia sunt oameni care au condus o casă de economii ce a trebuit să fie salvată de stat", a stabilit, ieri, Curtea Naţională Supremă din Spania, într-un document obţinut de AFP, adăugând că a luat această decizie ca un precedent, mai precis pentru a nu permite ca alţi foşti bancheri să nu fie pedepsiţi.

Decizia poate însemna un precedent pentru alte cazuri, de o amploare mai mare, precum cel al fostului ministru spaniol al economiei şi fost şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Rodrigo Rato, acuzat de delapidare în perioada în care a fost preşedinte al "Bankia", o altă bancă salvată de stat în urma crizei financiare.

În 2010, pe fondul crizei profunde din Spania, cei cinci condamnaţi recent, pe atunci membri ai consiliului de administraţie al băncii "Novacaixagalicia" (NCG) şi-au părăsit funcţiile, dar nu înainte să obţină compensaţii în valoare de aproape 19 milioane de euro, deşi cunoşteau problemele instituţiei de credit.

Anul următor, NCG a fost naţionalizată pentru evitarea falimentului. În 2012, Spania, în lipsă de lichiditate, a solicitat Uniunii Europene un plan de salvare al sectorului bancar de 41,3 de miliarde de euro.

NCG a obţinut un ajutor de de 9 miliarde de euro şi, în 2013, Spania a vândut "Novacaixa" către "Banesco" din Venezuela, contra sumei de un miliard de euro.

Cei cinci foşti executivi, cu vârstele cuprinse, acum, între 59 şi 85 de ani, au mai fost găsiţi vinovaţi de delapidare şi în 2015, primind pedepse de doi ani cu închisoare. Totuşi, apărarea acestora a solicitat suspendarea sentinţelor.

În Spania, în mod obişnuit, cei aflaţi la prima infracţiune non-violente pot obţine suspendarea unei sentinţe de cel mult doi ani de închisoare.

Dar, în acest caz, Curtea Naţională a subliniat: "gravitatea infracţiunilor este mare din cauza impactului macroeconomic, astfel că este necesar ca cei cinci foşti executivi să fie închişi".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb