Autoritatea Electorală Permanentă cere amânarea alegerilor locale

A.M.
Politică / 27 martie 2020

Autoritatea Electorală Permanentă cere amânarea alegerilor locale

Actualizare - Ludovic Orban, despre posibila amânare a alegerilor locale: "Voi chema partidele la consultări şi vom discuta despre această temă".

---

Autoritatea Electorală Permanentă avertizează, într-o scrisoare transmisă atât preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi premierului Ludovic Orban, dar şi preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, că, în contextul epidemiei de COVID-19, "organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un grad mare de incertitudine", transmite G4media.

"Dacă alegerile locale ar avea loc în data de 28 iunie 2020, hotărârile Guvernului, necesare pregătirii şi organizării acestora, ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în data de 13 aprilie 2020", se arată în scrisoarea trimisă de AEP.

În plus, 1 aprilie ar reprezenta startul perioadei de înscriere on-line în Registrul electoral al alegătorilor cu domiciului sau reşedinţa în străinătate, care doresc să voteze în străinătate sau prin corespondenţă la alegerile parlamentare.

AEP dă exemplul mai multor state care au decis amânarea unor scrutinuri:

-Austria şi Marea Britanie - alegerile locale

-Canada - alegerile provinciale şi municipale, alegerile parţiale şi referendumul local

-Franţa - turul doi al alegerilor locale

-Cehia - alegerile parlamentare parţiale

-India - alegerile pentru Consiliul Statelor

-Spania - alegerile regionale în Galicia şi Ţara Bascilor

-Elveţia - votul popular federal şi mai multe alegeri municipal

-13 de state americane - alegerile locale, alegerile primare prezidenţiale şi alte tipuri de scrutine.

"Şi acestea nu sunt singurele exemple. Şi vecinii sârbi au amânat, din cauza coronavirusului, alegerile parlamentare, regionale şi locale, programate să aibă loc la 26 aprilie. Totodată, statele care îţi menţin decizia a organiza alegerile la datele stabilite iau măsuri pentru a limita contactele fizice pentru a asigura sănătatea publică.", menţionează AEP.

"Indiferent de varianta aleasă, amânarea alegerilor sau organizarea acestora la datele stabilite, se impune modificarea legislaţiei primare, prin instituirea unor proceduri alternative la operaţiunile electorale ce presupun interacţiunea fizică a alegătorilor, candidaţilor şi oficialilor electorali, precum colectarea semnăturilor de susţinere, înregistrarea candidaturilor, finanţarea campaniei electorale, desfăşurarea campaniei electorale şi înregistrarea contestaţiilor, organizarea votării propriu-zise, numărarea voturilor, centralizarea rezultatelor, controlul finanţării campaniei electorale şi rambursarea cheltuielilor electorale", mai scrie în documentul citat.

Potrivit Autorităţii Electorale, "implementarea soluţiilor legislative, care pot fi identificate pentru a adapta procesele electorale la contextul epidemiologic actual, implică o durată de timp minimă ce variază între 3 şi 6 luni, înaintea demarării perioadei electorale propriu-zise".

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, le-a trimis şefului statului, premierului şi preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, şi un proiect de lege pentru cazul în care se va depăşi termenul de 13 aprilie pentru stabilirea datei alegerilor locale. Asta deoarece acest lucru ar duce la prelungirea mandatelor în curs ale primarilor, preşedinţilor de Consilii Judeţe şi membrilor Consiliilor Locale şi Judeţene, lucru care trebuie făcut prin lege.

Potrivit proiectului de lege întocmit de Autoritatea Electorală, mandatul primarului şi cel al preşedintelui de Consiliu Judeţean se prelungesc de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă până la depunerea jurământului de către primarul, respectiv preşedintele de CJ, nou-ales.

Alegerile pentru noul primar, respectiv şef de CJ, "se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu, sau de urgenţă, după caz". Acelaşi lucru este valabil şi pentru alegerile pentru Consiliul Local şi Consiliul Judeţean.

Potrivit aceluiaşi proiect de lege, mandatele consilierilor locali şi judeţeni sunt şi ele prelungite pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până când noile consilii sunt legal constituite.

Întrebat pe 15 martie despre eventualitatea amânării alegerilor, premierul Ludovic Orban a declarat că este prematur să avem astfel de discuţii acum.

"Faţă de data iniţială pe care o consideram potrivită - 14 iunie - la consultarea cu partidele am convenit de principiu asupra datei de 28 iunie, urmând să vedem evoluţiile şi să luăm o altă decizie, tot cu consultarea partidelor, dacă amânăm sau nu. Deocamadă este prematur să avem discuţii, e greu de anticipat care va fi evoluţia răspândirii, dacă e virus sezonier, când va fi atins un vârf, când va fi manifestată o descreştere. În funcţie de evoluţii vom lua deciziile potrivite", declara acesta în urmă cu mai puţin de două săptămâni.

Între timp, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus a sărit de o mie, iar numărul deceselor a ajuns la 24.

În ultimele zile, mai mulţi liderii politici au avansat ideea amânării alegerilor locale.

Dan Barna, preşedinţele USR, declara pe 20 martie, la RFI: "am fi iresponsabili să organizăm acum alegeri, când oamenii sunt îngrijoraţi cum îşi protejează bunicii sau copiii de această pandemie".

Şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, declara în urmă cu circa o săptămână că "este o opţiune amânarea alegerilor locale".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. E fff slabă : confirmă ALEȘII care ne-au adus AICI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb