Autorităţile au acceptat ajustarea preţurilor în contractele de achiziţii publice

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 29 aprilie 2008

Autorităţile au acceptat ajustarea preţurilor în contractele de achiziţii publice

ANRMAP (agenţia care monitorizează achiziţiile publice) a trimis Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO) textul Ordinului comun privind preţurile ajustabile. Astfel, constructorii câştigători ai licitaţiilor pot cere, în decontarea lucrărilor, fonduri suplimentare pentru acoperirea costurilor cu creşterea materialelor de construcţii şi cu mâna de lucru.

Ordinul va fi aplicat începând cu 1 iulie, ne-a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO. Domnia sa ne-a precizat că ordinul face parte din Ghidul privind achiziţiile publice în formula negociată de ARACO şi ANRMAP în cursul lunilor februarie şi martie ale acestui an. Ordinul este semnat de miniştrii Varujan Vosganian, Ludovic Orban şi Laszlo Borbely şi avizat de ANRMAP şi Ministerul Justiţiei. Documentul urmează să fie tipărit în Monitorul Oficial.

Laurenţiu Plosceanu ne-a explicat: "Principala modificare din Ghid constă în acceptarea preţurilor ajustabile conform formulei polinomiale din FIDIC pentru decontarea situaţiilor de lucrări. ARACO a semnalat, în repetate rânduri, faptul că, în prezent, au apărut o serie de dificultăţi în derularea unor contracte de execuţie de lucrări generale din cauza creşterii semnificative din ultima perioadă, a preţurilor la anumite materiale de construcţii. Este vorba despre oţel beton, ţeavă de cupru, componente tâmplărie (AI, PVC, lemn), ciment etc".

Legislaţia actuală impune preţuri ferme pentru lucrări pe perioada derulării contractelor. Astfel că au apărut unele blocaje în execuţie, iar multe licitaţii au fost repetate din cauza lipsei de ofertanţi, tocmai din acest motiv. Astfel, legislaţia trebuie să prevadă posibilitatea de ajustare a preţurilor în funcţie de evoluţia unor indici de preţ relevanţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb