Autorităţile elene au numit doi foşti oameni de afaceri la conducerea Agenţiei de Privatizare a Greciei

Dumitru Coman
Internaţional / 22 ianuarie 2017

Autorităţile elene au numit doi foşti oameni de afaceri la conducerea Agenţiei de Privatizare a Greciei

Autorităţile elene au numit doi foşti oameni de afaceri să conducă fondul înfiinţat anul trecut pentru a accelera privatizările şi pentru a utiliza cel mai bine activele ţării, în concordanţă cu angajamentele asumate în schimbul asistenţei financiare, transmite Reuters.

George Diamantopoulos, fostul director general al subsidiarei americane a Kraft Foods, a fost numit preşedintele Agenţiei de Privatizare (HRDAF), în timp ce director general va fi Rania Aikaterinari, inginer şi fost adjunct al şefului "Public Power Corp" (PPC) (cea mai mare companie de electricitate din statul elen), conform Agerpres.

Componenţa completă a consiliului de administraţie al HRDAF va fi anunţată săptămâna viitoare. Consiliul de administraţie va avea un mandat de patru ani.

Noul Guvern de stânga a oprit unele privatizări, când a venit la putere în 2015, dar le-a relansat în 2016, ca parte a acordului semnat cu creditorii internaţionali. Al treilea pachet de asistenţă financiară obţinut de Grecia - în valoare de 85 de miliarde de euro- prevede un program masiv de privatizare. Banii obţinuţi vor fi folosiţi la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor şi pentru finanţarea investiţiilor. În ultimii cinci ani, Grecia a obţinut din privatizări trei miliarde de euro.

Atena poate obţine în acest an peste două miliarde de euro din vânzarea activelor de stat, şi poate îndeplini obiectivul de a obţine din privatizări venituri de şase miliarde de euro până în 2018, a declarat recent Sergios Pitsiorlas, fostul şef al HRDAF.

Conform celui mai recent plan de privatizare al Guvernului, Grecia intenţionează să vândă 5% în OTE, cea mai mare companie elenă de telecomunicaţii. De asemenea, vor fi vândute participaţii minoritare în companiile care furnizează apă în Atena şi Thessaloniki, a adăugat Pitsiorlas.

Pitsiorlas, aflat din martie 2015 la conducerea HRADF, a finalizat acordul de închiriere a aeroporturilor regionale cu suma de 1,23 miliarde de euro cu firma germană Fraport şi vânzarea unei participaţii de 67% în cel mai mare port al ţării (Pireu) grupului chinez de transport maritim Cosco.

Săptămâna aceasta, Grecia a finalizat vânzarea grupului feroviar "Trainrose" de către compania italiană de căi ferate (Ferrovie dello Stato) pentru 45 de milioane de euro (48,1 milioane de dolari).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb