Autorităţile ruse au reţinut peste 600 de protestatari anticorupţie

Ziarul BURSA #Internaţional / 28 martie 2017

Autorităţile ruse au reţinut peste 600 de protestatari anticorupţie

15 zile de închisoare pentru liderul Opoziţiei

UE şi SUA cer eliberarea persoanelor arestate

Peste 600 de persoane rămân în arest, după ce, duminică, au fost reţinute de autorităţile ruse la un miting anticorupţie neautorizat de pe străzile Moscovei.

Ieri, magistraţii ruşi l-au condamnat la 15 zile de închisoare pe liderul Opoziţiei din Rusia, Aleksei Navalnîi, care este acuzat că nu s-a supus autorităţilor în timpul arestării sale pentru organizarea mitingului anticorupţie.

Pedeapsa este a doua sancţiune pentru Navalnîi şi vine după ce instanţa a stabilit că acesta va plăti o amendă de 20.000 de ruble, adică aproximativ 324 de euro, după ce a fost găsit vinovat de organizarea "demonstraţiilor care au rezultat în încălcarea ordinii publice", transmite Reuters.

Aleksei Navalnîi a fost arestat la scurt timp după ce a ieşit în stradă ca să conducă demonstraţia anticorupţie din Moscova, potrivit News.ro.

Fundaţia Anticorupţie Navalnîi a organizat, duminică, o sută de mitinguri anticorupţie în marile oraşe ruseşti, iar protestarii i-au cerut în stradă demisia premierului Dimitri Medvedev.

Aceste proteste par să reprezinte o revărsare coordonată a resentimentelor politice, asemănătoare cu demonstraţiile masive care au cuprins în anii 2011-2013 întreaga Rusie.

Autorităţile ruse au precizat că aproximativ 7.000 de persoane au participat la demonstaţia anticorupţie de pe străzile Moscovei. Însă, numărul real al protestatarilor ar putea să fie mult mai mare prin comparaţie cu datele prezentate de poliţie. Mulţimea s-a întins de la un capăt la celălalt al străzii Tverşkaia.

Protestatarii au încercat, totodată, să atragă atenţia asupra acuzaţiilor lansate de Fundaţia Anticorupţie Navalnîi. Organizaţia liderului opoziţiei susţine că premierul rus are o colecţie însemnată de vile, iahturi şi podgorii. Dimitri Medvedev deţine inclusiv o casă pentru creşterea raţelor, iar protestatarii au ridicat pancarte cu raţe pe străzile Moscovei.

Au existat şi ciocniri izolate între forţele de ordine şi protestatarii care scandau "Rusia va fi liberă!" şi "Ruşine!".

Poliţia a confirmat arestarea a 500 de persoane, în vreme ce presa susţine că peste 600 de persoane au fost arestate doar în urma protestelor din Moscova. Conform activiştilor, numărul protestarilor arestaţi în întreaga ţară depăşeşte 1.000 de persoane.

Uniunea Europeană a cerut, ieri, eliberarea "neîntârziată" a sutelor de persoane arestate în protestele anticorupţie din Rusia.

Un purtător de cuvânt al UE a explicat că acţiunile autorităţilor ruse "au împiedicat exercitarea unor libertăţi fundamentale de expresie, de asociere şi de organizarea a unei întruniri paşnice, care sunt înscrise în Constituţia Rusiei".

UE a subliniat: "Le cerem autorităţilor ruse să respecte în totalitate angajamentele internaţionale pe care le-au asumat... şi să-i elibereze fără nicio întârziere pe demonstraţii paşnici care au fost arestaţi".

Între timp, americanii au condamnat arestarea sutelor de manifestanţi, numind acţiunea acestora un afront la adresa valorilor democratice.

"Cerem Guvernului Rusiei să elibereze imediat toţi manifestanţii paşnici", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, într-un comunicat, adăugând că Washingtonul este "tulburat" să afle de arestarea unuia dintre liderii Opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi.

Moscova a respins apelurile lansate de SUA şi UE pentru eliberarea protestatarilor anticorupţie arestaţi în Rusia. Mai mult, autorităţile de la Moscova i-au acuzat pe organizatori că au plătit adolescenţi ca să participe la cele mai importante demonstraţii antiguvernamentale, care au avut loc în ultimii ani în Rusia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. N-am o problemă. Putin, eliberează-i pe protestatari. Trump, eliberează-i și tu pe protestatarii împotriva Dakota pipeline. Cum, care conductă? Aia, știi tu.

     

    Scria BBC pe 2 feb 2017, anul acesta, nu acum 50 de ani: 

     

    "Police in the US state of North Dakota say they have arrested 76 people protesting against a controversial oil pipeline. 

    They say the arrests happened when protesters refused to leave land owned by the pipeline company. 

    A spokesman said the latest arrests brought the number detained since August to almost 700. 

    They came after the US Army was ordered to allow the construction of the final section of the Dakota Access Pipeline. 

    Native Americans and their supporters have protested against the project for months, and have vowed to fight on. 

    The Standing Rock Sioux Tribe say the final section - under Lake Oahe, a reservoir on the Missouri River - would contaminate drinking water on their land and damage sacred burial sites." 

    Pe scurt, sunt niște cetățeni cărora nu le place o conductă ce le va traversa ținuturile. Și au protestat pașnic. Vreo 700 au fost arestați. Americanilor, eliberații. Free Willy. Free Dakota Protesters. Apoi, Putin, davai, davai, eliberează-i pe protestatari. Eu zic că nu merge ca americanii să aibă liber la închis protestatari iar Putin nu. Nu este corect. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb