BERD şi UE premiază firmele româneşti care au investit în eficienţă energetică şi energie durabilă

Elena Deacu
Companii #Energie / 20 martie 2015

O companie agricolă, un service auto, un producător de mobilă cu aspect antichizat, un producător de conserve şi compoturi, câteva fabrici de pâine, un producător de hârtie şi cea mai mare rafinărie din sud-estul Europei, sunt câteva din cele 15 companii româneşti care au fost distinse cu premii de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Uniunea Europeană (UE) pentru promovarea eficienţei energetice.

Gala UE-BERD Sustainable Energy Excellence Awards, care a avut loc în Bucureşti la data de 18 martie, a recunoscut proiectele româneşti de succes în energie durabilă, finanţate de către BERD şi UE.

"Companiile româneşti au demonstrat că investind în eficienţă energetică şi energie regenerabilă pot aduce României beneficii economice, de mediu, de securitate energetică naţională precum şi beneficii sociale", a afirmat James Hyslop, Director BERD pentru România.

"Beneficiile economice se regăsesc în reducerea costului cu utilităţile pentru investitori, cele de mediu în reducerea emisiilor de CO2, cele de securitate energetică naţională în scăderea cererii de consum de energie sau prin îndeplinirea cererii de piaţă prin resurse locale de energie regenerabilă, iar beneficiile sociale în formare profesională din sectorul energiei durabile, aflat în plină dezvoltare", a adăugat James Hyslop.

Pentru a promova energia durabilă în sectorul privat, BERD şi UE, prin intermediul băncilor româneşti, oferă finanţare şi îndrumare companiilor care doresc să investească în eficienţă energetică şi în proiecte la scară mică de energie regenerabilă.

În prezent finanţarea eficienţei energetice din sectorul privat se poate face prin Banca Comercială Română (BCR), BRD Groupe Société Générale, Banca Transilvania şi UniCredit Ţiriac Bank, în cadrul programului UE-BERD Facilitate de Finanţare a Energiei Durabile pentru IMM din România (RoSEFF), un instrument important de promovare a eficienţei în reducerea costurilor la facturile de energie şi sprijinirea competitivităţii IMM-urilor.

Până acum, băncile au acordat împrumuturi în valoare de 112 milioane de euro din finanţări BERD pentru circa 300 de companii, ce au investit în eficienţă energetică prin proiecte a căror valoare totală de investiţie se ridică la aproape 156 milioane de euro. Finanţarea este susţinută de un grant al UE pentru consultanţă tehnică şi stimulente financiare destinate IMM-urilor.

Aceste proiecte au condus la economii anuale de energie şi de CO2 de 1.786 GWh, echivalentul consumului casnic de energie electrică a oraşului Bucureşti pentru un an de zile, sau 394.000 tone de CO, echivalentul eliminării a 123.690 de autoturisme de pe străzi, în decursul unui an.

BERD este principala instituţie investitoare în România. Numai în anul 2014, Banca a investit 600 de milioane de euro în ţară. Până în prezent, BERD a investit mai mult de 7 miliarde de euro în 370 de proiecte din România. De asemenea Banca a mobilizat mai mult de 14 miliarde de euro pentru aceste proiecte din alte surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb