Biden vrea noi negocieri în domeniul nuclear cu Iranul

A.B.
Internaţional / 2 decembrie 2020

Biden vrea noi negocieri în domeniul nuclear cu Iranul

Preşedintele ales american Joe Biden declară într-un interviu acordat cotidianului The New York Times (NYT) că vrea să angajeze rapid noi negocieri cu Iranul, "în consultare" cu aliaţii Washingtonului, însă numai după revenirea Statelor Unite în Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, din care Donald Trump a retras Statele Unite în mai 2018, relatează AFP şi News.ro.

Într-un interviu acordat marţi seara unui editorialist al cotidianului american şi publicat miercuri, democratul îşi confirmă astfel poziţia exprimată înainte de alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.

În septembrie, el scria într-un editorial că, dacă Teheranul revine la o "respectare strictă" a limitelor impuse programului său nuclear prin acordul internaţional nuclear din 2015, Statele Unite vor reveni la rândul lor în acord, ca "punct de plecare" al unor negocieri "ulterioare".

"Ar fi dificil, dar, da", a răspuns Joe Biden, întrebat de jurnalist dacă aceasta este în continuare poziţia sa.

"Cel mai bun mod de a obţine o anumită stabilitate în regiune" este abordarea "programului nuclear" al Teheranului, apreciază el.

Dacă Iranul s-ar dota cu bomba atomică, acest lucru ar lansa o cursă a înarmării nucleare în Orientul Mijlociu, iar "ăsta este ultimul nenorocit de lucru de care am avea nevoie în această parte a lumii", a insistat viitorul preşedinte american.

Revenirea în cadrul acordului ar însemna o ridicare a sancţiunilor economice impuse de către Donald Trump după ce a ieşit din pact în 2018.

Ca represalii faţă de aceste sanţciuni, Republica islamică s-a retras treptat din angajamente nucleare pe care şi le-a asumat.

Numai după revenirea Washingtonului şi a Teheranului în cadrul prevederilor acordului, "în consultare cu aliaţii şi partenerii noştri, vom angaja negocieri şi acorduri în vederea înăspririi şi prelungirii restricţiilor nucleare impuse Iranului şi în vederea abordării programului iranian al rachetelor", a precizat Joe Biden.

Potrivit NYT, noua administraţie va căuta, prin aceste negocieri, să prelungească perioada restricţiilor impuse producţiei iraniene de materiale de fisiune - care pot fi folosite în vederea producerii bombei atomice - şi abia apoi să abordeze problema activităţilor Teheranului şi ale grupărilor sale aliate în Liban, Irak, Siria şi Yemen.

NYT scrie că preşedintelui ales i-ar plăcea să extindă aceste negocieri în afara ţărilor semnatare ale Acorduluide la Viena din 2015 (Statele Unite, China, Rusia, Fraţa, Germania, Regatul Unit şi Iranul), inclusiv la vecini şi rivali ai Teheranului precum Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu e presedinte ales, nu a fost investit oficial in functie, sunt numai balarii de presa.

    Nu intereseaza pe nimeni ce isi doreste si ce nu-si doreste Joe Biden, o marioneta a globalistilor.  

    1. Biden a fost declarat președinte de către Associated Press? Ce nu-ți convine?

      Eu sunt curios ce s-ar întâmpla totuși în situația în care judecătorii SUA vor decide că voturile au fost într-adevăr fraudate și că Trump este președintele SUA? 

      Mass-media complet controlată a lucrat extrem de intens și iresponsabil (cum altfel?) în ultima perioadă pentru a inocula ideea că Biden e președinte. Sunt foarte mulți americani care sunt convinși de acest lucru. Dacă judecătorii nu vor ține cont de decizia mass-mediei, așteptările neîmplinite ale votanților Biden se pot transforma în violențe ce ar putea duce chiar la un război civil. 

      Judecatorii vor tine cont, cel mai probabil, de situatia de fapt.. aia care se va constata in urma anchetei. Din cate stiu americanii transeaza situatia inainte de Craciun iar ce se hotaraste, hotarat ramane.

      Riscurile de razboi civil sunt si intr-un caz (Biden) si in celalalt (Trump) dar oamenii sunt prea nauciti de criza sa mai riposteze.  

      Ce judecatori, fratilor? Mai bine de 2/3 din caricaturile de procese initiate de comicul Giuliani au fost deja CLASATE. Aproape zero speranta pentru restul.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb