Biserica Ortodoxă face presiuni pentru ca autorităţile să permită pelerinajul

A.P.
Miscellanea / 9 octombrie 2020

Biserica Ortodoxă face presiuni pentru ca autorităţile să permită pelerinajul

Biserica Ortodoxă Română e în centrul atenţiei de două săptămâni din cauza insistenţei de a organiza pelerinajul tradiţional de Sfânta Parascheva la Iaşi. În ciuda apelurilor experţilor sanitari şi a deciziilor autorităţilor pentru a reduce afluxul de oameni, în plină creştere a pandemiei în municipiul Iaşi, Mitropolia Moldovei face presiuni pentru ca autorităţile să permită pelerinajul, scrie g4media.

În oglindă, un eveniment de o importanţă similară pentru credincioşii catolici s-a desfăşurat în premieră în acest an fără pelerini. E vorba despre marea procesiune de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, unde anual vin zeci de mii de oameni să se roage la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană. Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani.

Stareţul Mănăstirii Franciscane din Şumuleu, organizatorul pelerinajului, a anunţat încă din luna aprilie că pelerinajul de la Şumuleu, programat pentru 30 mai, nu va avea loc din cauza pandemiei. Arhiepiscopia Romano - Catolică Alba Iulia a întărit mesajul pe toată durata lunii mai, transmiţându-le credincioşilor catolici că pericolul infectării cu Covid este major în timpul unei eveniment de o asemenea amploare.

În schimb, organizatorii au asigurat transmisia online şi televizată a slujbei de Rusalii, punctul culminant al pelerinajului, conform g4media.

În ceea ce priveşte pelerinajul de Sfânta Parascheva, Mitropolia Moldovei a continuat să promoveze acţiunile dedicate sărbătorii, singura concesie făcută fiind aceea de a nu mai scoate racla cu sfintele moaşte în faţa Catedralei Mitropolitane. Şi chiar dacă sute de pelerini erau deja în Iaşi şi aşteptau la cozi, Mitropolia a anunţat că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârşirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva.

Anunţul din 7 octombrie a fost însă invalidat o zi mai târziu: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a trimis ieri o adresă oficială membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în care cere anularea restricţiilor pentru organizarea pelerinajelor şi propune ca măsură de siguranţă sanitară montarea unui panou din plexiglas deasupra raclei cu moaşte, care să fie dezinfectat la fiecare oră, după cum scrie Ziarul de Iaşi.

Mai mult: deşi datele oficiale arată că transportul în comun reprezintă o sursă majoră de infectare, Mitropolia Moldovei a mai cerut ca CJSU Iaşi să abroge Hotărârea nr. 47 / 05.10.2020, prin care este restricţionat accesul pelerinilor din alte localităţi la o sărbătoare religioasă, notează g4media.

În tot acest timp, Mitropolia Moldovei nu a emis nici un mesaj adresta credincioşilor în care să avertizeze în legătură cu pericolul infectării cu Covid-19 în marile aglomeraţii. Dimpotrivă, în contextul creşterii alarmante a numărului de infectări din Iaşi, cu secţia ATI ocupată în totalitate, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a transmis că "sfinţenia nu este contagioasă".

O diferenţă similară de atitudine între Biserica Ortodoxă şi restul bisericilor creştine s-a înregistrat şi la Paşte. În timp ce restul bisericilor au acceptat măsurile dure de restricţie din perioada stării de urgenţă, Biserica Ortodoxă a făcut presiuni majore asupra guvernului şi a obţinut o derogare specială. BOR a fost singura biserică ce a putut încheia un acord cu Ministerul de Interne prin care zeci de mii de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi pentru a aduce lumină credincioşilor în toată ţara.

De altfel, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancţionat Ministerul Afacerilor Interne cu avertisment contravenţional, fără amendă însă, pentru că în plină pandemie de covid a încheiat doar cu Biserica Ortodoxă Română un acord privind înlesnirea celebrării Paştelui de către credincioşi. CNCD a decis că lipsa unui acord între Ministerul de Interne şi celelalte culte creştine este discriminatoriu.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. nici macar comunistii , cu securitatea lor cu tot , nu au putut infrange credinta oamenilor , daramite acesti vremelnici si huliti politicieni . vela , Dzeu ti-a intins o mana si ai scapat o data , iar tu ai inchis cimitirele si ai luat oamenilor bucuria Invierii . ati sarit calul !

    1. Au facut toate astea pentru a le proteja oamenilor BUCURIA VIETII.

      Te-a lovit calul la cap! 

      mai bine sa te lovasca calul decat prostia ! mars , prostule !

      turma de prosti , la racla....inainte!

    E clar că se dorește desființarea religiei.

    Adică pelerinajul la urne a fost ok dar cel la moaște e problematic. Să nu care cumva să creadă oamenii despre ei că sunt oameni liberi, cine știe ce idei le mai vin. 

    Se dorește că oamenii să devină o masa amorfă de sclavi ușor de controlat de guverne cu cârpe pe gură și amenzi.

    Democrația ii cam deranjează pe acești neo-fascisti, le strica planurile. 

    Biserica pierde o ocazie de a face ceva bani de pe seama prostimii care se inchina la moaste de aia este nemultumita. In loc ca ea biserica sa propuna sa nu se mai organizeze acest pelerinaj in aceste conditii de pandemie , de pericol de moarte pentru oameni ea ce face? Se opune guvernului si vrea sa omoare oamenii cu virusul ucigas chemandu i la Iasi din toata tara. Oameni buni stati acasa si va rugati la Bunul Dumnezeu ca si asa este primit. Toate rugaciunile sunt primite daca sunt facute din inima , nu conteaza locul unde te aflii. asa sa ne ajute D=zeu si Maica Domnului. Isus Hristos sa fie cu noi cu toti. Multa sanatate la toata lumea va doresc.

    1. "virusul ucigas " e in capul alora plin cu kkt , cum ai tu ! inchideti-va in case prostilor !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb