Boc: Creşterea economică se datorează măsurilor luate de Guvern

C.D.
Politică / 28 august 2010

Boc: Creşterea economică se datorează măsurilor luate de Guvern

Creşterea economică din trimestrul al doilea se datorează măsurilor de reformare a statului luate de Guvern, a susţinut, ieri, premierul Emil Boc, la finalul unei runde de negocieri pe tema salariului minim, cu reprezentanţii patronatelor.

Primul-ministrul susţine că situaţia economică ar fi fost mult mai bună dacă nu ar fi fost inundaţii şi dacă nu s-ar fi ajuns la majorarea TVA la 24%, după ce judecătorii Curţii Constituţionale au respins tăierea pensiilor cu 15%.

Declaraţiile premierul vin în contextul în care Institutul Naţional de Statistică, a dat publicităţii, recent, un raport care arată o creştere a Produsul Intern Brut cu 0,3% în trimestrul al doilea, faţă de primele luni ale anului.

În ceea ce priveşte perioada următoare, premierul s-a declarat optimist susţinând că avem câteva "semne bune", printre care creşterea producţiei industriale care, conform statisticilor, a înregistrat una dintre cele mai bune rate de creştere din Uniunea Europeană.

Şeful Guvernului a atribuit meritele creşterii uşoare a economiei măsurilor de austeritate luate de Guvern în sectorul bugetar, care au vizat restructurarea aparatului de stat şi reducerea fondului de salarii. Potrivit premierului aceste măsuri ar putea să asigure o creştere economică în 2011 de 1,5%, chiar 2%.

În privinţa salariului minim pe economie, premierul a evidenţiat că nivelul acestui ar urma să fie stabilit săptămâna viitoare, după ce Guvernul va media o întâlnire între sindicate şi patronate care nu se înţeleg pe această temă.

Patronatele insistă pentru menţinerea venitului minim pe economie la nivelul actual, de 600 lei, sindicatele cer ca acestă să crească până la 705 lei, în timp ce Guvernul ar fi dispus să accepte o majorare la maxim 640 lei.

Nivelul de 640 lei propus de Guvern ar asigura, potrivit oficialilor guvernamentali, încadrarea în anvelopa salarială pe 2011 şi menţinerea numărului actual de bugetari.

Nu în ultimul rând, în privinţa majorărilor salariale a fost propusă ideea ca persoanele care au acum, în urma reduceriilor cu 25% a salariilor, venituri de până la 800 lei, să primească, anul viitor, o majorare salarială de până la 20%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb