Boc: Fiecare investiţie din fonduri europene consolidează ieşirea României din recesiune

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 23 mai 2011

Emil Boc: "La partea de absorbţie efectivă avem, încă, foarte mult de lucru".

Emil Boc: "La partea de absorbţie efectivă avem, încă, foarte mult de lucru".

Premierul Emil Boc a participat, vineri, la semnarea, împreună cu ministrul Transporturilor Anca Boagiu, a primelor cinci contracte cu fonduri europene pentru construcţia de autostrăzi. Valoarea contractelor este de 693 milioane de euro, pentru aproape 100 km de autostradă pe coridorul IV pan-european. Tronsoanele contractate vor fi gata în 2013, execuţia fiind planificată să înceapă în acest an.

Domnia sa a apreciat efortul Ministerului Transporturilor de a contracta în circa şase luni primii bani europeni pentru autostrăzi şi a menţionat: "Fiecare investiţie din fonduri europene consolidează ieşirea României din recesiune. Absorbţia fondurilor europene este prioritatea zero a Guvernului în acest an şi o felicit pe Anca Boagiu pentru că a reuşit să deblocheze contractările, după ce Programul Operaţional Transporturi a fost blocat mai bine de doi ani".

Premierul a mai spus că plăţile către beneficiarii fondurilor europene sunt în valoare de 2,4 miliarde euro, din care prefinanţările sunt 1,5 miliarde euro şi 0,9 miliarde euro sunt rambursări efective. Emil Boc susţine: "La partea de absorbţie efectivă avem încă foarte mult de lucru, dar se va îmbunătăţi şi plata către beneficiari. În prezent, sunt contractate proiecte pe fonduri europene în valoare de 12,8 miliarde euro, cărora li se adaugă cele 700 milioane euro din contractele semnate astăzi (n.r. vineri). Ajungem la 13,5 miliarde, bani serioşi care schimbă faţa acestei ţări şi vor aduce locuri de muncă şi vor contribui la creşterea economică a ţării".

Emil Boc a avertizat că lucrările la autostrăzi care nu vor respecta standardele de calitate din ţările Uniunii Europene şi graficele stabilite pentru finalizare nu vor mai fi acceptate în România. Domnia sa a amintit că, pe lângă banii de la buget şi cei din fonduri europene, Guvernul urmăreşte şi implementarea prin parteneriat public-privat a segmentelor de autostradă Sibiu-Piteşti şi Comarnic-Braşov.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat: "La cei 693 de milioane de euro pentru cele cinci contracte semnate astăzi (n.r. vineri) se adaugă 268 milioane de euro pentru contracte semnate sau în curs de semnare pentru drumuri naţionale şi centuri ocolitoare din fonduri europene şi 79 milioane de euro contracte din fonduri BEI. Vreau să vă spun că am reuşit la aceste contracte să facem economii de peste 600 milioane de euro faţă de valoarea estimată iniţial, semn că noile reguli pe care le-am impus în contractele cu constructorii, inclusiv standardele de cost, şi-au făcut efectul. Aşa cum am declarat de la venirea mea în septembrie 2010, prioritatea zero a mandatului meu este deblocarea fondurilor europene pentru infrastructură şi vă asigur că semnarea contractelor pe autostrăzi este doar primul pas. Voi face tot posibilul să deblochez şi fondurile europene pentru modernizarea căii ferate".

România va avea, peste câţiva ani, 845 de kilometri de autostradă, faţă de 313 km în prezent, în urma unor investiţii de 5,17 miliarde euro, suma alocată prin Programul Operaţional Sectorial Transport, a mai spus domnia sa.

Anca Boagiu a ţinut să menţioneze că intenţionează ca rata de absorbţie să crească la finele anului la 20%, de la 4% la începutul anului. Alte patru contracte pentru coridorul IV pan-european vor fi semnate de minister peste aproximativ două săptămâni dacă se rezolvă problema contestaţiilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb