BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO: "Industria de cloud computing se loveşte de criza energetică europeană"

Miscellanea / 29 septembrie 2022

Bogdan Maioreanu, analist eToro

Bogdan Maioreanu, analist eToro

Niciunul dintre noi nu-şi poate imagina viaţa de astăzi fără cloud computing. Din cloud-ul în care se duc fotografiile noastre făcute cu telefonul mobil, la e-mail, jocuri, date de la locul de muncă, social media, accesăm zilnic date stocate în cloud. Iar industria de cloud computing este în continuă creştere, dar nu este ferită de ameninţările aduse de actuala criză energetică europeană, susţine, Bogdan Maioreanu, analist eToro, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit unei analize, dimensiunea pieţei globale de cloud computing a fost estimată la 368,97 miliarde de dolari în 2021 şi este prognozată să ajungă la 483,98 miliarde de dolari în acest an şi la peste 1,5 trilioane de dolari până in 2030, cu o rată de creştere anuală compusă de 15,7%.

Simplificând, cloud computing este furnizarea de servicii de calcul prin intermediul internetului. Aceasta presupune stocarea şi accesarea datelor şi programelor online, în loc de a le stoca pe un server local sau pe un hard disk. Unul dintre principalele avantaje ale cloud computing-ului este acela că sporeşte mobilitatea. Dar pentru a funcţiona, cloud computing are nevoie de centre de date uriaşe care consumă multă energie electrică.

Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie, consumul global de energie electrică al centrelor de date în 2021 a fost de 220-320 TWh, adică aproximativ 0,9-1,3% din cererea finală de energie electrică la nivel mondial. Acest lucru exclude energia utilizată pentru mineritul de criptomonede, care a fost de 100-140 TWh în 2021. La nivel global, reţelele de transmisie de date au consumat 260-340 TWh în 2021, adică 1,1-1,4% din consumul global de energie electrică.

Dar la nivel local situaţia poate fi mult mai dificilă. Spre exemplu, anul trecut, industria a consumat 14% din energia electrică a Irlandei. Există rapoarte potrivit cărora Amazon Web Services (AMZN), Equinix (EQIX) şi Microsoft (MSFT) ar putea fi nevoite să oprească proiecte de centre de date în valoare de peste 2 miliarde de dolari în Dublin din cauza constrângerilor energetice impuse de oraş. Situaţia nu este singulară. Londra a avertizat constructorii de locuinţe că lipsa de energie electrică cauzată de centrele de date ar putea afecta noile proiecte, iar Amsterdam a declarat că pur şi simplu nu mai are loc pentru facilităţi de centre de date, precizează analistul eToro.

Situaţia actuală ar putea crea o penurie de capacitate a centrelor de date în viitorul apropiat. Cererea de servicii oferite de centrele de date este în creştere, determinată de tehnologiile digitale emergente, cum ar fi blockchain şi machine learning. De asemenea, se preconizează că traficul de date mobile va continua să crească rapid, de patru ori până în 2027. Evoluţia aplicaţiilor bazate pe inteligenţă artificială, cloud computing, cloud gaming, streaming live şi conferinţe cresc cererea de capacitate a centrelor de date, scrie sursa citată.

Aceste perspective, combinate cu o scădere recentă a valorii de piaţă pentru companiile din industria de cloud computing, ar putea crea oportunităţi interesante pentru investiţii. Companii precum Microsoft, IBM (IBM), Oracle (ORCL), Adobe (ADBE), Amazon, Google (GOOG), Alibaba (BABA) şi UiParth (PATH) propun clienţilor lor soluţii cloud şi investesc în dezvoltarea tehnologiilor aferente. Pentru a ajuta investitorii să navigheze în industria de cloud computing, eToro a lansat un portofoliu inteligent care acoperă 30 de companii importante, inclusiv cele menţionate mai sus.

Toate elementele negative generate de criza energetică europeană au şi o parte pozitivă. În 2021, Apple, Google şi Meta au achiziţionat sau generat suficientă energie electrică regenerabilă pentru a acoperi 100% din consumul lor operaţional de electricitate, în principal în centrele de date. Amazon a consumat 30,9 TWh - 85% din energie regenerabilă - în cadrul operaţiunilor sale, cu obiectivul de a ajunge la 100% energie regenerabilă până în 2025.

Companiile din industrie se luptă pentru surse alternative de energie, generând investiţii în domeniu. Amazon a anunţat 71 de proiecte noi cu o capacitate de 2,7 GW. Grupul tehnologic american are în prezent un portofoliu de 18,5 GW format din 379 de proiecte de energie regenerabilă în 21 de ţări. Microsoft este parte a unui proiect pe 15 ani cu compania energetică AES, care vizează obţinerea de energie verde pentru centrele sale de date. Toate aceste proiecte contribuie la accelerarea tranziţiei către energia regenerabilă, mai spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb