Institutul de Tehnologie şi Cercetare Spaţială (SRTI-BAS) din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe a sărbătorit miercuri 50 de ani sub motto-ul "Bulgaria - un stat cu programe spaţiale", conform Agerpres.
La Adunarea Jubiliară solemnă, preşedintele bulgar Rumen Radev a declarat că în total 137 milioane de leva vor fi alocaţi pentru înfiinţarea Centrului Naţional Spaţial pentru observare, coordonare şi management în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Radev a mulţumit pentru oportunitatea de a prelua patronajul iniţiativei. În opinia acestuia, explorarea spaţiului este o extensie a aviaţiei. "Spaţiul este expresia ambiţiilor unei naţiuni de a se poziţiona în raport cu progresul uman şi cu viitorul umanităţii. Cu aproximativ 50 de ani în urmă, este meritul pionierilor care au plasat Bulgaria în fruntea progresului uman. Nu putem decât să fim mândri de ceea ce a făcut Bulgaria în urma cu 50 de ani şi de modul în care programul spaţial bulgar a fost dezvoltat", a spus Radev.
La 1 decembrie 1972, primul instrument ştiinţific bulgar, purtând numele Pribor-1 /P-1/, creat de oameni de ştiinţă şi de specialişti bulgari, a zburat în cosmos. Cu datele pe care le trimite laboratoarelor de pe Terra, Bulgaria este recunoscută ca o ţară care explorează spaţiul.
În ultimii 50 de ani, Bulgaria s-a impus în familia statelor cu programe spaţiale ca fiind cea de-a şasea ţară care a trimis doi dintre cosmonauţii săi (Georgi Ivanov şi Alexander Alexandrov) în spaţiu, a devenit a treia ţară din lume care produce hrană pentru consumul astronauţilor în timpul misiunilor lor spaţiale şi, nu în ultimul rând, oamenii de ştiinţă bulgari au inventat prima seră spaţială din lume, "SVET", în care a fost cultivat pentru prima dată grâu din germinaţia seminţelor, a subliniat BAS.
Peste 150 de instrumente şi dispozitive ştiinţifice au asigurat Bulgariei locul printre primii care stăpânesc cu adevărat spaţiul la scară largă. În prezent, instrumente originale bulgare se află pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). La 19 februarie 2022, un alt instrument bulgar pentru cercetarea radiaţiilor spaţiale, Liulin-SET, a fost lansat către ISS, iar Liulin-MO continuă să funcţioneze în prezent pe orbita planetei Marte.
În curând, noul instrument spaţial bulgar este aşteptat să transmită informaţii de pe suprafaţa planetei Marte. Cu aceste realizări, oamenii de ştiinţă şi specialiştii bulgari au adus o contribuţie incontestabilă la viitorul zbor al cosmonauţilor şi astronauţilor către Lună şi Marte, a subliniat Academia.