BUCUREŞTENII RECLAMĂ: "Aer irespirabil în capitală"

I.M.
Miscellanea / 9 aprilie 2020

Costel Alexe (Sursă foto: Facebook)

Costel Alexe (Sursă foto: Facebook)

Actualizare -14:40 - Autorităţiile din ilfov au anunţat că incendiul din Periş a fost lichidat complet. În următoarele ore, vor rămâne pentru supraveghere echipaje cu două autospeciale, un echipaj de la Snagov, celălalt, de la Detaşamentul din Otopeni.

---

Actualizare - 14:00 - Rizia Tudorache, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilfov - "Am mers şi astăzi, încă de dimineaţă, la incendiul de la Periş. La acea oră, încă mai ardeau 5.000 de mp. Intervenţia pompierilor se desfăşoară în continuare cu 16 autospeciale. La ora 11:30, am discutat cu prim-adjunctul inspectorului-şef ISU Bucureşti-Ilfov, colonelul Irinel Precup, care a estimat lichidarea focarului aproximativ la ora 16:00. Avem şi sprijinul primarului din Periş, Anghel Albu, care a furnizat apă şi alimente pentru echipele de intervenţie! Este, de asemenea, important de precizat rolul esenţial al celor 6 cisterne cu apă venite din Capitală, cu sprijinul viceprimarului Aurelian Bădulescu. Se fac eforturi pentru ca incendiul să se stingă cât mai repede, iar ilfovenii din zonă şi bucureştenii să nu mai fie afectaţi de poluarea generată de focarul de la fosta fermă de porci."

---

Actualizare - Rizia Tudorache, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilfov: "Am discutat cu comandantul ISU care coordonează intervenţia şi am ajuns la concluzia că este nevoie de o suplimentare a resurselor pentru eficientizarea acţiunii. Au fost aduse încă 6 autospeciale. Astfel, ne dorim să grăbim stingerea incendiului care poluează aerul pe o porţiune mare din judeţul Ilfov, dar şi din Bucureşti."

---

Actualizare - Primarul General Gabriela Firea solicită intervenţia CSAT în problema poluării din Capitală. "Se întâmplă ceva necurat şi Garda de Mediu, care aparţine de Ministerul Mediului, sigur ştie şi nu comunică cinstit cetăţenilor", susţine primarul general, care consideră că nu mai este suficientă doar demisia sau demiterea ministrului Mediului, fiind vorba despre "mână criminală acoperită de Guvern".

"CSAT-ul trebuie să intervină! Populaţia este pusă în pericol! Am avut răbdare şi am aşteptat o explicaţie verosimilă din partea Guvernului, prin Ministerul Mediului! Nu am ieşit imediat cu declaraţii publice. Dar, în lipsa unor informări corecte şi, mai ales, a unor măsuri concrete pentru prevenirea unor astfel de «accidente» de poluare, care ne omoară încet dar sigur, mă văd nevoită să apelez la cel mai important for care veghează siguranţă cetăţenilor", a scris, miercuri, pe Facebook, Gabriela Firea.

Aceasta continuă: "Cum poţi să te numeşti Minister al Mediului şi ieri să postezi pe FB, palid, fără nicio îngrijorare, că e un incendiu de vegetaţie prin Ilfov, pe la Periş, şi să nu trimiţi controale şi verificări drastrice în zona? Unde e ministrul? De ce nu e pe teren?? Iar azi vii nonşalant, tot pe FB, să spui că arde o fosta fermă de porci de la Periş. Care, iată, a poluat jumătate şi Ilfov şi aproape tot Bucureştiul".

Primarul general consideră că "este strigător la cer" şi "se muşamalizează ceva".

"Este cineva acoperit! Se întâmplă ceva necurat şi Garda de Mediu, care aparţine de Ministerul Mediului, sigur ştie şi nu comunica cinstit cetăţenilor! Exact cum au minţit şi când a poluat extrem un CET, prin arderea pacurii. Întâi au negat că s-a ars vreun fir de păcură. După ce am ieşit public cu documente care atestau la milimetru câte tone de păcură s-au ars, în ce zile şi la ce ore, au fost nevoiţi să recunoască", a mai scris Firea.

Aceasta condideră că "nu mai este suficientă doar demisia sau demiterea ministrului Mediului", fiind vorba despre "mână criminală acoperită de Guvern".

"Şi trebuie luate măsuri ferme în consecinţă! Dacă cetăţenii din Bucureşti şi din Ilfov se mai pot consideraţi apăraţi de instituţiile statului. Dacă nu, punem toţi mâinile pe piept şi aşteptăm apocaliptic să ne ia. Eu refuz acest din urmă scenariu", a mai scris Firea pe Facebook.

---

Actualizare - Marian Petrache, Preşedintele CJ Ilfov, despre poluarea din Periş: "Am vorbit cu şeful inspectoratului de poliţie, cu domnul Iacubuş. Poliţiştii fac cercetări pentru identificarea persoanei/persoanelor care au dat foc, dar ar fi bine să facă cercetări şi pe numele firmei care are în proprietate acele terenuri care iau foc. Am vorbit cu cei de la ISU care spun că e teren accidentat şi că abia pot pătrunde, dar că speră să lichideze focul în vreo două-trei ore.

Deci, ce e de făcut:

1.Pompierii să stingă incendiul cât mai repede ca să se limiteze poluarea.

2.Garda de Mediu să ceară de urgenţă ca firma care deţine terenurile - Romsuintest, să ecologizeze zona.

3.Poliţia şi Parchetul să găsească vinovaţii.

L-am rugat pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Rizia Tudoache să meargă la locul incendiului. Domnul Tudorache este în strânsă legătură cu celelalte autorităţi ca să ştim exact cum se prezintă situaţia în teren şi care sunt măsurile dispuse."

---

Locuitorii din zona de nord a Capitalei reclamă miercuri dimineaţă că aerul este irespirabil. Probleme cu calitatea aerului sunt şi în sectorul 6. În ambele zone se simte, potrivit relatărilor, un puternic miros de cauciuc sau de plastic ars.

Ministrul Mediului Costel Alexe a precizat că este vorba despre un incendiu de vegetaţie pe o suprafaţă semnificativă de 30.000 mp, în zona Periş. transmite News.ro.

"Ca urmare a unui incendiu pe o suprafaţă semnificativă de 30.000 mp, de vegetaţie în zona Periş, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate. Echipele Gărzii de Mediu şi APM sunt pe teren, în nordul Capitalei, pentru a gestiona situaţia şi a evalua impactul incendiilor de vegetaţie din zona Periş-Corbeanca-Buftea-Otopeni", anunţă pe contul său de Facebook ministrul Mediului Costel Alexe.

Totodată, a fost solicitată intervenţia ISU pentru a elimina toate focarele active şi mocnite şi a preveni extinderea lor.

"Pe fondul creşterii incendiilor de vegetaţie din ultima perioadă, fac apel către populaţie să conştientizeze că aceste acţiuni, dincolo de disconfortul olfactiv, pot pune în pericol vieţi omeneşti, bunuri materiale şi mediul înconjurător, situaţii care pot genera adevărate tragedii", a scris ministrul.

"Afară este un iad de gudroane arse", "Tocmai m-am trezit brusc in miros de cauciuc ars", anunţă pe Facebook locuitorii din zonă.

De asemenea, pe site-ul Gărzii de Mediu, sunt zeci de reclamaţii referitoare la poluarea aerului, atât de la persoane din zona de nord a Capitalei şi din judeţul Ilfov, dar şi de la cei care locuiesc în sectorul 6, precum şi în sectorul 4.

"Buna dimineaţa, am deschis să aerisesc casa acum 5 minute. Nu poti respira deloc", scrie un bărbat din zona Odăi.

"Locuiesc pe Bd. Iuliu Maniu şi în această dimineaţă m-am trezit din somn din cauza mirosului pregnant de ars, crezand ca am o problema in apartament sau bloc, dar mirosul venea de afară", afirmă un altul.

"Locuiesc în Corbeanca. De câteva zile dimineaţa la orele 6-8 aerul este respirabil aici. Este un fum toxic (miros de ars deşeuri) care intră până în case", "Miroase puternic a fum în Băneasa Sisesti.Fumul este atât de puternic încât a intrat şi în casă deşi geamurile sunt închise.Faceţi ceva!", "Va informez cu privire la un miros foarte puternic de plastic ars pe care l-am sesizat începând cu oră 7am în această dimineaţă - zona Regie sector 6", "Buna dimineaţa, în dimineaţa zilei de 08.04.2020 aerul este irespirabil în zona bulevardului Al. Obregia din cartierul Berceni din sectorul 4, Bucureşti. Mirosul puternic de deşeuri arse, în special de plastic", "Nu cred că sunt prima care ridică sesizare referitoare la mirosul insuportabil de fum din această dimineaţă în aproape tot Bucurestiul", sunt mesajele postate pe site-ul Gărzii de Mediu.

În urmă cu o zi, ca urmare a sesizărilor celor care locuiesc în zona comunelor Mogoşoaia, Corbeanca, Periş cu privire la poluarea aerului, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul Comisariatului Judeţean Ilfov au făcut verificări, stabilind că poluarea a fost produsă de un incendiu de vegetaţie spontană uscată, care ardea mocnit, cu degajare de fum, fără flacără, pe o suprafaţa de aprox 30.000 mp, pe teren aflându-se batalurile fostei ferme de porci.

Şi în luna martie au fost probleme grave cu poluarea în Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. pina la urma proasta din capu' satului a inteles de unde vine poluarea!

    sa mearga la centrele de reciclare, recuperare metale, sa vada, cum stau 

    stivele de sarme recuperate prin arderea cablurilor electrice  

    -o lege care sa interzica acest comert cu metale recuperate prin ardere 

    ne trebuie cit mai urgent 

    -o lege pentru subventia la instalarea de centrale pe gaz + pret la gaz mic 

    numai asa oameni o sa renunte la tot felul de godine in care ard tot felul  

    de plastice pentru a se incalzi 

    -sunt deja orase, comune in europa care au o taxa pe cos, semineu, la

    folosirea de combustibili solizi, la noi de ce nu se poate..... 

    Aerul a fost imputzit seara si dimineata in ultimele doua-trei zile in sudul Bucurestiului.

    Cu aceasta ocazie mitul masinilor poluante care fac Bucurestiul irespirabil a cazut.. Bucurestiul e poluat in principal de arderile necontrolate de desuri sau alte materiale, care se face la periferie, ca in orice tara indiana.

    Nu e gaz de esapament, miroase a ars de la materiale diverse - pet-uri, carton, cauciuc, hidrocarburi de rafinarie, etc. Cineva le pune pe foc noaptea.. Se pare ca Romania a ajuns raiul incinerarilor deseurilor din UE.  

    Costele ,ocupa-te de evacuarea deseurilor periculoase de la centrele de carantinare care acum sunt inecate in munti de deseuri.

    clar...firea e de vina. ea a pus focul cu manuta ei...sa se razbune pe nordici ca ar avea alte simpatii politice....barna, mucusor...ce dracu faceti? atacati-o pe firea.....

    AZI CAPITALA

    MÎNE TOATĂ ȚARA  

    1. cei de la Gărzile de Mediu judetene sunt praf, persoane numite politic pentru

      post la caldurica si bani multi, ceva asemanator cu directiile de sanatate... 

      joburi politice... profesionisti nu au acces la aceste joburi.....

      Pana la urma ce este mai periculos! virusul covid,? sau aerul otravit....... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb