Bursa din Dubai vrea cel puţin 25% din OMX

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 august 2007

Borse Dubai, operatorul celor două pieţe de acţiuni ale emiratului, vrea să cumpere cel puţin 25% din bursa scandinavă OMX AB. Mişcarea ar putea să afecteze planul de preluare a OMX de către "Nasdaq Stock Market" Inc., operatorul pieţei electronice americane Nasdaq, tranzacţie a cărei valoare se ridică la 25,1 miliarde de coroane (3,7 miliarde de dolari).

Oficialii Borse Dubai au declarat că au iniţiat un proces de achiziţie a acţiunilor OMX la un preţ de 230 de coroane fiecare, cu 11% peste cursul de 208,1 coroane pe care a decis Nasdaq să-l plătească pentru cea mai mare piaţă din nordul Europei. Valoarea de piaţă a OMX este de aproape 27,8 miliarde de coroane.

Oferta Dubaiului sporeşte şansele apariţiei unei lupte pentru preluare OMX, în condiţiile în care Nasdaq se extinde în afara graniţelor, dată fiind concurenţa cu rivalul "NYSE Group" Inc. - care a fuzionat cu "Euronext" NV în aprilie anul acesta. În luna februarie, Nasdaq a eşuat în încercarea de a prelua "London Stock Exchange Group" Plc, operatorul Bursei de Valori din Londra (LSE).

Referitor la iniţiativa Borse Dubai, Zahed Chowdhury, şef al departamentului de cercetare din cadrul "Deutsche Bank" AG, sucursala din Dubai, declară: "Borse Dubai vrea să câştige informaţii şi experienţă. Dacă ar prelua OMX, ar câştiga aceste lucruri".

Răspunzând anunţului făcut de Dubai, Nas-daq i-a sfătuit pe acţionarii OMX să nu reacţioneze la oferta condiţională a Dubaiului pentru o cotă minoritară din OMX. Cei de la Nasdaq subliniază că rămân pe deplin angajaţi în privinţa ofertei pentru OMX. Reprezentanţii OMX au refuzat să facă vreun comentariu pe marginea demersului Bursei din Dubai. Este ştiut, însă, că ei şi-au afirmat sprijinul pentru combinaţia cu Nasdaq.

OMX, piaţă care a luat fiinţă în 1985, operează şapte burse nordice şi baltice: Copenhaga, Stockholm, Helsinki. Reykjavik, Riga, Tallin şi Vilnius. OMX este a cincea bursă din Europa.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb