Bursele din Asia ating noi recorduri

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 octombrie 2007

Pieţele asiatice şi-au continuat ieri creşterile, indicii din Sydney, Seoul şi Shanghai atingând recorduri neaşteptate. Vedeta pieţei a fost însă bursa din Hong Kong care şi-a menţinut tendinţa de creştere în optimismul generat de anunţarea noului plan cincinal de către Primul Ministru, de zvonurile privind o posibilă reducere a taxelor, precum şi o posibilă fuziune cu bursele chineze. Firmele chineze au fost motorul creşterii indicelui Hang Seng cu 2%, închizându-se la cifra record de 29133.02. Şi tot ele au făcut ca indicele Hang Seng 43 să câştige 5,1% până la valoarea de 19218.05.

Acţiunile la Tokio au depăşit volatilitatea din deschidere, indicele Nikkei 225 închizându-se în creştere cu 1,6%, la valoarea de 17458,98 după o cădere serioasă la 17154.75 în timpul zilei. Câştigurile de la închidere au adus indicele pe o tendinţă crescătoare pentru prima dată din luna iulie. Indicele mai cuprinzător Topix a fost şi el în creştere cu 1,2%, închizându-se la 1677.52.

La Shanghai, creşterea a fost încă şi mai mare, indexul Shanghai Composite adăugând încă 2,46% la valoarea sa şi atingând 75,913.23 puncte, având în componenţă firme care au câştigat până la pragul de 10% permis într-o zi de tranzacţionare. Dacă marea majoritate a firmelor chineze au anunţat pe trimestrele trecute pierderi, care s-au reflectat în preţul lor pe piaţă, acţiunile Blue Chips devin, în contrapartidă, din ce în ce mai căutate. Sinopec, China Shenhua Energy Co Ltd, China Life, Industrial and Commercial Bank of China şi China Minsheng Banking Corporation au anunţat deja că pe nouă luni profiturile lor vor fi spectaculoase, iar creşterea preţului la aceste acţiuni adaugă valoare şi indicelui general de piaţă. Indicele Shenzhen Composite a pierdut, însă, 0,5%, până la valoarea de 1,543.79 puncte, indice simptomatic pentru starea celor mai multe dintre întreprinderile chineze care sunt departe de succesele financiare ale acţiunilor de primă mână.

Principalul indice al bursei în Bombay, Sensex, este şi el în creştere, cu 0,84%, atingând valoarea de 18,814.07 puncte. Piaţa se remarcă prin listarea zilnică în medie a cinci noi acţiuni. Anunţul firmei DLF Ltd, una din cele mai importante firme din piaţa imobiliară indiană, de a investi aproape 1,5 miliarde dolari în piaţa locală şi singaporeză, a făcut să crească valoarea acţiunilor cu 2,92%. Industria IT a fost singura care înregistrează pierderi, trasă în jos de Infosys Technologies Ltd., al doilea internet provider din India ca mărime, care a declarat profituri estimate mult sub aşteptările investitorilor. A doua bursă indiană ca maărime, Bursa Naţională, a crescut şi ea uşor, indicele S&P/CNX Nifty urcând cu 0,3% la valoarea de 5,457.30 puncte.

Indirect, firmele chinezeşti influenţează şi piaţa singaporeză unde acţiunile firmei Hyflux au crescut cu 4,12% la valoarea de 3,56 dolari, cu 2,3 milioane acţiuni în piaţă, după ce firma a anunţat înfiinţarea unui consorţiu care va include printre altele şi 13 fabrici de tratare a apei din China.

Pieţele europene - ziua societăţilor de telefonie

Bursele europene au avut surprinzător o evoluţie aproape similară cu cea a burselor asiatice. Tendinţa de creştere bruscă din prima parte a zilei s-a estompat oscilând în jurul valorilor medii în a doua jumătate a zilei, închizându-se toate în creştere faţă de ziua anterioară. Indicele bursei franceze CAC40 a crescut cu 0,44 % faţă de ziua precedentă până la valoarea de 5.869,13. Acţiunile France Telecom, cu un volum de 10.298.658 acţiuni tranzacţionate, se situează pe locul întâi atât la cele mai tranzacţionate acţiuni, cât şi la cea mai mare variaţie de preţ cu o creştere de 3,11%. Acţiunile Danone au fost în scădere, deşi s-au remarcat la capitolul acţiuni tranzacţionate.

După ce două săptămâni pe primele locuri s-au situat societăţile din domeniul minier şi al energiei, ieri a venit rândul companiilor de telefonie să fie preferatele zilei. În Italia acţiunile Telecom Italia au ţinut capul de afiş, fiind cele mai tranzacţionate cu o creştere de 2,29%. După o ambiţioasă prezentare a obiectivelor colosului iberic de telefonie Telefonica ce a avut loc la Londra, acţiunile societăţii au avut o creştere de remarcat, 6% la bursa din Spania, impulsionate şi de promisiunea creşterii dividendelor şi a câştigurilor, anunţate de societate. Indicele bursei italiene S&P MIB s-a închis la valoarea de 41.070, în creştere cu 0,38% comparativ cu creşterea bursei franceze.

Bursa londoneză a avut o tendinţă de creştere constantă, indicele FTSE închizându-se cu 1,13% peste ziua anterioară, la 6708 puncte. Acţiunile societăţilor Vedanta, Schroders, Antofagasta şi Rio Tinto, toate din industria producătoare de metal, au înregistrat valori cu aproximativ 5% mai mari decât în ziua precedentă La rândul lui, FTSEurofirst 300, indicele firmelor europene de top, a crescut ieri cu 0,6% la 1598,79 puncte, având o creştere de 7,8% de la începutul anului, şi câştigând 4,6 puncte în ultimele două săptămâni. Societăţile miniere au fost printre câştigătoare, cu Anglo American în creştere cu 3%, BHP Billiton în creştere cu 3,3% şi Xstrata în creştere cu 3,5%.

Societăţile de petrol au avut de asemenea parte de creşteri susţinute de evoluţia preţului la petrol. BP a crescut cu 1,2%, Total cu 0,9% şi Royal Dutch cu 1%. Vodafone a fost cea mai tranzacţionată acţiune alături de BP, BT Group, Royal Bank Of Scotland şi Barclays.

Wall Street în uşoară creştere

Piaţa americană s-a deschis în creştere, indicele S&P 500 câştigând în valoare după ce Wal-Mart Stores Inc. cel mai mare retailer a anunţat depăşirea profiturilor prevăzute pe primele trei trimestre.

PepsiCo Inc, a raportat câştiguri peste aşteptări şi creşteri substanţiale ale profiturilor.

Dow Jones industrial average a crescut cu 72,10 puncte respectiv 0,51% până la 14150.79 puncte. S7P 500 a crescut 6,97 puncte respectiv 0,45% până la 1569.44 puncte, iar Nasdaq Composite a crescut cu 13,85 puncte respectiv 0,49% până la 2825.46 puncte, revigorând activitatea pe Wall Street în primele ore ale zilei de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb