BURSELE DIN LUME Bursele europene îşi continuă avansul

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 21 februarie 2019

Bursele europene îşi continuă avansul

Bursele europene au închis în teritoriul pozitiv şedinţa de tranzacţionare de ieri, pe fondul optimismului general din pieţe cu privire la un potenţial acord comercial între Statele Unite şi China înaintea termenului limită setat de partea americană de 1 martie şi a aşteptărilor că banca centrală americană va detalia următoarele intenţii în procesul de normalizare a dobânzilor de referinţă.

Ieri, indicele londonez FTSE, care este compus din cele mai mari 100 de companii britanice după capitalizare, afişa în jurul orei 18:20, o creştere de 0,61%.

Preţul acţiunii băncii Lloyds creştea la Londra cu 5%, la aceeaşi oră, pe fondul anunţului că instituţia de credit va distribui un dividend de 2,14 lire/acţiune, cu un randament de circa 6%, şi demara un program de răscumpărare de acţiuni în valoare totală de 1,75 miliarde de lire.

La aceeaşi oră, acţiunile retailerului Sainsbury's afişau un picaj de 17,65% după ce autoritatea britanică însărcinată cu concurenţa a respins ieri achiziţia de către retailer a supermarketurilor Asda, aceasta fiind cea mai neagră zi pentru acţiunile Sainsbury's din octombrie 2008.

Indicele pan-european Stoxx600, care include 600 de companii din 17 ţări europene, creştea, ieri, la ora menţionată, cu 0,63%, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, afişa un avans de 0,6%

Acţiunile băncii UBS, listate la bursa din Zurich, afişau ieri, în jurul orei menţionate, o scădere de circa 3%, după ce o curte din Franţa a găsit banca elveţiană vinovată de evaziune fiscală şi spălare de bani şi a amendat instituţia de credit cu 4,5 miliarde de euro, sumă record pentru sistemul judiciar francez. Reprezentanţii băncii au precizat pentru Reuters că vor depune apel împotriva deciziei, iar în condiţiile în care soluţionarea apelului ar putea dura ani, banca nu este obligată să plătească amenda până la o decizie definitivă.

Indicele german DAX, care are în componenţa sa cele mai mari 30 de companii listate pe bursa de la Frankfurt, a încheiat ziua cu o apreciere de 0,21%, a treia zi de creşteri consecutive în această săptămână. De la începutul anului şi până în prezent, DAX afişează un avans de circa 7,9%.

Preşedintele american Donald Trump a spus marţi că este deschis prelungirii termenul limită în aşa fel încât negocierile comerciale cu China să se încheie cu succes, în condiţiile în care partea americană este aşteptată să ridice de la 10 la 25% nivelul tarifelor vamale aplicate bunurilor importate din China la începutul lunii martie.

Washingtonul şi Beijingul au intensificat negocierile în ultima perioadă. Marţi, cele două părţi au reluat negocierile comerciale, cu o sesiune între reprezentanţii de rang înalt stabilită să înceapă astăzi, după o altă rundă de negocieri la Beijing săptămâna trecută.

Peste Atlantic, bursele americane au deschis fără o direcţie clară, indicele bluechip Dow Jones Industrial Average (DJIA) înregistrând după primele 45 de minute din şedinţa de tranzacţionare o apreciere minoră de 0,057%, în condiţiile unor rezultate financiare mixte după creşterile importante avute săptămâna trecută.

Ieri, înaintea publicării minutei întâlnirii boardului Rezervei Federale (Fed) din ianuarie, analiştii se aşteptau la o confirmare generală din partea membrilor băncii centrale a declaraţiei preşedintelui Fed de la începutul anului cu privire la o pauză în procesul de normalizare a dobânzilor de referinţă. În luna decembrie a anului trecut, indicii americani au înregistrat scăderi severe pe fondul temerilor că acţiunile Fed-ului vor conduce economia către o recesiune.

Totodată, indicele S&P 500, care are în componenţa sa cele mai tranzacţionate 500 de acţiuni americane, înregistra o apreciere de 0,16%, iar indicele Nasdaq Composite, care include cele mai lichide acţiuni din industria tehnologiei americane, se aprecia cu 0,22%.

Cotaţiile burselor din Asia au înregistrat, în general, aprecieri în şedinţa de ieri, ajungând până la maximele ultimelor patru luni, în condiţiile în care investitorii asiatici au arătat cel mai ridicat optimism în legătură cu rezultatele ulterioare ale negocierilor comerciale dintre Statele Unite şi China.

Indicele japonez Nikkei 225 a înregistrat o apreciere de 0,6%, în timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a înregistrat cea mai accentuată creştere a zilei în Asia, de 1,01%, iar indicele Shanghai Composite a încheiat ziua cu 0,2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb