BUZĂU Măştile pentru persoanele nevoiaşe zac în depozitele primăriilor

Ana Felea
Miscellanea / 27 mai 2021

Măştile pentru persoanele nevoiaşe zac în depozitele primăriilor

Situaţie revoltătoare la Buzău. Sute de mii de măşti de protecţie împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 care ar fi trebuit distribuite bătrânilor din satele buzoiene şi persoanoanelor nevoiaşe din municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat nu au ajuns niciodată la beneficiari. Este vorba despre măştile cumpărate cu bani grei de statul român pentru a fi distribuite gratuit persoanelor defavorizate în perioada în care purtarea lor era ogligatorie peste tot, iar lipsa acestui accesoriu era sancţionată de Poliţie.

Totuşi, 11 milioane de măşti la nivel naţional, dintre care peste 400.000 şi în judeţul Buzău, zac în continuare în depozitele primăriilor şi ale Direcţiilor De Asistenţă Socială. Din 15 mai 2021 purtarea măşti de protecţie în aer liber nu mai este obligatorie, iar acum autorităţile trebuie să găsească soluţii pentru a folosi măştile pentru care s-au plătit milioane de euro.

Purtarea măştii a fost una dintre măsurile impuse pentru a ne proteja de infecţia cu SARS-CoV-2, iar la începutul pandemiei acest accesoriu devenise un lux. Farmaciile au terminat rapid stocurile, iar cele care încă mai aveau în depozite au mărit preţurile exagerat de mult. Obligaţi să iasă din casă doar cu mască, pe care să o schimbe la fiecare patru ore pentru a fi eficientă, mulţi români au început să improvizeze măşti din bumbac, dublate cu tifon.

În toată această criză, statul român a cumpărat, cu sume enorme, milioane de măşti pentru persoanele defavorizate din toată ţara. Astfel de accesorii au ajuns şi în Buzău. Se întâmpla în septembrie 2020, când Buzăul a primit, în total 3.630.000 de măşti care ar fi trebuit, cu ajutorul primarilor şi Direcţiei de Asistenţă Socială, să ajungă la bătrânii din satele buzoiene dar şi la persoanele nevoiaşe din municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat.

Din păcate, nici astăzi, la nouă luni distanţă, măştile nu au ajuns la beneficiari, adică exact categoriile de persoane vulnerabile în faţa noului coronavirus.

În total, 423.560 zac în depozite, iar cea mai gravă situaţie este în municipiul Buzău unde nu au fost distribuite nici măcar jumătate dintre măştile primite. Mai exact, peste 170.000 de măsti din totalul primit sunt încă în depozitul Direcţie de Asistenţă Socială Buzău.

Gabriela Antonescu, directorul DAS Buzău, spune că oamenii nu au manifestat interes faţă de aceste măşti şi că, o parte din cele distribuite au fost duse direct la domiciliul beneficiarilor de asistenţii sociali.

Zeci de mii de măşti se găsesc şi în sediile mai multor primării din judeţ. De exemplu la Vadu Paşii au rămas nedistribuite peste 31.000 de măşti din cele 84.000 câte au ajuns la Primăria din comună. Câte 10.000 de măşti mai sunt şi în comunele Ţinteşti şi Săgeata, iar lista UAT-urilor care nu au reuşit distribuirea în totalitate a măştilor gratuite este destul de lungă. În total, este vorba despre 24 de primării care au rămas cu măşti în depozite.

Din păcate situaţia este similară în multe dintre judeţele ţării. În total, 11 milioane de măşti sunt nedistribuite. Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătăţii, în timpul căruia au fost distribuite aceste măşti, a spus că Ministerul a distributor of măştile către DSP-uri, iar acestea din urmă către autorităţile locale, ele fiind cele care ar fi trebuit să se asigure că sunt distribuite cetăţenilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb