BVB Acţiunile "Compa" Sibiu au evoluat în opoziţie cu piaţa

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 octombrie 2005

Finalul săptămînii trecute a fost caracterizat de scăderi generalizate la Bursă pentru principalii emitenţi. Brokerii apreciază că scăderile generalizate de ieri de pe piaţa de capital autohtonă sînt corelate cu cele înregistrate şi la bursele europene din regiune. Indicii bursieri au scăzut, astfel că indicele BET care reflectă evoluţia cotaţiilor celor mai lichide zece acţiuni a scăzut cu 1,43%, în timp ce indicele BET-FI s-a depreciat cu 0,5% faţă de nivelul din ziua anterioară. Lichiditatea a fost mai scăzută decît cea din şedinţele precedente, valoarea totală a transferurilor fiind de 35,5 milioane de RON.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost SNP "Petrom". Rulajul total al transferurilor perfectate cu acţiunile SNP a însumat peste cinci milioane de RON. Cotaţia a atins nivelul minim de 0,4340 RON/acţiune, după care piaţa s-a mai echilibrat în jurul preţului de 0,4400 RON/acţiune. Spre final, vînzătorii au intervenit din nou şi au determinat scăderi de preţ, astfel că preţul acţiunilor SNP la închiderea zilei a fost 0,4380 RON/acţiune. Acesta a fost mai mic cu 2,5% faţă de cel precedent. Brokerii apreciază că pe parcursul săptămînii trecute, cotaţia titlurilor s-a depreciat cu circa 4%.

La aceeaşi categorie acţiunile BRD, care în urmă cu o zi înregistrau acelaşi nivel de preţ, în cursul şedinţei de vineri s-au menţinut la nivelul de 13 RON/acţiune. Însă, nu au putut face faţă numărului de vînzători de la finele zilei, astfel că preţul de închidere a fost de 12,9 RON/acţiune, în scădere cu 1,5% faţă de cel anterior.

La aceeaşi categorie, cu acţiunile "Banca Transilvania" s-au perfectat transferuri însumînd peste 4,2 milioane de RON. Cotaţia la finalul şedinţei a fost de 1,0600 RON/acţiune, în scădere cu 0,9% faţă de preţul precedent.

Segmentul celor cinci societăti de investiţii financiare a suferit scăderi în ton cu piaţa. După ce piaţa s-a stabilizat, titlurile SIF nu au mai înregistrat fluctuaţii de preţ. Cel mai tranzacţionat titlu SIF a fost vineri SIF "Moldova", cu un rulaj de peste patru milioane de RON. Cursul la finalul zilei a fost de 1,69 RON/acţiune, în scădere cu 0,6% faţă de cel precedent.

La categoria a doua, s-au detaşat acţiunile "Rompetrol Rafinare", cu o valoare tranzacţionată de aproximativ trei milioane de RON. Preţul la finalul şedinţei a fost de 0,1160 RON/acţiune, în scădere cu 1,7% faţă de cel precedent.

"Compa" Sibiu

Acţiunile "Compa" Sibiu au evoluat în opoziţie cu tendinţa generală a pieţei. Investitorii au manifestat un interes ridicat pentru acţiunile CMP, fapt care a dus cotaţia la peste 1,5 RON/acţiune, încă de la deschiederea zilei. La finalul şedinţei de tranzacţionare, preţul a fost de 1,62 RON/acţiune în creştere cu 8% faţă de cel anterior. Cotaţia titlurilor Compa a crescut pentru a doua zi consecutiv. Vineri, au fost transferate peste 700.000 acţiuni în sumă de peste un milion de RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb