BVB Bursa a scăzut cu 2,9%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 septembrie 2011

Bursa a scăzut cu 2,9%

Bursa de la Bucureşti a coborât ieri cu 2,93%, sub presiunea scăderilor de pe pieţele vest-europene, iar pe segmentul SIF-urilor corecţiile au fost mai vizibile, de 5,4%-5,9%, însă volumele de acţiuni tranzacţionate au continuat să fie reduse.

Bursele internaţionale au scăzut vizibil, cu 2%-5%, după ce Federal Reserve a avertizat că economia americană este vulnerabilă la riscuri semnificative.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost suspendate de la transfer pentru întrunirea AGA, în care acţionarii trebuiau să discute ce vor face cu acţiunile deţinute de societăţile de investiţii la BCR.

La finalul sesiunii bursiere, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), consemna un recul de 3,06%.

"Interesul pentru bursă se menţine scăzut, iar de aici rezultă volumele mici care se tranzacţionează. Pe termen scurt se aşteaptă o rezolvare a problemelor externe, pentru a putea asista la o revenire a investitorilor la tranzacţionare. Piaţa este în aşteptare, iar puţinii investitori sunt foarte atenţi la ce se întâmplă afară şi tranzacţionează în funcţie de aceste ştiri", a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities, citat de Mediafax.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a coborât cu 3,26%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 20,1 milioane lei (4,6 milioane euro), valoare cu 69% peste rulajul şedinţei precedente, de 11,9 milioane lei (2,7 milioane euro).

"Pe termen scurt este posibil ca piaţa să mai scadă, până la clarificarea cât de cât a problemei datoriilor, dar pe termen lung mă aştept la o revenire a acţiunilor, bazându-ne mai mult pe rezultatele destul de bune ale companiilor", a mai spus brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai tranzacţionate, cu operaţiuni de 9,1 milioane lei, şi au asigurat 45% din lichiditatea pieţei acţiunilor. Cel mai recent transfer a fost efectuat la 0,4399 lei, preţ în scădere cu 2,46%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au realizat operaţiuni de doar 190.000 de lei, faţă de şedinţa precedentă, când transferurile au însumat 243.000 de lei.

Acţiunile Electromagnetica (ELMA) au fost din nou cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 48.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 3,09%, la 0,282 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene coborau cu până la 4,8%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care consemnau scăderi cuprinse între 0,8% şi 7,8%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb