BVB Peste jumătate din rulaj, asigurat de schimburile cu obligaţiuni

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 martie 2019

Peste jumătate din rulaj, asigurat de schimburile cu obligaţiuni

Toţi cei nouă indici ai bursei au încheiat ziua în creştere

Lichiditatea înregistrată în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a coborât la 42,24 milioane de lei, sub valoarea medie zilnică înregistrată în acest an, mai mult de jumătate din rulajul zilei, respectiv 24,08 milioane de lei, fiind dat de transferul a 2.399 de obligaţiuni Unicredit Bank (UCB20), ultima cotaţie a titlurilor fiind de 99,7 lei.

Toţi cei nouă indici ai bursei locale au încheiat ziua în creştere, în contextul unui rulaj cu acţiuni de doar 17,1 milioane de lei, în timp ce în prima şedinţă de tranzacţionare de la intrarea în BET, acţiunile Alro (ALR) au marcat cea mai mare apreciere din rândul celor 16 emitenţi care compun referinţa pieţei noastre, de 2,06%, apărută pe fondul unui volum de 31.586 de titluri, sub media ultimei luni de tranzacţionare.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au detaliat evoluţia de ieri a Bursei de Valori Bucureşti, astfel: "Săptămâna a debutat cu creşteri pentru toţi indicii bursieri. Variaţiile au fost cuprinse între o creştere de 0,07%, pentru BET-FI, şi o altă creştere de 0,52%, în cazul BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a fost de 42,2 milioane lei, însă 57% din rulaj a venit din tranzacţiile cu obligaţiuni Unicredit. Din cadrul indicelui BET, cea mai mare creştere a fost a acţiunilor ALR. La polul opus, cea mai mare scădere a fost cea a acţiunilor Sphera Franchise Group (SFG), de 2,83%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de OMV Petrom (SNP), ultima cotaţie a emitentului fiind de 0,36 lei/acţiune, în creştere cu 1,12%, în contextul unui rulaj de 4,83 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 12,66 lei, cu 0,16% sub referinţa din şedinţa anterioară, mişcare apărută pe fondul unei valori transferate de 3,8 milioane de lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 2,06 lei, în scădere cu 0,24%, rulajul cu titlurile acestui simbol fiind de 2,29 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 0,882 lei/titlu, cu o apreciere de 0,11%, în contextul unei lichidităţi de 2 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" de la BVB nu a fost înregistrată nicio tranzacţie.

Indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră a urcat cu 0,25%, iar reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a încheiat ziua de ieri cu o creştere similară, de 0,24%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Electrocontact" (ECT): +11,11%

2. "Vrancart" (VNC): +3,13%

3. "Electroargeş" (ELGS): +2,53%

4. "Alro" (ALR): +2,06%

5. "Erste Group Bank" (EBS): +1,60%

---------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Prodplast" (PPL): -14,40%

2. "Electroputere" (EPT): -11,76%

3. "Altur" (ALT): -4,11%

4. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -4,02%

5. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -2,84%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb