BVB Rulajul urcă la 79 milioane de lei într-o şedinţă dominată de Fondul Proprietatea

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 august 2019

Rulajul urcă la 79 milioane de lei într-o şedinţă dominată de Fondul Proprietatea

BET urcă cu 0,35%, la 9.047,79 de puncte

Toţi cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în teritoriul pozitiv, în contextul în care rulajul a urcat la 79,08 milioane de lei, a doua zi consecutivă în care valoarea tranzacţionată a depăşit valoarea medie zilnică din acest an, situată la 42,75 milioane de lei.

BET a încheiat ziua la 9.047,79 de puncte, în creştere cu 0,35%, prima şedinţă de aprecieri după trei consecutive de corecţie aduse prin contagiunea din pieţele externe. Pe parcursul zilei, BET a recuperat pierderile din începutul şedinţei ce au dus BET sub pragul de 9.000 de puncte pentru prima dată în această lună.

Şedinţa bursieră a fost dominată de Fondul Proprietatea (FP), transferurile pe acest emitent urcând la 57,03 milioane de lei, asigurând aproape trei sferturi din rulajul zilei şi contribuind cel mai puternic la aprecierea referinţei BVB.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Toti indicii au închis pe verde. Variaţiile au fost cuprinse între o creştere de 0,23% pentru BET-BK şi un avans de 0,35% în cazul BET. Şedinţa de astăzi (n.r. ieri) a deschis în scădere, însă în a doua parte a zilei, piaţa a trecut pe plus pe fondul revenirilor de pe pieţele internaţionale. Valoarea tranzacţiilor a înregistrat o creştere considerabilă, ajungând până la 79 milioane lei cu un aport de peste 57 milioane de lei venit din partea transferurilor cu acţiuni FP. Cele mai mari creşteri din BET au fost înregistrate de Sphera Franchise Group (SFG), acţiunile emitentului urcând cu 2,7%, Purcari Wineries (WINE), cu o creştere de 1,3% şi Conpet (COTE), ale cărui titluri au raportat un avans 1,28%. La polul opus avem acţiunile Alro (ALR), cu o depreciere de 1,64%".

Acţiunile Fondul Proprietatea au încheiat ziua bursieră la preţul unitar de 1,095 lei, la mică distanţă de maximul istoric de 1 leu atins recent, după o creştere de 0,92%. Evoluţia a apărut pe fondul unui număr redus de tranzacţii, respectiv 96. De altfel, din cele 51,93 milioane de acţiuni tranzacţionate, un singur ordin lansat la preţul de 1,1 lei per titlu, spre finalul şedinţei, a dat 42,47 milioane de lei din rulajul total pe FP (38,61 milioane de acţiuni).

După FP, locul al doilea în topul lichidităţii din piaţa "regular" este ocupat de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 2,36 lei/ titlu, în creştere cu 0,43%, valoarea schimburilor cu acţiunile instituţiei bancare însumând aproximativ 8,71 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 32,7 lei, în apreciere cu 0,31%, pe fondul unei valori transferate de circa 4,33 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au angrenat un rulaj de 2,55 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 13,32 lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost efectuată nicio tranzacţie în şedinţa de ieri.

Indicele compozit BET Plus, ce include cele mai tranzacţionate 40 de emitenţi ai bursei noastre s-a apreciat cu 0,33%, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a avut o creştere identică. BET-NG, indicele sectorului energetic, a avansat cu 0,26%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +3,13%

2. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +3,08%

3. "Sphera Franchise Group" (SFG): +2,7%

4. "Romcarbon" (ROCE): +1,72%

5. "Compa" (CMP): +1,52%

---------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroputere" (EPT): -7,41%

2. "Antibiotice Iaşi" (ATB): -2,71%

3. "Prebet" (PREB): -2,5%

4. "Cemacon" (CEON): -2,38%

5. "BRK Financial Grouo" (BRK): -1,98%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb