BVB şi RASDAQ Acţiunile FP, notă discordantă faţă de piaţă

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 februarie 2015

Acţiunile FP, notă discordantă faţă de piaţă

Bursa de la Bucureşti a închis joi în teritoriu negativ, creşterea acţiunilor Fondul Proprietarea (FP) fiind insuficientă pentru a compensa declinul titlurilor OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG), în contextul raportării de rezultate financiare de către cele două companii energetice.

Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 0,3%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cu 0,4%, după ce miercuri au crescut cu 1,2%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Tranzacţiile cu acţiuni au totalizat joi 33,7 milioane de lei (7,56 milioane de euro).

Titlurile Romgaz au consemnat cel mai ridicat rulaj, de 13,7 milioane de lei, iar preţul a scăzut cu 0,9%. Romgaz a anunţat, joi, că a înregistrat anul trecut un profit de 1,43 miliarde lei (322 milioane euro), în creştere cu 44% faţă de câştigul din 2013, iar cifra de afaceri a urcat cu 15,3%, la 4,49 miliarde lei (1,01 miliarde euro).

În scădere mai vizibilă au închis acţiunile OMV Petrom, de asemenea după ce compania a anunţat rezultate financiare. Cotaţia producătorului de petrol şi gaze a scăzut cu 2,1%, în urma unor operaţiuni de 1,9 milioane de lei.

OMV Petrom a anunţat, joi, că profitul net s-a redus anul trecut la sub jumătate din cel consemnat în 2013, ajungând la 2,1 miliarde de lei (473 milioane euro), compania înregistrând pierderi de 307 milioane lei în ultimul trimestru şi vânzări în scădere cu 11% pe ansamblul anului.

BET NG, indicele sectorului energetic, a scăzut cu 0,7%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,2%.

Tot în rândul companiilor din energie, Electrica a scăzut joi cu 0,2%, în urma unor schimburi de 2,4 milioane de lei, în timp ce Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) au crescut cu 1%, respectiv 1,5%. Tranzacţiile cu titlurile Transgaz s-au ridicat la 1,5 milioane de lei, iar cele vizând Transelectrica la 1 milion de lei.

O lichiditate mai ridicată au înregistrat şi acţiunile Fondul Proprietatea, cu transferuri de 8 milioane de lei, precum şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu schimburi de 2,8 milioane de lei, potrivit Mediafax. Cotaţia Fondul Proprietatea a crescut cu 0,5%, iar cea a BRD a coborât cu 0,1%.

Pe segmentul deal al bursei nu au fost efectuate operaţiuni.

Indicele BET XT a scăzut cu 0,3%, iar BET BK a coborât cu 0,4%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb