BVB şi RASDAQ "Deal"-uri de 12,5 milioane de lei cu acţiunile BRD

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 martie 2014

"Deal"-uri de 12,5 milioane de lei cu acţiunile BRD

Bursa a crescut cu 0,53%

Ion Milea, Muntenia Global Invest: "Investitorii sunt nehotărâţi"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, ieri, o lichiditate de 49,16 milioane lei (aproximativ 10,9 milioane euro), din care 12.561.756 lei au reprezentat cele cinci schimburi "deal" cu acţiuni BRD.

Ion Milea, directorul general adjunct al "Muntenia Global Invest", consideră că lichiditatea a fost scăzută, dacă scădem tranzacţiile "deal" cu BRD.

Printre cauzele volumului redus, domnul Milea menţionează nehotărârea investitorilor, din cauza situaţiei incerte din Ucraina şi a faptului că majoritatea indicilor de pe bursele mari sunt aproape de maxime.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, a finalizat şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 0,41%, la 6.331,53 puncte, în timp ce indicele BET-NG a ajuns la 645,40, după o creştere de 0,81%.

Indicele BET-FI, cel care cuprinde cele 5 SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,83%, la 29.762,81 puncte.

În schimb, indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de societăţi româneşti a crescut cu 0,73%, ajungând la 583,03 puncte, iar BET-BK, indicele extins care reflectă evoluţia primelor 25 de companii în funcţie de lichiditate, plus titlurile băncii "Erste" (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea s-a majorat cu 1,37%, la 1.215,43 puncte.

Biofarm, cea mai mare apreciere

Acţiunile Biofarm (BIO) au urcat cu peste 10%, după ce ASF a dispus SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia să deruleze o ofertă de preluare a companiei.

Ion Milea ne-a spus: "În legătură cu Biofarm, totul este clar acum. Cele două SIF-uri trebuie să facă oferta publică de preluare obligatorie şi după cum a evoluat astăzi (n.r. ieri ) acest titlu, preţul de ofertă poate fi cel puţin 0.3000 lei".

ASF a arătat că SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia acţionează concertat la Biofarm şi controlează împreună peste 33% din titlurile companiei, pragul la care legislaţia pieţei de capital impune lansarea unei oferte de preluare pentru acţiunile deţinute de ceilalţi acţionari. Potrivit celor mai recente raportări, SIF Banat-Crişana are 21,3% din acţiunile Biofarm, iar SIF Muntenia deţine 32,98%.

Ieri, acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Fondul Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 3,9 milioane lei şi, respectiv, 3,7 milioane lei. Titlurile OMV Petrom au crescut cu 0,46%, la 0,44 lei, iar acţiunile FP au stagnat la 0,814 lei.

Mai mult de două treimi din lichiditatea de miercuri a fost acoperită de deal-uri cu acţiuni BRD (12,5 milioane lei), OMV Petrom (8 milioane lei), Fondul Proprietatea (6,4 milioane lei) şi Romgaz (3,7 milioane lei). Deal-urile au fost realizate în a doua parte a şedinţei, la preţuri uşor peste închiderea de marţi.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, în total, acţiuni de 221.000 de lei, faţă de 3,1 milioane lei în şedinţa precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb