BVB Tranzacţia "Albalact" - Lactalis au dus lichiditatea la 80 milioane euro

GEORGE FORCOŞ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 septembrie 2016

Tranzacţia "Albalact" - Lactalis au dus lichiditatea la 80 milioane euro

92% din rulaj, realizat prin cumpărarea titlurilor ALBZ de către grupul Lactalis

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost dominată, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, de tranzacţionarea unui pachet de 618 milioane de acţiuni "Albalact" (ALBZ), în cadrul ofertei publice de cumpărare (POF), reprezentând peste 94% din numărul total de acţiuni ale societăţii.

Astfel, în cadrul acestei oferte, a fost înregistrat un rulaj de 324,9 milioane de lei cu titluri ALBZ, adică 92% din lichiditatea totală de ieri, preţul la care au fost încheiate tranzacţiile fiind de 0,5252 lei pe acţiune, în creştere cu 1%.

Şapte dintre indicii BVB au încheiat şedinţa de ieri în apreciere, în contextul în care volumul total de tranzacţionare a fost de 353,5 milioane de lei (79,5 milioane euro), mult mai mare decât miercuri (2,09 milioane euro).

Raportul zilnic realizat de compania de brokeraj Prime Transaction arată: "Acţiunile de la BVB au înregistrat variaţii mici de preţ astăzi (ieri, n.r.), majoritatea indicilor încheind ziua cu creşteri uşoare. BET-FI a avut cea mai mare apreciere, 0,16%, în condiţiile în care o singură acţiune din componenta sa a scăzut pe parcursul şedinţei de tranzacţionare. Valoarea tranzacţiilor a urcat până la nu mai puţin de 79,5 milioane de euro, cea mai mare parte a acestei sume provenind din tranzacţia prin care grupul Lactalis a cumpărat Albalact".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 11 milioane de lei. Cotaţia TLV a urcat cu 0,64%, preţul de închidere fiind de 2,35 lei/unitate.

Titlurile "Transelectrica" (TEL) au scăzut cu 0,17%, la 29,25 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni Romgaz (SNG) de 2,9 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 23,85 lei/unitate, în depreciere cu 0,42%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Electrica" (EL), cu un rulaj de 2,4 milioane de lei. Cotaţia EL a stagnat, ultimul preţ fiind de 13,52 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" s-au înregistrat două tranzacţii.

Cea mai importantă dintre acestea, în valoare de 1,3 milioane lei, a fost realizată cu titluri EL, la preţul unitar de 13,5 lei, în scădere cu 0,15%.

De asemenea, a mai fost încheiată o tranzacţie "deal" cu titluri TLV, de 0,46 milioane de lei, cotaţia emitentului stagnând.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,13%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 0,11%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,11%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 0,04%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb