BVB Valoarea tranzacţionată pe Bursă a atins minimul anului

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 iunie 2005

Valoarea totală a transferurilor perfectate pe Bursă a însumat 55,26 miliarde de lei. Acesta a fost cel mai mic rulaj realizat la Bursa de Valori de la începutul anului pînă în prezent. Aspectul pozitiv al sesiunii bursiere de ieri l-au reprezentat indicii bursieri, care au înregistrat valori în uşoară creştere faţă de ziua anterioară.

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni de pe piaţa de capital, a crescut cu 0,38%, iar indicele BET - FI care indică evoluţia cotatiilor celor cinci societăţi de investiţii financiare s-a apreciat cu 0,88% faţă de nivelul din şedinţa precedentă.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost Banca Transilvania. Cu acţiunile băncii s-au efectuat tranzacţii în valoare de peste 8,5 miliarde de lei, respectiv jumătate din totalul categoriei. Preţul la finele sesiunii de ieri a fost de 7.750 lei/titlu, în creştere cu 1,3% faţă de cel din ziua anterioară. Cumpărătorii au intervenit în piaţă apre final, lucru care a condus la creşterea cotaţiei.

Un alt emitent a cărui cotaţie a crescut faţă de nivelul din şedinţa precedentă a fost "Petrom" Bucureşti. Valoarea totală a tranzactiilor efectuate cu acţiunile "Petrom" a fost de 6,5 miliarde de lei, la un volum de 1,6 milioane de titluri. La începutul săptămînii cotaţia titlurilor "Petrom" a înregistrat scăderi, însă la finele zilei de ieri, aceasta a fost de 4.030 lei/acţiune, în creştere cu 1,5% faţă de cea precedentă.

În cursul zilei de ieri a fost anunţat preţul final al ofertei publice iniţiale a companiei "Flamingo". Gradul de suprasubscriere aferent ordinelor de subscriere eligibile este de 1,705. Preţul final stabilit de emitent este de 23.000 lei/acţiune.

SIF2 "Moldova" Bacău şi SIF1 "Banat Crişana" a anunţat că au subscris în cadrul majorării capitalului social al Băncii Transilvania. Astfel, SIF2 a subscris un număr de 4,89 milioane de acţiuni, în valoare totală de 19,56 miliarde de lei şi SIF 1 6,67 milioane de acţiuni ale băncii, la preţul de achiziţie de 4.000 lei/acţiune.

Cea mai tranzacţionată societate de investiţii financiare a fost SIF5 "Oltenia", cu un rulaj de aproximativ 10 miliarde de lei. Aceasta a reprezentat jumătate din totalul categoriei SIF. Spre finalul şedinţei, cumpărătorii au intervenit în piaţă, conducînd la creşteri ale preţurilor la trei din cele cinci SIF-uri.

Oferta publică de vînzare de obligaţiuni emise de Municipiul Timişoara a însumat 200 miliarde de lei.

Rompetrol Rafinare Constanţa

La categoria a doua, cel mai tranzacţionat emitent a fost Rompetrol. Valoarea totală a transferurilor a fost de 5,6 miliarde de lei, la un volum tranzacţionat de peste 7 milioane de acţiuni. Preţul la închiderea şedinţei a fost de 760 lei/titlu, în creştere cu 0,7% faţă de ziua anterioară.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb