CAB A SUSPENDAT DECRETUL PREZIDENŢIAL PRIVIND INTERIMATUL GENERALULUI NICOLAE CIUCĂ Gabriel Leş continuă planul de îndepărtare a şefului Statului Major al Apărării

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 1 februarie 2019

Gabriel Leş continuă planul de îndepărtare a şefului Statului Major al Apărării

Generalul Laurian Anastasof, fostul şef al Statului Major al Forţelor Aeriene, a fost numit locţiitor al şefului Statului Major al Apărării

Afirmaţia amiralului Vergil Chiţac, în urmă cu o lună, de pe pagina personală de Facebook, se pare că se adevereşte: Armata Română a căzut la mijloc, în jocul politicienilor.

În acest moment situaţia la vârful Statului Major al Apărării este incertă după ce, ieri, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis suspendarea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă.

Decizia CAB poate fi atacată cu recurs, în termen de 5 zile de la comunicare, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dacă judecătorii ÎCCJ vor menţine decizia Curţii de Apel, abia apoi va intra în vigoare suspendarea decretului prezidenţial şi înlăturarea temporară a generalului Nicolae Ciucă din funcţia de şef al Statului Major al Apărării.

Situaţia a fost la un moment dat critică deoarece nu fusese numit un locţiitor al şefului Statului Major, deşi exista un decret prezidenţial emis luni, 28 ianuarie, prin care, începând cu data de 31 ianuarie, generalul Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării a fost trecut în rezervă.

În cele din urmă, Gabriel Leş, minis-trul Apărării Naţionale, ocupat cu reuniunea informală a miniştrilor apărării din Uniunea Europeană - eveniment ce s-a încheiat ieri şi a avut loc la Bucureşti, şi-a făcut timp şi l-a numit în funcţia de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării pe generalul-locotenent Laurian Anastasof.

Acesta este fostul şef al Statului Major al Forţelor Aeriene. Laurian Anastasof a deţinut respectiva funcţie, din 2013 până în octombrie 2017, când a fost demis de fostul ministru al Apărării Naţionale, Mihai Fifor, şi trecut în funcţia de consilier al acestuia.

Surse din interiorul MApN susţin că schimbarea din funcţie a generalului Laurian Anastasof a fost cauzată de faptul că acesta nu a vrut să avizeze proiectul de achiziţionare a sistemului de rachete Patriot, deoarece, în opinia sa, din experienţa americană, acest sis-tem nu ar fi trebuit să fie subordonat Forţelor Aeriene, ci Forţelor Terestre. Mai mult, generalul Anastasof a dorit ca întregul program de înzestrare a Forţelor Aeriene să se axeze pe achiziţionarea de noi aparate de zbor. Pentru că ştie destul de bine tehnica militară americană din perioada în care a urmat Colegiul de Război al Forţelor Aeriene al SUA, generalul Laurian Anastasof a fost unul dintre cei care au insis-tat pentru achiziţionarea avionului multirol F 16, cu capacităţi multiple atât în sectorul aer-aer, cât şi în cel aer-sol.

De asemenea, generalul Anastasof a fost cel care l-a convins pe Adrian Ţuţuianu, fost ministru al Apărării Naţionale, să semneze scrisoarea de intenţie de preţ şi disponibilitate privind achiziţonarea de elicoptere de atac, către guvernul SUA, elicoptere produse de către compania Bell Helicopter.

Sursele din interiorul MApN au mai menţionat că decizia de ieri a Curţii de Apel Bucureşti nu este una normală, ci ar fi fost indicat ca să aibă loc judecata în fond asupra decretului prezidenţial privind interimatul generalului Nicolae Ciucă în fruntea Statului Major al Apărării, fără ca acesta să rişte suspendarea din funcţie.

În cazul în care suspendarea generalului Nicolae Ciucă va rămâne definitivă, Laurian Anastasof va deveni şef al Statului Major al Apărării.

Judecata pe fond privind decretul prezidenţial ce a stabilit interimatul generalului Nicolae Ciucă va avea loc în 12 februarie.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, spune că este revoltător faptul că s-a ajuns în punctul în care Armata Română a devenit instrument de bătălie politică.

Domnia sa a declarat: "Armata Română întotdeauna s-a ţinut departe de jocul politic, iar acum, prin ceea ce se întâmplă, punem într-o lumină extrem de nefavorabilă aceas-tă instituţie în care românii au încredere. Concluzia este una singură: PSD, pe tot ce pune mâna, distruge şi denigrează. Faptul că s-a ajuns în acest punct doar din raţiuni politice este profund nedrept. România are nevoie de credibilitate pe flancul estic al NATO şi cu atât mai mult în această zi (n.r.-ieri) în care oficiali de rang înalt din cadrul NATO şi miniştri ai Apărării sunt în ţara noastră, să se întâmple acest lucru pune România într-o lumină extrem de neplăcută şi nu merităm aşa ceva din partea unor politicieni iresponsabili".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tomac=seCurist

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb