CAPIMED lansează campania "Vreau să lucrez legal în Europa mea!"

Simona Grigorescu
Internaţional / 31 august 2015

Românii din Italia, încurajaţi să lupte împotriva "muncii la negru"

Confederaţia Naţională a Antreprenorilor Mici şi Mijlocii (CAPIMED) a lansat campania "Vreau să lucrez legal în Europa mea!", în contextul în care Italia găzduieşte peste un milion de români, "iar majoritatea dintre ei lucrează la negru", potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

Această campanie luptă împotriva muncii "la negru" şi a sclavagismului modern, fenomen care a prins amploare în ţările Uniunii Europene.

Potrivit confederaţiei, femeile din România, care lucrează în străinătate, sunt mai predispuse la abuzuri de acest gen decât bărbaţii, iar majoritatea româncelor lucrează ca "badante" (termen folosit de italieni pentru persoanele care îngrijesc bătrânii din Italia). Mai mult decât atât, autorităţile italiene arată că peste 62% dintre badante lucrează la negru, 24 de ore din 24, în condiţii, de multe ori, umilitoare.

De asemenea, CAPIMED îi atenţionează pe românii care vor să lucreze în Italia că munca fără acte nu oferă protecţie socială din partea Statului, iar acceptarea unui loc de muncă "la negru" poate avea consecinţe foarte grave, cum ar fi traficul de persoane, sechestrarea, violul şi exploatarea până la epuizare.

Totodată, confederaţia le cere românilor care vor să plece să muncească în Diaspora să se informeze foarte bine cu privire la firmele de recrutare, deoarece autorităţile din Italia au primit foarte multe plângeri referitoare la exploatare prin muncă sau sechestrare şi înşelăciune.

În cadrul proiectului, CAPIMED va realiza o listă a firmelor de intermediere care prezintă un grad mare de risc şi un ghid de bune practici pe care trebuie să-l urmeze românii care vor să lucreze în Italia şi care să-i ferească de abuzuri din partea angajatorilor.

Andrei Carmen Luminiţa, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Antreprenorilor Mici şi Mijlocii, declară: "Am lansat această campanie în contextul în care există o comunitate foarte mare de români care lucrează în Italia, şi au nevoie să fie reprezentaţi foarte bine în raport cu autorităţile italiene şi cu angajatorii. Confederaţia va iniţia, în viitorul apropiat, şi alte proiecte prin care va continua lupta şi împotriva altor fenomene grave la care sunt supuşi românii din Italia, iar pe termen lung, vom lansa proiecte prin care românii stabiliţi în Uniunea Europeană pot deveni antreprenori, îşi pot deschide afaceri şi pot concura de la egal la egal cu cetăţenii din acele ţări".

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb