CĂTĂLIN PREDOIU: ''Ministerul Justiţiei pune în dezbatere proiectul de desfiinţare al SIIJ''

G.U.
Politică / 21 ianuarie 2022

''Ministerul Justiţiei pune în dezbatere proiectul de desfiinţare al SIIJ''

Ministerul Justiţiei pune în dezbatere publică, astăzi, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, a anunţat ministrul Cătălin Predoiu, informează Agerpres.

Predoiu a explicat, într-o conferinţă de presă, că, după desfiinţarea SIIJ, competenţele acesteia vor fi preluate de o structură inspirată din modelul Parchetului European, cu 12 procurori la centru şi 30 în teritoriu.

"După cum am anunţat în urmă cu două săptămâni, Ministerul Justiţiei va pune astăzi în dezbatere publică proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie. (...) Principala prevedere a proiectului de lege şi scopul proiectului este desfiinţarea SIIJ, începând cu data adoptării proiectului de lege. Pentru investigare infracţiunilor care până acum erau în competenţa SIIJ am folosit un model inspirat din funcţionarea Parchetului European, adică un număr de 12 procurori în centru, la Bucureşti, şi 30 de procurori răspândiţi în ţară, câte doi procurori de fiecare Curte de apel, în total 42 de procurori, care vor investiga infracţiunile care până acum erau în competenţa SIIJ. Aceşti procurori sunt anume desemnaţi de Plenul CSM. Cei 12 procurori din Bucureşti vor fi selectaţi şi desemnaţi de Plenul CSM, din cadrul Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul General, iar cei 30 de procurori din Curţile de apel vor selectaţi şi desemnaţi de Plenul CSM din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de apel", a indicat ministrul Predoiu.

El a adăugat că procurorii din Parchetul General vor fi propuşi Plenului CSM de către procurorul general, iar procurorii de la Parchetele de pe lângă Curţile de apel vor fi propuşi Plenului CSM de către prim-procurorii acestor structuri.

Potrivit lui Predoiu, competenţa este partajată între cele două nivele. Procurorii de la Secţia de Urmărire Penală vor desfăşura urmărirea penală în cazul infracţiunilor săvârşite de membrii CSM, judecătorii de la Instanţa supremă şi procurorii de la Parchetul General, judecătorii de la Curţile de apel, procurorii de la Parchetele de pe lângă aceste instanţe, judecătorii de la Curtea Militară de Apel şi procurorii de la Parchetul de pe lângă această instanţă. În competenţa procurorilor de la Curţile de apel vor fi infracţiunile săvârşite de judecătorii de la Judecătorii, Tribunale, Tribunale militare şi de procurorii care funcţionează pe lângă aceste instanţe.

Procurorii care vor fi desemnaţi de Plenul CSM vor avea o vechime de 15 ani - cei de la Secţia de Urmărire Penală şi 12 ani - cei de la Parchetele Curţilor de apel, prevede proiectul de lege.

De asemenea, procurorii vor trebui să aibă calificativul "foarte bine" la ultimele două evaluări profesionale şi să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani.

"O conduită morală ireproşabilă şi o experienţă profesională semnificativă, în principal în investigarea infracţiunilor de corupţie şi cele asimilate acestora, infracţiunilor de crimă organizată şi terorism, dar fără a se limita la aceste categorii de infracţiuni. (...) În ceea ce priveşte situaţia dosarelor existente, ele vor fi transmite de către Parchetul General în 30 de zile la Parchetele competente, potrivit acestei legi, iar procesul de desemnare şi selectare se va face în 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi", a mai spus Predoiu.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Legea Predoiu pentru redenumirea SIIJ.

    1. Odata cu desfiintarea SIIJ,PNL prin GANGAVITUL PREDOIU,a PREDAT JUSTITIA din Romania pe mana UNIUNII EUROPENE,iar in urma deciziei CJUE cum ca o HOTARARA a JUDECATORILOR poate sa desfiinteze o DECIZIE a CURTII CONSTITUTIONALE,JUSTITIA si in special prin PROCURORI v-a fi STAPANA ROMANIEI si ORICINE v-a fi supus ABUZURILOR din JUSTITIE si in special al PROCURORILOR ,v-a fi deja CONDAMNAT din FAZA de URMARIRE PENALA,iar ADVERSARII POLITICI ai celor de la PUTERE vor fi CERCETATI,ARESTATI,JUDECATI si CONDAMNATI ca pe timpul lui BERIA.FELICITARI GANGAVITULUI PREDOIU care i-a pus in maini JUSTITIA ROMANA lui KIOVESI. Pentru VICTORIA JUSTITIEI asupra ROMANILOR,PREDOIU tocmai ce le MARIT celor din JUSTITIE,SALARIILE si PENSIILE ca sa poata fi "IMPARTIALI".!

      Ce de orori,.. Nu e de mirare ca nu s-a intamplat nimic din toate acestea pana nu a aparut SIIJ?

      Ba chiar mai rau, SIIJ a deschis o multime de dosare pe motive dubioase si cam atat.  

      Siij a preluat de la dna niste dosare dubioase vreai sa zici

      Sunt 100% produs SIIJ..

    Eliminarea acestei sectii va avea un impact psihologic important in domeniul justitiei in sensul ca abuzurile din domeniu, existente si in prezent, sunt nesanctionabile (cei care se ocupau cu asa ceva au fost defiintati)

    1. Daca sunt atatea abuzuri cati a condamnat sectia asta de cand s-a infiintat?

      nu conteaza, tragem pentru toti. Ma duc la lucru schimbul de noapte, sa cotizez sa le mearga bine la baietii

      Nici unul.

      Iar aceasta mare realizare s-a facut cu sume considerabile alocate SIIJ pentru functionare si salarizare.

    Mai bine introducea răspunderea magistratilor și rezolva toate problemele din justiție.

    1. Nu vor cei de la pnl si usr raspunderea magistratilor,stiu ei de ce ,doar nu vreti sa li se scoata dosarele de la naftalina si nu sunt putine,daca ne gandim doar in ultimii 2 ani cat au furat

    Cu faza aceasta și STELIAN ION a prins pe D - ZEU de picior . Istoria vrei nu vrei se repetă . De 80. 000.000.000 € pt. România nu se atinge nimeni. Toți cu P A N D E M I A Uraaaaa !!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb