CCR s-ar putea pronunţa în legătură cu proiectul de lege privind înfiinţarea Liceului Romano-Catolic de la Tg. Mureş

D.I.
Politică / 19 martie 2018

CCR s-ar putea pronunţa în legătură cu proiectul de lege privind înfiinţarea Liceului Romano-Catolic de la Tg. Mureş

Curtea Constituţională a României ar putea pronunţa, astăzi, o decizie asupra sesizării PNL şi PMP în legătură cu proiectul de lege privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş, după ce a amânat, pe 7 martie, luarea unei decizii, informează Agerpres.

În opinia celor 50 de deputaţi PNL şi PMP, adoptarea Legii pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc este "vădit nelegală".

Parlamentarii afirmă că, în prezent, Consiliul Local al Municipiului Târgu Mureş are competenţa şi posibilitatea să dispună reorganizarea oricăror unităţi de învăţământ preuniversitar de stat aflate pe raza teritorială a unităţii administrativ-teritoriale, cu respectarea tuturor garanţiilor prevăzute de lege.

Deputaţii PNL şi PMP arată că această lege este neconstituţională întrucât încalcă principiul constituţional al separaţiei şi echilibrului puterilor în stat şi principiul constituţional al autonomiei locale şi descentralizării prin faptul că, la nivel de principiu, reglementează o situaţie particulară, aflată în competenţa exclusivă a autorităţilor administraţiei publice locale.

Sesizarea celor două grupuri precizează: "Prin adoptarea Legii pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc se creează un precedent neconstituţional. Ori de câte ori o autoritate a administraţiei publice locale va respinge adoptarea unei hotărâri, din motive de oportunitate sau legalitate, sau va adopta o hotărâre, conform competenţelor sale legale şi decizionale, orice parlamentar nemulţumit va iniţia un proiect de lege pentru reglementarea situaţiei care îl nemulţumeşte şi va invoca pentru adoptarea unei legi reglementarea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc. La fel se va pune problema în situaţia anulării unei hotărâri a unei autorităţi a administraţiei publice locale de către instanţa de contencios administrativ".

Semnatarii sesizării mai susţin că prin iniţierea în Parlament a acestui proiect de lege instituţia legiuitoare se subroghează în sfera de competenţă a unei autorităţi a administraţiei publice locale.

Ei solicită CCR să aibă în vedere faptul că, prin actul normativ atacat, a fost "grav" încălcat principiul subsidiarităţii.

Totodată, conform documentului: "În jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională a stabilit faptul că Parlamentul nu îşi poate aroga competenţa de legiferare în mod discreţionar, oricând şi în orice condiţii, prin adoptarea unor legi în domenii care aparţin în exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, fără încălcarea dispoziţiilor constituţionale. Apreciem că adoptarea de către Parlament a proiectului de lege în cauză poate avea semnificaţia unei ingerinţe a acestuia în activitatea puterii executive, de natură să conducă la afectarea principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat", se arată în sesizare.

Potrivit PNL şi PMP, acest act normativ încalcă principiul constituţional al obligativităţii caracterului normativ al legii şi principiul nediscriminării şi al egalităţii în drepturi a cetăţenilor.

Parlamentarii adaugă că legea încalcă şi principiul constituţional al neretroactivităţii legii civile, precizând în acest sens: "Vă solicităm să admiteţi sesizarea de neconstituţionalitate şi să constataţi că Legea pentru pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc este neconstituţională, întrucât încalcă prevederile art. 120 alin. (1), art. 121 alin. (1) şi (2) din Constituţie".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asta-i nimic; mai nou vor si un Parlament autonom al Transilvaniei!. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb