CEA MAI MARE AFACERE LOCALĂ DIN ULTIMII ŞASE ANI Thanachart Bank şi TMB Bank din Thailanda fuzionează

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 august 2019

Thanachart Bank şi TMB Bank din Thailanda fuzionează

Thanachart Bank şi TMB Bank, a şasea, respectiv a şaptea bancă din Thailanda (după valoarea activelor), au decis să fuzioneze în contextul unei competiţii în creştere pe piaţa din Asia de Sud-Est, anunţă Nikkei Asian Review.

Tranzacţia marchează prima consolidare majoră din sectorul bancar thailandez după 2013, când Mitsubishi UFJ Financial Group din Japonia a cumpărat Bank of Ayudhya. Afacerea ar putea declanşa o serie de fuziuni şi achiziţii în Thailanda, a doua mare economie din Asia de Sud-Est.

"Integrarea va oferi noii bănci o capacitate sporită de dezvoltare a produselor şi serviciilor în era digitală", a declarat directorul executiv al TMB Bank, Piti Tantakasem.

La rândul său, preşedintele - director executiv al Thanachart Bank, Praphan Anupongongarch, a spus: "Ca parte a noii echipe de management, dorim să ne asigurăm că fuziunea va genera beneficii pentru toate părţile interesate, în special pentru clienţi, parteneri, angajaţi şi acţionari".

Activele Thanachart totalizau un trilion de bahţi (32,3 miliarde de dolari) în iunie, potrivit datelor băncii centrale, iar cele ale TMB - 896 miliarde de bahţi. Entitatea combinată va fi a şasea mare bancă din Thailanda, urmată de Bank of Ayudhya.

Conform acordului de fuziune, TMB va cumpăra Thanachart Bank pe 156 miliarde de bahţi. TMB vrea să obţină 130 de miliarde bahţi pentru acoperirea costului afacerii, iar mai bine de 80% din această sumă va proveni dintr-o emisiune de acţiuni noi. Restul banilor va veni dintr-o finanţare. Thanachart Capital va cumpăra noile titluri în schimbul sumei de 44 miliarde de bahţi.

Cele două bănci au menţionat că fuziunea va genera "o bază mai largă de clienţi şi o poziţie de piaţă mai solidă".

Fuziunea a fost discutată încă de anul trecut, iar în februarie 2019, băncile au semnat un acord neangajant de fuziune.

Guvernul din Thailanda încurajează băncile mici şi medii să fuzioneze ca să devină mai competitive. În urma fuziunii Thanachart Bank cu TMB Bank, Chumpol Rimsakorn, reprezentant al Ministerului Finanţelor, prezent la semnarea acordului, a declarat: "Această fuziune este conformă politicii guvernului de promovare a consolidării sectorului financiar şi de îmbunătăţire a poziţiei de piaţă. Tranzacţia va contribui la stabilitatea financiară şi economică a ţării".

Denumirea noii entităţi nu a fost stabilită deocamdată, nici planul de investiţii digitale nu a fost anunţat, părţile concentrându-se în prezent pe finalizarea afacerii.

Fuziunea este aşteptată să se încheie până la sfârşitul acestui an, iar întregul proces de consolidare - până la mijlocul lui 2021.

Numai câteva bănci din Thailanda sunt suficient de mari ca să concureze cu rivalele regionale. Cea mai mare bancă din Thailanda, Bangkok Bank, este doar a şasea instituţie de credit din regiune, având active de 3,05 trilioane de bahţi.

ING Groep din Olanda, principalul acţionar al TMB, va deţine 21,3% din banca ce ia naştere prin fuziune. Thanachart Capital va avea în proprietate 20,4%, iar Ministerul Finanţelor din Thailanda va investi cel puţin 11 miliarde de bahţi pentru o cotă de 18,4%, devenind astfel al treilea mare acţionar. Nova Scoţia Bank din Canada, care deţinea 49% din Thanachart Bank, va controla 5,6% din noul grup bancar.

----------------------

Thanachart este cel mai important creditor din Thailanda pe segmentul auto, iar TMB are o bază extinsă de depozite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb