ChatGBT, un portal de inteligenţă artificială care gândeşte în locul utilizatorului

GHEORGHE PIPEREA
Editorial / 6 ianuarie 2023

GHEORGHE PIPEREA

S-a lansat şi face furori un portal de inteligenţă artificială, denumit chatGBT, sau openai.com, care oferă nu informaţie, ci interpretarea informaţiei, face referate, teze, scrie poezie, la nevoie. Gândeşte şi "simte", în locul utilizatorului.

Dacă Google, Facebook, Amazon şi Microsoft "oferă" utilizatorului doar acele informaţii care concordă cu scopurile lor comerciale şi ideologice (restul fiind puse la coada cozilor sau, pur şi simplu, interzise), acest roboţel "dăştept" ne spune direct ce, cum şi când să gândim şi să simţim. Aşa-zisa inteligenţă artificială va degrada inteligenţa naturală până la stadiul de prostire atavică, atributul inteligenţelor gregare. Conform lui Arghezi, omul s-a făcut om pentru că a fost nevoit să inventeze pentru a supravieţui, dând exemplu acul - cine mai ştie acum ce face un ac? Mă aştept să dea buluc la acest chatGBT (şi la produsele concurente) şi elevii şi studenţii noştri. Vor interpreta subiectele şi răspunsurile, vor contesta dezbaterile de la curs şi seminar, vor torpila cărţile universitare, totul cu "ajutorul" inteligenţei artificiale. La fel va face şi prostul satului, ridicat de internet la nivel de înţelept (apud Umberto Eco). De altfel, omul obişnuit, consumatorul, nu va mai apela la avocaţi/practicieni în insolvenţă/asociaţii pentru protecţia consumatorului decât în două situaţii: (i) nu are internet/nu ştie cu digitalizarea; (ii) nu suportă închisoarea digitală.

Nu văd un viitor strălucit al umanităţii.

Pe termen scurt şi mediu, oamenii digitalizaţi vor apela masiv la inteligenţa artificială pentru a gândi pentru ei, adică pentru a le rezolva probleme juridice, sociologice, politice, religioase, sentimentale chiar (Tinder va fi cu mult depăşit de IA), pentru că e ieftin şi comod. Pe termen lung, unii, puţini, vor sesiza că, prăzi ale unei magii tehnologice, oamenii devin treptat puşcăriaşi digitali. Drepturile şi libertăţile individuale nu vor mai merita protecţie, căci nu va mai fi nevoie de ele. Gardianul digital va pune la distanţă de un click orice, inclusiv modalitatea "decentă" şi "demnă" de a scăpa de indezirabili, care oricum poluează cu amprenta lor de carbon.

Poate vom ieşi din puşcăria digitală măcar unii dintre noi, dar mai întâi cei care nu se vor fi lăsat atinşi de încântarea digitală vor fi aruncaţi peste zidurile fortăreţei digitale (extra muros) sau, mai "safe" pentru bunăstarea colectivă asigurată de IA, arşi pe rug sau transformaţi în compost uman.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Excelent!

    Pe termen mediu adica maxim 25 de ani 60 la sută din populație va fi inutilă in acest sistem capitalist in care trăim și unde corporațiile și firmele vor lucra aproape exclusiv cu roboți și cu angajați care au cunoștințe de programare, vă dați seama ca majoritatea tinerilor de azi sunt analfabeți funcționali sau nu au nici o ambiție de a învăța continuu iar peste 20 de ani când vor ajunge la vârsta a doua vor fi săraci și șomeri ,vor trăi dintr un ajutor penibil mai ales în țări ca Romania, generația de azi care are in jur de 50 de ani este ultima generație care mai prinde vremuri normale chiar cu șomaj foarte redus dar după 20 de ani va fi dezastru social,cam atâta trebuie ca robotizarea sa devina generalizata avand in vedere ca acest război din Ucraina, inflația și lipsa de materii prime va mai întârzia acest proces,dar acest proces inevitabil se va produce

    Nu cred ca este vorba de LGBT ci mai degrabă de ChatGPT, nu?

    AI va deveni in timp de miliarde de ori mai desteapta decat cel mai destept om de pe planeta. Si da va prelua multe din sarcinile facute acum de om. Dar poate ca va fi mai ok, pentru cei ce s-au saturat sa vada incompetenti in puncte cheie. Restul or sa planga dupa epoca de aur cand oamenii erau cei mai destepti de pe planeta.

    Sa avem grija sa stim ce inseamna mizerie. Ca in timpul ciumei? Ca in Africa de astazi? Mizeria din afara noastra nu se compara cu cea de dincolo. Toate au rostul lor. Votati inteligent fara TV, FB si radio (lista continua). AI face doar ce e programat sa faca. Si mie imi convine daca AI imi scrie partea aberanta din articole de cercetare, partea care trebuie sa aibe multe pagini. Sa am mai mult timp sa gandesc pe partea de 2 paragrafe ce poate le citeste cineva in viitor si descopera ceva, orice, eu nu stiu daca apuc. AI nu o sa stie sa citeasca cele 2 paragrafe niciodata pentru ca nici eu nu stiu exact ce vroiam sa spun in ele. Cele 2 sunt slabiciunea umana pe care AI nu o are, le scrie pentru ca imi pare ca ar trebui cercetat. Dar nu stiu de unde sa incep. Cum va face interpreta AI slabiciunea decat ca o combinatie de posibilitati ce nu merita cercetata. Nu seamana cu nimic din ce "stie", defapt nici AI nu stie nimic decat ce e programat.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb