CHIMCOMPLEX VA PARTICIPA ÎN CONSORŢIU CU TRICON ENERGY HOLDING LA VÂNZAREA OLTCHIM Vuza: "Avem acordul băncilor pentru un credit de maxim 200 milioane euro"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 9 ianuarie 2014

Vuza: "Avem acordul băncilor pentru un credit de maxim 200 milioane euro"

Chimcomplex a obţinut acordul de principiu de la un sindicat de patru bănci în vederea contractării unui credit de maxim 200 de milioane de euro, pentru preluarea Oltchim, ne-a declarat, ieri, Ştefan Vuza, acţionarul majoritar al complexului chimic de la Borzeşti.

Domnia sa ne-a precizat: "Avem discuţii finalizate cu un sindicat alcătuit din patru bănci pentru împrumutul de care avem nevoie. Nu pot nominaliza în acest moment care sunt cele patru instituţii bancare, dar pot menţiona că toate acestea sunt prezente şi în ţara noastră şi că am obţinut aprobarea de principiu".

Ştefan Vuza ne-a mai spus că va participa la privatizarea combinatului de la Râmnicu Vâlcea în consorţiu cu traderul american de chimicale Tricon Energy Holding: "Este vorba despre cel mai mare trader de chimicale de pe planetă, cu o cifră de afaceri de 4,6 miliarde dolari. Holdingul are sediul în Statele Unite ale Americii, dar este prezent în întreaga lume - în Singapore, în Beijing, în Istanbul, în San Paolo etc".

Ziarul BURSA a scris, încă de la începutul lunii iulie, că Ştefan Vuza şi Ioan Niculae ar negocia în vederea constituirii unui consorţiu din care să facă parte şi compania americană Tricon Energy, în vederea participării la privatizarea Oltchim, InterAgro (grup condus de Ioan Niculae) fiind interesat, cu precădere, de producţia de PVC a combinatului, potrivit omului de afaceri.

Ştefan Vuza ne-a reconfirmat, ieri, interesul lui Ioan Niculae pentru această parte a Oltchim, adăugând: "Ioan Niculae va participa pe modulul II, din care face parte Arpechim, fiind interesat de partea de petrochimie. Noi vom participa în consorţiu cu Tricon Energy, pe modului I, axându-ne pe partea de sare şi chimicale".

Tricon Energy are ca obiect de activitate transportul şi serviciile de marketing pentru produse chimice de uz industrial şi produse intermediare din polimeri, potrivit informaţiilor disponibile pe pagina sa de internet. Tricon este un transportator tradiţional al Oltchim şi Chimcomplex (parte a SCR Grup), în regiunea mediteraneană.

Acţionarii Chimcomplex Borzeşti au aprobat, zilele trecute, în cadrul unei Adunări Generale a Acţionarilor, participarea la procesul de achiziţionare a activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea, "singur sau în orice formă de asociere cu potenţiali investitori, conform metodei şi procedurilor stabilite de către administratorul judiciar, şi achiziţia acestora, în măsura în care SC Chimcomplex SA Borzeşti câştigă licitaţia organizată în acest sens, inclusiv în schimbul unui preţ care depăşeşte 20% din totalul activelor imobilizate ale Societăţii".

Astfel, acţionarii Chimcomplex au respins participarea la vânzarea activelor viabile ale Oltchim conform metodei şi procedurilor stabilite de către administratorul judiciar.

În acest context, AGA de la Chimcomplex a aprobat atragerea fondurilor necesare, prin contractarea, de la una sau mai multe instituţii financiare, a unor împrumuturi în valoare de maxim 200 de milioane de euro "şi constituirea, în vederea garantării obligaţiei de rambursare a sumelor contractate de la instituţiile financiare, de ipoteci mobiliare asupra tuturor activelor SC Oltchim SA Rm. Vâlcea sau ale SC Oltchim SPV SRL şi/sau a tuturor activelor Societăţii".

Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013.

Statul a înfiinţat, în luna decembrie a anului trecut, firma Oltchim SPV, care controlează activele Oltchim, şi care va fi scoasă la vânzare în 3 februarie.

Ministrul Economiei Andrei Dominic Gerea a discutat, recent, cu vicepreşedintele companiei petroliere azere SOCAR David Memedov şi cu ambasadorul Azerbaidjanului în România Farid Abdinbayov "aspecte privind posibila" participare la privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT).

Gerea afirma, la sfârşitul lunii octombrie, că există trei consorţii internaţionale care şi-au manifestat interesul pentru preluarea Oltchim.

Consorţiul Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum din China vrea să crediteze combinatul Oltchim cu 20 de milioane de euro, după cum ne-au spus, recent, surse apropiate situaţiei.

Oltchim a mai stârnit interesul consorţiilor PCC - Fortissimo Capital şi companiei ruseşti Oil Gas Trade.

Administratorii judiciari ai combinatului vâlcean (Rominsolv şi BDO) au dat startul selecţiei investitorilor, ale căror oferte angajante sunt aşteptate până la data de 31 ianuarie 2014. Practic, sunt scoase la vânzare activele Oltchim SPV (societate deţinută în totalitate de actualul Oltchim, dar fără datoriile de aproape 800 milioane de euro), evaluate la 305,24 milioane de euro. Această valoare nu reprezintă limita maximă a preţului tranzacţiei, potrivit Ministerului Economiei. Procedura de selecţie a ofertei angajante în vederea achiziţiei integrale a părţilor sociale deţinute de Oltchim la Oltchim SPV se va desfăşura în data de 3 februarie 2014.

Societatea şi-a redus pierderile cu 44%, în primele nouă luni ale anului trecut, la 172,74 milioane lei, de la circa 308,51 milioane lei, cât au fost în perioada similară a anului precedent, în timp ce veniturile companiei au ajuns la 400,23 milioane lei, cu 44,55% mai mici decât cele de la finalul lunii septembrie a lui 2012, conform administratorilor judiciari.

În 2012, statul român a eşuat în încercarea de a privatiza Oltchim.

În cadrul AGA de la Chimcomplex, a mai fost aprobată, printre altele, majorarea capitalului social al combinatului de la 162.877.590,54 lei la 342.877.590,72 lei, prin aport în numerar în sumă de maxim 180.000.000,18 lei, prin emiterea unui număr de cel mult 142.857.143 acţiuni nominative noi cu valoarea nominală de 1,26 lei fiecare, potrivit Raportului curent transmis, ieri, către BVB.

De asemenea, acţionarii companiei au hotărât prelungirea facilităţilor în lei şi dolari pe 12 luni, aferente unei linii de credit contractată de la BCR şi menţinerea structurii garanţiilor necesare acestei linii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Vuza este tare comic.

    Cere 1,26 lei\actiune pentru majorarea de capital social de la actionarii existenti - care vor sa participle, desigur. 

    Actiunile nesubscrise de actionarii existenti se vor oferi pentru subscriere la un mic grup de investitori cu ..1,28 lei\actiune! 

    Deci, a cazut si raportul de evaluare. 

    Domnule Vuza (intrebare retorica, desigur, ca pe dumnealui il doare in fund de actionari), de ce sa subscriem la 1,26 sau 1,28, cand poti cumpara actiuni din piata cu 0,85 lei??? 

    Ce dividend ati dat in ultimii 10 ani, Domnule Vuza? 

    Ce program de rascumparari sau de sustinere a cotatiei actiunii ati demarat in ultimii zece ani? 

    Nimic! Acesta este raspunsul! 

    Scopul real al acestei majorari de capital social este de a dilua actionarii minoritari, nu de da a constitui capital pentru preluarea Oltchim. 

    Daca era sa fie capital pentru Oltchim, banii puteau veni ca o creditare a societatii, mai ales ca Vuza e majoritar cu peste 80%. 

    Desigur, banii ce vor fi subscrisi de Vuza se vor intoare tot la Vuza, pentru ca a facut o suveica prin firmele din Grup SCR.  

    Banii subscrisi de minoritari, se vor duce la .... Vuza! 

    Cine subscrie la aceasta majorare, nu face decat sa il imbogateasca pe acest Vuza!

    1. Corect avand in vedere experienta bogata a grupului in a stoarce lichiditatile de la societatile din grup si manipularea lor prin tot felul de tertipuri ridicole.... sa mentionam aici numai constatarile ANAF referitoare la spolierea Iasitex in care s-au constatat fraude imense si cheltuieli absurde de sute de milioane pe luna aferente conusltantei juridice acordata de avocatul stagiar Vuza in perioada in care era plecat intr-o calatorie in jurul lumii.....Bagati bani in aceasta utopie si o sa ramaneti cu active speciale lipsite de valoare!!!!!!....Vuza cu banii vostri iar voi cu visele lui....

      Pai ce sa dea la alti actionari???

      Cum sa faca averi peste averi acest Vuza?  

      El scoate bani din Chimcomplex prin alte firme din grupul lui si prin salariul nesimtit pe care si l-a pus, de zeci de mii de euro! 

      Nu da nimic la actionari iar cine intra in cardasie cu el isi ia teapa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb