China afirmă că va lua ''măsurile necesare'' după recentele sancţiuni americane

F.D.
Internaţional / 2 mai

Xi Jinping, Preşedintele Chinei

Xi Jinping, Preşedintele Chinei

China a afirmat că va lua "măsurile necesare" după anunţarea de către Washington a unor noi sancţiuni menite să paralizeze capacităţile militare şi industriale ale Rusiei prin pedepsirea companiilor chineze care ajută Moscova să facă rost de arme pentru războiul său împotriva Ucrainei, relatează AFP.

"China cere SUA să înceteze să denigreze şi să reprime China, şi să înceteze punerea în aplicare a unor sancţiuni ilegale şi unilaterale", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez.

"China va lua toate măsurile necesare pentru a apăra în mod hotărât drepturile legale şi interesele companiilor chineze", a adăugat el.

În cadrul unei ample serii de măsuri anunţate miercuri de Departamentul Trezoreriei al SUA, Washingtonul a vizat aproape 300 de entităţi în Rusia, în China şi în alte ţări, acuzate că susţin invazia ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că departamentul său "a avertizat în mod constant cu consecinţe importante companiile ce susţin material războiul dus de Rusia".

Asupra crizei ucrainene, China îndeamnă la dialog, se opune oricărei recurgeri la arma nucleară şi îndeamnă la respectarea integrităţii teritoriale a "tuturor ţărilor", inclusiv a Ucrainei.

Însă, Beijingul nu a condamnat public Moscova pentru invazia asupra Ucrainei şi îndeamnă regulat să fie luate în considerare preocupările Rusiei legate de NATO.

Beijingul a insistat din nou joi că ea nu este "nici la originea, nici parte" a crizei din Ucraina şi a declarat că ea are dreptul să dezvolte relaţii comerciale "normale" cu toate ţările, inclusiv cu Rusia.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Chinei trebuie să i se aplice același sancțiuni ca și Rusiei. . Pentru că dacă Rusiei îi va fi permis să ocupe in mod barbar teritoriul Ucrainei, China va ataca Taiwanul.

    1. Daca China ”nu este nici la originea, nici parte" a crizei din Ucraina, de ce presedintele Xi la numit pe Putin ”partenerul sau fara limite” cu 6 zile inainte de invazie si cand Ucraina era inconjurata de 200.000 soldati rusi si mii de tancuri?

      Ar fi avut curaj Putin sa-l sfideze pe Xi Jinping, principalul sau partener, si sa atace Ucraina fara sa-l anunte din timp despre ”supriza” pe care o pregateste? 

      Parerea mea este ca Xi Jinping nu si-a dorit un razboi de de 4-5 ani al Rusiei cu Occidentul, si o escaladare continua a sanctiunilor, dar ideea unui Blitzkrieg de 6 zile a parut foarte tentanta. De aici si entuziamul cu titulatura impozanta de ”partener fara limite al Chinei” pentru Putin. 

      Eu cred ca strategii chinezi s-au gandit ca pentru China sunt doar variante bune in aceasta miscare tectonica de geopolitica. Nu un cutremur de gradul 9 pe scara Richter, dar un cutremur de gradul 5 care sa testeze si rezistenta Occidentului si rezistenta Rusiei.  

      Lucrurile au iesit insa prost, din acest razboi de lunga durata, dincolo de drama umana din Ucraina, pierd toti, inclusiv China.  

      Aceasta este o lege nescrisa a razboaielor, sunt total imprevizibile si este imposibil sa iei in calcul toti factorii. Au patit-o si nemtii la Stalingard cand sute de tancuri care asteptau in ariegarda n-au mai putut fi pornite pentru ca soarecii de camp le-au ros cablurile electrice.  

      Rusia nu isi poate atinge niciodata ”obiectivele propuse” in Ucraina pentru ca nu exista nimic rational in aceste obiective. 

      1. Ce sens are prostia asta criminala care vine de la Hitler cu ”spatiu vital” si ”zone tampon de siguranta” in epoca dronelor cu raza lunga si a rachetelor balistice?  

      2. Ce sens rational si uman are ”eliberarea” etnicilor rusi din Ucraina cand tu ii omori si ii violezi pe capete, le distrugi casele? In teritoriile ocupate nu va mai investi nimeni niciodata, nu vor mai exista locuri de munca, campurile sunt pline de mine neexplodate, milioane de refugiati nu se vor mai intoarce niciodata acolo. I-a ”eliberat” Putin pe etnicii rusi de nu a mai ramas nimic din ei. 

      3. Ce sens rational are pentru poporul rus in secolul 21 o ”economie totala de razboi” care produce doar suruburi, tabla si gloante? Peste 2 ani rusii vor manca paine, zahar si oua pe cartela exact ca pe timpul lui Adolf Hitler.  

      4. Ce sens economic si strategic are sa ”scuipi in fata” Occidentul Civilizat cu care ai construit niste relatii economice puternice si sa te predai cu totul Chinei care vrea doar sa cumpere energie ieftina? China este prea inteligenta ca sa-si strice relatiile cu Occidentul si nu va investi niciodata in Rusia. 

      5. Si poate cel mai important punct, Rusia nu-si poate atinge ”obiectivele” pentru ca Ucraina nu are de ales, trebuie sa lupte pana la capat. Ucrainenii stiu ca Putin nu va accepta niciodata o Ucraina libera si democrata, chiar si ciuntita. Ucrainenii stiu ca daca se predau urmeaza razbunarea lui Putin, sclavia, plutoanele de executie si lagarele de concentrare rusesti, asa ca nu se vor preda niciodata.

      6. Spre deosebire de balmajeala diplomatica cu Crimeea ocupata, de data asta Occidentul stie clar cu cine are de a face si nu va accepta niciodata sa ridice sanctiunile pana cand Rusia nu se va retrage din Ucraina. Si da, a fost un soc economic urias, dar cu fiecare zi care trece Occidentul se descurca tot mai bine fara relatia comerciala cu Rusia si nu prea mai are chef sa bata palma cu prostanacii depravati de la Kremlin. 

      Si da, Rusia are acum un avantaj tactic important pe front, si nu ma refer la carnea de tun nelimitata ci la bombele KAB cu planare ghidata, lansate din avioane de la 60-70 km in spatele frontului. Aceste bombe fac ravagii in transeele ucrainene.

      Insa, ca orice avantaj pe front, acesta este de scurta durata si Ucraina va folosi in curand antidotul, rachete sol-aer si aer-aer cu raza de peste 100 km.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb