Cinci ex-conducători ai ETA, urmăriţi pentru crime împotriva umanităţii

Ioana Dogaru
Internaţional / 28 octombrie 2015

Un judecător spaniol a inculpat cinci ex-conducători ai ETA, dintre care patru sunt încarceraţi în Franţa, pentru crime împotriva umanităţii în urma atentatelor comise de organizaţia separatistă bască din octombrie 2004, soldate cu 12 victime, relatează AFP.

Într-o ordonanţă emisă marţi, un judecător de la Audienţa naţională, jurisdicţia competentă în materie de terorism în Spania, îl pune sub acuzare pe Jose Antonio Urruticoetxea zis "Josu Ternera", conducător istoric al organizaţiei (1977-1992), dat în urmărire după o ultimă tentativă de arestare a lui în Franţa, în 2013, precizează sursa citată.

Ordonanţa îi vizează şi pe foştii şefi militari presupuşi Garikoitz Aspiazu Rubina alias "Txeroki", arestat în 2008 în Franţa, Aitzol Iriondo Yarza, arestat în 2008, şi Mikel Carrera Sarobe (capturat în 2010), precum şi Aitor Elizaran Aguilar, ex-şef al aparatului politic (reţinut în 2009).

Magistratul Juan Pablo Gonzalez detaliază în document atentatele comise de ETA într-o perioadă în care cei cinci sunt suspectaţi că au condus organizaţia, între care şi atentatul comis în 30 decembrie 2006 pe terminalul 4 al aeroportului Barajas din Madrid, în care şi-au pierdut viaţa doi cetăţeni ecuadorieni.

În total, 12 persoane au fost ucise între 2004, data intrării în vigoare a noului Cod penal care prevede noţiunea de "crimă împotriva umanităţii", şi martie 2010, anul ultimului deces, cel al unui poliţist francez, ucis în cursul unei urmăriri în regiunea pariziană.

Judecătorul estimează că, în calitate de cei mai înalţi conducători ai ETA, o organizaţie foarte ierarhizată, ei erau la curent şi putuseră să dea "instrucţiuni" cu privire la aceste atentate, precizează AFP.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb