CÎŢU, DESPRE SUBVENŢIA PENTRU TRANSPORTUL STUDENŢILOR: "Nu există nimic gratuit pe lumea asta"

J.P.
Politică / 19 februarie 2021

"Nu există nimic gratuit pe lumea asta"

Premierul Florin Cîţu a declarat joi că "nu există nimic gratuit pe lumea asta", adăugând că în Uniunea Europeană, în afară de Luxemburg, România este singura ţară unde există gratuitate de 100% pentru transportul studenţilor, relatează Agerpres.

"Vorbim de o subvenţie. Aş reveni la ceva ce am mai spus, eu vreau să reaşez economia pe principii liberale. Vrem să creăm motivaţii ca oamenii să investească, oamenii să îşi dorească un loc de muncă, vrem ca oamenii să fie mai performanţi. În acelaşi timp, vreau să spun un lucru, nu există nimic gratuit pe lumea asta. Atunci, fiecare subvenţie care pleacă de la buget eu o analizez prin două filtre: costul de oportunitate, dacă există altceva pe care l-aş putea face mai profitabil şi vorbim de orice subvenţie de la buget, şi impactul acelei subvenţii, pentru că sunt şi subvenţii pe care le dăm şi au un impact pozitiv în economie. Eu am luat o decizie în ceea ce priveşte această măsură de a subvenţiona doar 50% din biletul de tren (...); eu spun că subvenţionăm de la buget 50% din biletul de tren pentru studenţii până la 26 de ani", a spus Cîţu la Digi24.

El a adăugat că a primit multe mesaje de la tineri care au 24 de ani, nu sunt studenţi şi plătesc 100% transportul, iar unii dintre ei au loc de muncă, alţii nu.

"Aceşti tineri mi-au spus - cu ei ce se întâmplă, de ce îi discriminez? Asta este o altă discuţie. (...) Nu am încă un răspuns pentru acei oameni, asta este o discuţie pe care ar trebui să o avem în societate. (...) M-am uitat ce se întâmplă în Uniunea Europeană şi nu există în nicio ţară, era doar Luxemburg, nu putem să ne comparăm cu Luxemburg, România era singura ţară unde exista această gratuitate, acest 100%. Ne-am uitat la impactul negativ pe care l-a avut pentru industrie, pentru că a însemnat costuri mai mari pentru industrie. Dintr-odată aveai nevoie de mai multe vagoane, aveai nevoie de costuri de mentenanţă mai multe, poate să angajezi mai mulţi oameni. Deci, repet, nu există nimic gratuit. Nu numai faptul că subvenţia înseamnă că luăm banii din taxele cetăţenilor şi îi alocăm aici, în loc să îi alocăm în altă parte, dar am creat şi costuri în plus pentru o companie care nu este pe profit şi acea companie ne-a cerut mai mulţi bani să îi subvenţionăm după aceea costuri mai mari", a afirmat Cîţu.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Ce asteptari aveti de la unul care a luat 4 la treapta a II-a, o noua Viorica pe scena politica si va fi si mai rau. Vine el cu explicatii ca studentii nu primesc nici unde asa gratuitate, dar nu ne spune cat au aia bursa sau ce alte facilitati au studentii din vest. Astea 4 ani de zile vor taia de la voi sa aiba de unde fura. Explicatii de postrovan.

    1. Băi, Gogule! Studenții să aibă pretenții abia după ce vor fi dat ceva înapoi societății! În vremea când eram și eu student, bursele erau tot mici, insuficiente, nu aveam gratuitate, ci doar reducere de 50% pentru transportul urban în comun, nici vorbă de gratuitate pentru tren! După 30 de ani de muncă, plătind taxe și impozite, să contribui la gratuitatea unor șmecheri care o folosesc pentru chefuri și drumeții, în condițiile în care învățământul este - încă - gratuit, ca după absolvire să se "care" fin țară fără să ramburseze nimic României? În niciun caz! Prin poziția ta demonstrezi că tu ești cel care a luat 4 la treapta a II-a (dacă l-ai luat și pe ăla)! Analfabet funcțional ce te dovedești! Nu înțelegi nimic din viața reală! Sau ești vreun postat PSD și pupincurist de serviciu?

      sustin total pozitia ta

    Nu de gratuități au nevoie studenții ci de acces la Bufetul Palamentului unde o ciorba caldă costa 3 lei, un felul doi (pulpa de pui cu piure) 5 lei iar un desert încă 2 lei, cu 10 lei rezolvi masa de prânz.

    1. ce-ti mai place sa bagi zazanie intre romani, pro-rusule ....

      dar te-am detectat cu totii ca esti anti-roman si pro-rus...  

      Tu iei bani de la Kim? da bani multi?

      ????

      Posteaza anonim, ca sa dea impresia ca sunt mai multi. De exemplu, comentariile 2.2 si 2.3

    ar fi ca studiile superioare sa fie platite ca oriunde in lume...Dar si cursurile sa fie ca acolo, astfel ca la terminare sa-ti poti face meseria, nu sa te lovesti de practica ca la noi. Generatiei mele cam 30% din ce am facut in facultate mi-a fost de folos, restul a fost umplutura...

    1. Nu peste tot in lume exista taxe des studiu. In Germanaia si tarile nordice nu exista taxe de studiu pentru universitatile de stat. Platesc doar studentii din afara UE. Ca sa ceri tacxe de studiu, rebuie sa oferi ceva, ori universitatile noastre nu ofera prea mult.

      apoi mi se pare nasol ca viitoriiabsolventi sa-si inceapa viata profesionala cu un munte de datorii in spate, precum in SUA.  

    ca pentru orice om mic , il preocupa , o problema mica , altele cu adevarat importante , nu . pe de alta parte , studentii sa-si ia mu ia inapoi , la fel de generoasa , precum o dadeau si ei , la ciuma rosie .

    MAI MOTANULE (RASFAT)

    cine iti baga tie aceste prostii in cap? 

    mai bine ti-ar baga un bat in fund! 

    esti "MANAGER DE ROMANIA" de caca (O)!

    daca tu esti premier atunci cainii sunt pisici si invers! 

    Toți avem opțiuni politice, dar administrarea țării e altceva. Eu l-am înjurat pe citu aproape mereu de când a intrat în politica și încă mi se pare că pălăria de premier nu e de capul lui, dar...omul zice aici perfect. Nu numai studenții nu trebuie să aibă gratuitate, trebuie luate la mână și alte pomeni date de-a lungul anilor și tăiate de la buget - creșterea pensiilor speciale vezi cazul procurorului cu 17000 euro pensie deși după contributivitate ar avea 5000 lei, vezi salariile uriașe date în sănătate care nu au dus la eliminarea șpăgilor in spitale - nu exista asemenea dezmăț niciunde in lume măresc la o categorie bugetară veniturile dar îi las să își ia șpaga fara sa ii bag la pușcărie sau sa le confisc averea. O alta nenorocita discriminare ce tb corectată cea cu scutirea de impozit a it-istilor, care sunt in fapt scutiri ce ajuta multinaționalele să își țină aici forța de muncă parțial subvenționată de stat. Doar enormitățile astea, toate discriminatorii fata de alte categorii sociale, au făcut gauri in buget și noi visam autostrăzi, spitale, școli. Asta in tara in care trenul de la Cluj la București poate face și o zi, mai rău ca acum un secol.

    1. De acord cu tot ce ai scris.

      ????

    Asa cum am mai zis: copiii de mici trebuie invatati ca nimic nu e gratis in lumea asta! Doar laptele de la mama e gratis, restul e platit intr-o forma sau alta!

    Copiii si tinerii educati astfel inteleg valoarea unui ban dat si luat si nu mai cred ca banii sau beneficiile vin de undeva din cer ci se obtin cu munca si truda si trebuie apreciate! Face parte din pasii lor catre maturitate, in vederea aducerii lor in realitate!  

    Daca nu inteleg acest lucru (ca nimic nu e gratuit si trebuie platit intr-o forma sau alta) mai apoi , ca adulti, vor fi extrem de usor de tentat cu minciuni socialiste si comuniste! Si nu vor intelege circuitele financiare din economie! Si acest lucru e cel mai satanic lucru care se poate intampla! Infectarea tinerelor minti si suflete cu satanism socialisto-comunist!  

    De ce zic satanism socialisto-comunist? Pentru ca a 10-a porunca din Decalog , legea mare si sfanta a crestinilor, zice: "Să nu pofteşti casa aproapelui tău; să nu pofteşti nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău.” (Exodul 20:3-17) 

    Recunoasteti satanismul extrem din doctrina socialista si comunista unde nu e recunoscuta decat partial (sau eventual deloc) proprietatea privata, individuala ? 

    Tinerii trebuie sa inteleaga ca nimic nu e gratis.  

    50 % plata e corect. Si pentru statutul lor de abia intrati in societate si pentru bugetul CFR (si finalmente prin subventii pentru bugetul public).  

    Feriti-va de vise satanice oferite spre prizare de socialisti si comunisti.  

    Cand ceva e gratuit , VOI SUNTETI PRETUL - ACUM SAU IN VIITOR!

    Nimic nu e gratuit, tinerilor!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb