Cluj-Napoca are cele mai multe proiecte de birouri în pipeline, după Bucureşti

F.D.
Miscellanea / 27 iunie 2022

Nicolae Ciobanu, Partner Fortim Paribas

Nicolae Ciobanu, Partner Fortim Paribas

Piaţa spaţiilor de birouri moderne din Cluj-Napoca este a doua ca mărime din ţară, după Bucureşti şi sunt premise să rămână aşa şi în următorii ani, se arată într-un comunicat de presă.

Investitorii imobiliari au în plan opt clădiri de birouri, de clasă A, în Cluj-Napoca, care vor avea în total o suprafaţă de 130.016 mp, până în 2025, ce reprezintă aproximativ jumătate din stocul actual de birouri moderne din oraş, conform unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

În acest moment, stocul de spaţii moderne de birouri din Cluj-Napoca înregistrează o suprafaţă totală de 260.317 mp, dar sunt în diverse faze de aprobare sau de construcţie opt clădiri de birouri, printre care se numără Via Office Building, proiectul Iulius Group,Grand Park City, două clădiri în proiectul Bonjour Office Building şi mai multe clădiri în proiectul Liberty Techology Park. Cea mai avansată construcţie este Via Office Building, care se preconizează ca va fi gata la sfârşitul acestui an şi va aduce pe piaţă o suprafaţă de 12.191 mp spaţii de birouri clasă A.

"În ultimii ani, au fost propuse mai multe proiecte private ambiţioase cu utilizare mixtă, care dau amploare pieţei imobiliare din Cluj-Napocaşi care vor fi dezvoltate pe foste platforme industriale, doar acestea mai având terenuri mari disponibile.Oraşul este atractiv pentru investitorii care activează atât în sectorul comercial - birouri şi retail, cât şi în cel rezidenţial. Clădirile de birouri reprezintă o variantă bună de Investment, pentru că asigură un yield mare, de 7,75-8%, iar cererea de birouri este constantă, datorită faptului că acest oraş este considerat Silicon Valley din România, cel mai important hub regional al companiilor de IT&C şi suport", declară Nicolae Ciobanu, Managing Partner-Head of Advisory al Fortim Trusted Advisors.

Stocul spaţiilor moderne de birouri din Cluj-Napoca a început să se dezvolte din 2007, similar cu Bucureşti, însă într-un ritm diferit, mult mai redus în Cluj-Napoca, până în 2013.

În 2008, de exemplu, în Bucureşti s-au livrat 408.375 mp de birouri moderne, în timp ce în Cluj-Napoca s-au livrat 12.000 mp spaţii moderne. Ritmul s-a accelerat însă în următorii ani şi în Cluj-Napoca, cel mai mare stoc anual fiind înregistrat în 2016, când s-au dat în folosinţă clădiri de birouri care au totalizat 57.700 mp spaţii noi de clasă A. Atunci s-au livrat clădiri de birouri din proiecte mari, precum The Office şi Cluj Business Campus 2.

Al doilea an ca intensitate a livrărilor a fost 2019, când s-au dat în folosinţă cinci clădiri de birouri moderne, cu un total de 41.822 mp. Printre acestea, se numără Novis Plaza, Scala Center şi Hexagon Offices, care are cea mai mare suprafaţă de birouri livrată într-o clădire nouă de birouri în ultimii trei ani, 21.725 mp.

Pe viitor, cel mai mare volum de livrări se estimează că se va realiza peste trei ani, în 2025, când ar putea să fie inaugurate clădiri care vor totaliza circa 75.000 mp spaţii de birouri.

În Cluj-Napoca, gradul de neocupare a clădirilor de birouri este de 8,9%, mai mic decât în Bucureştişi acest lucru se întâmplă pentru că dezvoltatorii construiesc în special după ce au chiriaşi ancoră, contracte de pre-închiriere semnate pentru o parte din viitorul spaţiu.

Cele mai multe companii care închiriază birouri în Cluj-Napoca vin din domeniile IT&C şi suport.

Printre tranzacţiile recente, se numără închirierea unui spaţiu de birouri de către CompaniaPlanet Group International, în Maestro Business Center, situată în zona centrală a oraşului, printr-o tranzacţie realizată de Fortim Trusted Advisors, ce asigură şi serviciile de Property Management ale clădirii şi reprezintă proprietarul în mod exclusiv pe partea de închiriere. Planet Group este o firmă ce oferă servicii de Design şi Development Software şi are sediul central în oraşul Cluj-Napoca.

"În acest moment, există puţine spaţii de birouri moderne disponibile, majoritatea cu suprafeţe de până în 1.000 mp, în clădiri noi sau în clădiri aflate în proces de modernizare. Pentru suprafeţe mai mari, de peste 3.000 mp, există soluţia unui contractde pre-închiriere, într-una din birourile aflate în construcţie. În momentul în care însă un potenţial chiriaş solicită o suprafaţă mai mare, de peste 3.000 mp, există şi varianta build-to-suit, prin care se pot pre-închiria spaţii de birouri personalizate, în termenele de livrare stabilite împreună cu clientul", declară Nicolae Ciobanu, Managing Partner-Head of Advisory al Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb