Colapsul Silicon Valley Bank arată dimensiunea pierderilor aduse de creşterea dobânzilor

Călin Rechea
Bănci-Asigurări / 11 martie 2023

Colapsul Silicon Valley Bank arată dimensiunea pierderilor aduse de creşterea dobânzilor
Călin Rechea

"Dobânzile nici măcar nu trebuie să mai crească, ci doar trebuie să rămână unde se află acum pentru ca băncile să fie nevoite să recunoască pierderi uriaşe."- Christopher Whalen

Silicon Valley Bank, parte a SVB Financial Group, listat la Nasdaq sub simbolul SIVB, a ocupat locul al 16-lea în clasamentul după active al băncilor din SUA, după o creştere explozivă în ultimii trei ani.

Activelor totale ale băncii au fost de circa 71 de miliarde de dolari la sfârşitul anului 2019, au crescut până la 115,5 miliarde în 2020, iar apoi aproape s-au dublat în 2021, până la circa 211,5 miliarde în 2021.

SVB a fost un nume important pe segmentul finanţărilor acordate noilor companii din sectoarele emergente ale tehnologiilor înalte, criptomonedelor, biotehnologiilor sau din sectorul farmaceutic.

Banii atraşi de aceste companii de la investitori erau depuşi, în general, în conturi deschise la SVB. La sfârşitul anului trecut, structura activelor băncii era dominată de plasamentele în obligaţiuni emise de guvernul american sau alte agenţii federal (108 miliarde de dolari), conform datelor de la Bloomberg, iar creditele nete aveau o valoare de 74 de miliarde de dolari.

Situaţia bilanţieră prezentată de Zerohedge arată că valoarea totală a depozitelor era de circa 173 de miliarde de dolari, din care 151,5 miliarde o reprezenta valoarea depozitelor neacoperite de garanţiile federale.

După cum arată ordinul de preluare a băncii, SVB a anunţat o pierdere de 1,8 miliarde de dolari în 8 martie 2023, din vânzarea unui portofoliu de obligaţiuni guvernamentale şi ipotecare cu o valoare de circa 21 de miliarde de dolari.

A doua zi, acţiunile SIVB s-au prăbuşit cu peste 60% şi au închis la 106 dolari (vezi graficul). Acţiunile SIVB au atins un maxim istoric de 755 de dolari în primele zile de tranzacţionare din noiembrie 2021, iar maximul ultimelor 52 de săptămâni depăşea 500 de dolari.

Colapsul Silicon Valley Bank arată dimensiunea pierderilor aduse de creşterea dobânzilor

Banca a încercat să acopere pierderile printr-o majorare de capital de 2,25 miliarde de dolari, care ar fi trebuit completată şi cu fonduri atrase prin emisiuni de obligaţiuni.

Retragerea depozitelor s-a desfăşurat, însă, cu o viteză extraordinară şi a ajuns la o valoare cumulată de circa 42 de miliarde de dolari în câteva ore. În aceste condiţii s-a renunţat la majorarea capitalului şi a fost căutat un cumpărător de ultimă instanţă, însă a fost prea târziu.

Apelurile pentru retragerea urgentă a depozitelor a venit chiar de la investitori cu nume grele, cum este Peter Thiel, co-fondator PayPal, Palantir Technologies şi partener la Founders Fund.

În ordinul de preluare a băncii de către FDIC se arată că poziţia financiară a SVB s-a deteriorat extrem de rapid, iar poziţia cash a ajuns la o valoare negativă de aproape un miliarde de dolari.

Tranzacţionarea acţiunilor SVB nu s-a mai reluat în ultima zi a săptămânii. Agenţia federală pentru garantarea depozitelor bancare, Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC), a preluat controlul asupra băncii prin intermediul unei instituţii financiare nou create, Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, unde au fost transferate toate depozitele de la SVB.

De aici îşi vor primi banii clienţii SVB în limita sumei de 250.000 de dolari, pragul de garantare stabilit de FDIC. Majoritatea clienţilor este alcătuită, însă, din firme, iar depozitele lor au o valoare individuală mai mare decât pragul de garantare. Pentru sumele care depăşesc pragul de garantare, clienţii băncii vor primi certificate cu valorile care trebuie recuperate, dar aceasta depinde de capacitatea lichidatorului de a valorifica cât mai bine ceea ce a mai rămas din activele băncii.

Aceste firme se confruntă acum cu mari dificultăţi în ceea ce priveşte plata furnizorilor şi a angajaţilor, iar efectele în lanţ la nivelul întregii economii americane sunt greu de estimat.

Bloomberg a scris că implozia SVB a lovit puternic companiile din sectorul biotehnologiilor, care se confruntau deja cum mari dificultăţi în atragerea finanţărilor.

Pe marginea unui articol din Wall Street Journal referitor la colapsul SVB, un cititor întreabă cum este posibil ca un startup să nu îşi diversifice finanţarea, astfel încât să rămână sub pragul de garantare al depozitelor, şi afirmă că directorii financiari ai acestor companii sunt vinovaţi de neglijenţă deosebit de gravă.

Un alt cititor întreabă cum este posibil ca o bancă aşa de mare să se plaseze într-o poziţie aşa de fragilă din punct de vedere al pasivelor, în condiţiile în care dobânzile nu pot merge decât în sus, şi susţine că toată conducerea executivă a Silicon Valley Bank şi-a retras banii în 2 februarie 2023.

O ştire din presa financiară americană arată că directorul executiv al băncii, Greg Becker, şi-a vândut cea mai mare parte a acţiunilor SVB din portofoliul personal, cu o valoare de circa 3,6 milioane de dolari, la sfârşitul lunii ianuarie 2023.

În ultimele zile s-au înregistrat căderi masive pentru acţiunilor altor două bănci regionale, First Republic Bank, de circa 30%, şi PacWest Bancorp, de circa 54%. WSJ scrie că mai mult de două treimi din portofoliul de credite al PacWest este format din credite imobiliare.

Analiştii de pe piaţă consideră că turbulenţele de pe piaţa bancară americană nu vor afecta şi băncile europene. "Vânzarea acţiunilor bancare din Europa este exagerată. Băncile europene nu sunt afectate de factorii care au condus la căderea SVB", a declarat Davide Serra, fondator şi director executiv al firmei Algebris Investments. În opinia sa, "băncile din Europa sunt super-sigure, nu există risc sistemic, iar bula speculativă este doar în criptomonede şi în sectorul tehnologic".

Vânzările masive ale acţiunilor bancare din SUA s-au accelerat pe fondul publicării unui raport de la FDIC, conform căruia pierderile nerealizate ale instituţiilor bancare din ţară au ajuns la 620 de miliarde de dolari în 2022, de la 31 de miliarde în anul precedent, după cum scrie Financial Times. Valoarea pierderilor nerealizate a fost mai mică decât valoarea cumulată a capitalului social din sistemul bancar, de circa 2,2 trilioane de dolari.

Bancherul de investiţii Christopher Whalen, preşedintele Whalen Global Advisors, a declarat pentru FT că situaţia băncii SVB a mutat atenţia pieţelor către portofoliile de obligaţiuni şi pierderile nerealizate, care au crescut accelerat odată cu creşterea dobânzilor.

"Băncile cu mari portofolii de obligaţiuni guvernamentale au cele mai mari probleme, în condiţiile în care nimeni nu s-a aşteptat la persistenţa unei inflaţii ridicate", a precizat Whalen. În opinia sa, chiar dacă pierderile vor fi realizate şi recunoscute în situaţiile financiare, solvabilitatea majorităţii băncilor nu va fi afectată.

Preşedintele de la Whalen Global Advisors a mai avertizat că "dobânzile nici măcar nu trebuie să mai crească, ci doar trebuie să rămână unde se află acum pentru ca băncile să fie nevoite să recunoască pierderi uriaşe".

Într-un editorial din WSJ pe marginea colapsului SVB se subliniază că "avem parte de o nouă lecţie dureroasă a costurilor unei manii a creditării alimentate de politici monetare greşite", iar investitorii sunt sfătuiţi să se pregătească pentru vremuri grele.

Este greu de crezut că această "furtună" financiară va ocoli Europa, mai ales dacă avem în vedere că bulele speculative sunt prezente în mai multe sectoare, nu doar în cel al criptomonedelor sau al tehnologiilor, iar sectorul imobiliar, rezidenţial şi comercial, prezintă riscuri majore, amplificate de o bulă speculativă fără precedent istoric.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. E foarte bine ca au crescut dobanzile.. Gata cu banii ieftini… Acum se vad adevaratii afaceristi cu bani adevarati nu pe credite bancare.., Banii au valoarea lor pana acum au fost devalorizati de bancile centrale, de acum valoarea lor tot creste si este foarte bine.. Cine are bani stransi poate face afaceri frumoase cu profit mare….

    FED a tinut 13 ani dobanzile la zero, numai ca sa stimuleze oamenii sa ia credite sa investeasca sa creeze PIB sa consume. Doar ca oamenii sunt mai amortiti asa si in general merg din inertie si nu prea si-au facut efectul acele dobanzi zero.

    Ce a schimbat asta a fost COVID ul. Cand nu stiai mai traiesc sau nu? E asta sfarsitul lumii? Si ai mai fost si inchis in casa. Dupa ce a trecut covid ul lumea a "innebunit": cumparaturi, restaurante, vacante , s-au mutat , casele au explodat(in US dadeau un anunt , a doua zi vindeau casa celui ce dadea cel mai mult peste pretul cerut!!), cam ca si dupa razboi, cand cei ce au scapat, de bucurie ca sunt vii, o tin numai intr-un chef, fac copii cu primul disponibil etc. Si nimeni nu mai vrea sa lucreze. De unde si marea demisioneala. Ce rost are din moment ce mi-am dat seama ca intr-o zi poate curand o sa mor?

    Intr-un fel e frumos sa traiesti un pic mai la maxim dar bancile centrale vin acum sa ne aduca la medie. 

    Exista pe pamant o singura banca care ar putea sa facă fata retragerilor de bani din casieria ei?

    1. nu

      asta inseamna ca trebuie sa ne diversificam portofoliul? aceasta banca se pare ca aveau active numai titluri de stat maturitate mare si astfel fara acces la lichiditati cand vin oamenii si iti cer banii imprumutati inapoi . nu prea au fost inteligenti din acest punct de vedere dar faptul ca au vandut ceva actiuni ale bancii anterior acestui BANK RUN.....

      MULT RESPECT PENTRU Ban.Cher.Vali  

    banca asta a picat datorita unui MANAGENT DEPLORABIL!

    asta n-are legatura cu fed-ul si majorarea dobinzilor

    documentati-va mai bine 

    1. Managementul intr-adevar a dat dovada de lipsa de prudenta, orbiti de iluzia banilor usori si ieftini.

      Revenind la oile noastre, Ziarul Bursa are de gand sa investigheze profesionist falimentul Vivre cu implicarea companiei Tradeville? 

    To ascribe the demise of $SIVB as “the fault of the Fed’s” is like blaming Hannibal Lecter’s crimes on the lack of vegan options on the menu.

    1. Probabil din acest motiv a venit rapid și tlv cu majorarea de capital cu gratuite, adică cu AER,

      Un pic s-au gândit și la ei,la șefi, cumpără acțiuni peste 0.7 % din capitalul social un mizilic de aprox 20mil € pentru SOP!

      S-ar putea să fie totuși mai puțin dacă acțiunea ajunge unde-i locul la 10 lei! 

      Cam exagerat 10 lei, dar la 12 ajunge, mai ales că nu da dividende din profitul pe hartie

      Nu te costa nimic sa visezi!

      Poate vrei sa spui 25 lei!

      Asteapta rezultatele pe trimestrul 1 ca sa vezi cum decoleaza TLV

    La noi totul ok?

    1. Puneti-va centura de siguranta!

    colapsul bancii arata lacomia corporatiilor si desteptaciunea unor investitori

    In crize - economice - politice -financiare -sociale- militare.. Se recomanda sa te "dezbraci de minciuna" in fata semenilor..

    SA NU MINITI IN CRIZE!!!  

    Doar asa vei cauta rezolvarea corecta la problema. 

    CRIZELE APAR CICLIC CAND MINCIUNA STA IMBRACATA IN ADEVAR PREA MULT TIMP! 

    Si "haina" purtata de minciuna cu timpul trebuie data jos si "spalata"; atunci este periodic expusa "minciuna". 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb