COMUNICAT DE PRESĂ AVOCAT DENOMINARE FRANCI ELVEŢIENI

Ziarul BURSA #Comunicate de presă / 7 iulie 2014

AVOCAT DENOMINARE FRANCI ELVEŢIENI

CURTEA DE JUSTIŢIE A UNIUNII EUROPENE VINE ÎN AJUTORUL PERSOANELOR CE AU ÎNCHEIAT CONTRACTE DE CREDIT ÎN FRANCI ELVEŢIENI PRIN DECIZIA KASLER VS. OTP.

CASA DE AVOCATURĂ DOBRESCU VĂ EXPLICĂ TOT CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI DESPRE CREDITELE ÎNCHEIATE ÎN MONEDA CHF.

Francul elveţian este moneda ce a creat probleme în ultimii ani unui număr de peste 100.000 de români, clienţi ai băncilor, ce se văd nevoiţi să facă eforturi uriaşe pentru a achita sumele exorbitante rezultate din deprecierea puternică a leului în raport cu CHF.

Atunci când vorbim despre credite încheiate în franci elveţieni, ne referim în mod direct la diferenţa dintre cursul de schimb de la data semnării contractului şi cel de la data plăţii ratelor. Astfel, persoanele care au acest tip de credit, ajung să plătească dublul valorii creditului plus comisioanele de schimb valutar din leu în euro şi din euro în CHF.

Rezolvarea acestei probleme a început odată cu intentarea unui proces împotriva băncii de către doi soţi maghiari care au reuşit să obţină un credit în 2008. Contractul prevedea că rambursarea creditului se va face la cursul de vânzare al valutei valabil cu o zi înainte de data de plată a ratei, cu toate că împrumutaţii au dorit să plătească ratele la cursul la care au contractat creditul, adică unul mult mai mic.

Având în vedere acest caz, avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene preciza faptul că jonglarea cu 2 cursuri diferite, şi anume unul mai mic la acordare şi altul mult mai mare la plata ratelor, poate fi încadrată în categoria clauzelor abuzive.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat în favoarea consumatorilor şi a statuat la pct. 57-59 următoarele: "clauza care stabileşte denominarea plăţilor în moneda străină după un curs majorat faţă de cel de la data acordării creditului nu face parte din preţ şi, deci, poate fi analizată sub raportul caracterului abuziv. "

În acest sens, persoanele ce au încheiat contracte de credit în franci elveţieni pot acţiona în instanţă băncile cerând:

- stabilirea cursului de schimb CHF - LEU la momentul semnării contractului, curs care să fie valabil pe toată perioada derulării contractului;

- denominarea în moneda naţională a plăţilor, pe principiul din regulamentul valutar, conform căruia preţul mărfurilor sau al serviciilor se plăteşte în moneda naţională în contractele dintre rezidenţi.

Aşadar, clauza de risc valutar este considerată o clauză abuzivă, deoarece duce la un dezechilibru de o importanţă majoră în relaţia dintre părţile contractante, toate consecinţele de ordin negativ ale variaţiei cursului sunt suportate de către consumator, în timp ce banca este scutită total de aceste consecinţe negative.

Aspectul cel mai important este că speţa nu se referă doar la creditele în franci elveţieni, ci şi la orice alte credite în "monedă străină", în cazul cărora există o diferenţă semnificativă de curs între cumpărarea şi vânzarea valutei şi care ar fi în defavoarea consumatorului.

Pentru mai multe detalii gratuite cu privire la această problemă, ne puteţi contacta telefonic sau prin intermediul e-mail-ului.

AV. BOGDAN DOBRESCU

TEL: 0766883875

E-MAIL:avocat@raspunsurijuridice.ro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb