CONAF cere Premierului Marcel Ciolacu să nu introducă alternativa în bani la tichetele de masă

A.F.
Companii / 21 septembrie 2023

CONAF cere Premierului Marcel Ciolacu să nu introducă alternativa în bani la tichetele de masă

Guvernul a publicat un set de măsuri fiscale pentru a reduce deficitul bugetar, amplificat excesiv şi nedorit în prima jumătate a anului, conform unui comunicat remis redacţiei. Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) avertizează că o serie de măsuri pentru finanţarea deficitului bugetar vor afecta în mod negativ bugetul de stat şi vor încuraja economia subterană.

Conform comunicatului, referitor la introducerea alternativei în bani la tichetele de masă, CONAF avertizează că această măsură nu este nici în avantajul statului, nici în avantajul angajatorilor sau salariaţilor. Într-o lume digitală, în care unele state iau în calcul eliminarea banilor fizici, la noi este propusă acordarea de bani ca alternativă la tichetele de masă, ceea ce va face imposibilă trasabilitatea cheltuirii sumelor alocate şi ar încuraja utilizarea sumelor în alte scopuri decât cele pentru care sunt alocate.

Acordarea de bani în locul tichetelor va duce la cheltuirea acestor sume fără asigurarea obiectivului pentru care au fost acordate, banii pentru masă vor putea fi astfel folosiţi pentru orice alt tip de cheltuială, inclusiv nefiscalizată, încurajând economia subterană. Cardurile de masă sunt acordate angajaţilor pentru a mânca la prânz, iar prin această modificare se va schimba substanţial destinaţia acestor bani, transformându-i în lichidităţi care vor ajunge în alte zone ale economiei, cum ar fi jocurile de noroc.

"Chiar dacă propunerea este prezentată ca fiind alternativă, angajatorul putând alege între tichetele de masă şi acordarea sumei în bani, considerăm că cea mai bună soluţie pe care Guvernul poate să o adopte este să păstreze tichetele de masă pe carduri restricţionate pentru a se asigura astfel că măsurile pe care le adoptă vor descuraja utilizarea numerarului, vor susţine digitalizarea şi vor contribui la reducerea economiei subterane. Efectul unei astfel de măsuri ar fi resimţit de fiecare dintre noi, inclusiv de cei care vom alege să acordăm în continuare tichete de masă, pentru că va afecta în mod negativ bugetul de stat.

Tichetele de masă nu sunt un moft, acestea reprezintă o modalitate de protecţie a angajaţilor, care trebuie să mănânce la prânz, tichetele de masă sunt o formă de grijă faţă de românii care prin acest instrument mănâncă cel puţin o masă pe zi", a explicat Cristina Chiriac, doctor în economie, preşedinte CONAF.

În România există peste un milion de angajaţi care câştigă salariul minim. Pentru ei, orice sumă în plus reţinută din salariu va avea un impact considerabil. Trecem printr-o perioadă cu inflaţie persistentă, iar puterea de cumpărare a angajaţilor scade de la o lună la alta. Astfel, tăierea unei facilităţi fiscale în cazul tichetelor de masă şi al voucherelor de vacanţă, respectiv aplicarea CASS - 10%, va avea un impact negativ asupra tuturor jucătorilor din economie. Dacă ar fi aprobate, măsurile ar duce la scăderea puterii de cumpărare şi a venitului net total.

Din cauza presiunii inflaţioniste, bugetele companiilor nu vor mai permite o alocare suplimentară pentru cheltuielile cu beneficiile extra-salariale sau pentru creşteri salariale care să compenseze această taxă.

România este deja ţara din Uniunea Europeană cu cele mai mari taxe pe muncă, iar creşterea acestora nu va face decât să conducă la scăderea puterii de cumpărare a angajaţilor români. Traversăm o perioadă în care este necesară creşterea venitului net total, din cauza inflaţiei. Scăderea venitului are şi alte efecte indirecte, precum imposibilitatea de a mai plăti rate bancare, de a achiziţiona produse alimentare de mai bună calitate, de a asigura un trai decent.

Pentru ca România să devină o ţară competitivă, în primul rând trebuie să aibă o forţă de muncă sănătoasă şi productivă, iar statul este cel care sprijină şi ghidează angajatorii cu privire la politicile de resurse umane care pot ajuta angajaţii: să mănânce la prânz, să facă sport, să meargă la controale medicale etc. Dacă se renunţă la toate aceste măsuri şi se acordă doar bani, într-un final oamenii vor economisi sumele respective sau le vor folosi cum vedem des, din păcate, la jocuri de noroc şi altele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb