Concurenţa desfăşoară investigaţii în 13 sectoare, printre care se află şi piaţa bancară

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 iunie 2009

Bogdan Chiriţoiu: "Există o investigaţie în curs pe piaţa bancară, începută în luna octombrie a anului trecut, deschisă pentru a stabili dacă există înţelegeri privind stabilirea nivelului dobânzilor."

Bogdan Chiriţoiu: "Există o investigaţie în curs pe piaţa bancară, începută în luna octombrie a anului trecut, deschisă pentru a stabili dacă există înţelegeri privind stabilirea nivelului dobânzilor."

Consiliul Concurenţei (CC) are în prezent în desfăşurare investigaţii în 13 sectoare, printre care una începută în luna octombrie 2008 pe piaţa bancară românească, în ceea ce priveşte o posibilă înţelegere privind sta­bilirea nivelului dobânzilor, au declarat marţi reprezentanţii in­stituţiei.

"Ne propunem să mai finalizăm din anchetele începute. Avem 13 sectoare care sunt clasate susceptibil, adică au generat comportamente neconcurenţiale, pe care le monitorizăm permanent. Există o investigaţie în curs pe piaţa bancară, începută în luna octombrie a anului trecut, deschisă pentru a stabili dacă există înţelegeri privind stabilirea nivelului dobânzilor, similară cu cea finalizată recent în cazul şcolilor auto din Bucureşti", a declarat, ieri, preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu.

În plus, acesta a mai precizat că alte anchete în desfăşurare sunt cele din industria grâului, începută în anul 2007, care a fost deja finalizată, însă nu s-a luat o decizie, dar şi pentru piaţa carburanţilor, despre care nu are destule informaţii. Chiriţoiu a menţionat că, în mod normal, o anchetă demarată de Consiliul Concurenţei durează unul sau doi ani.

Referindu-se la programul "Prima Casă", preşedintele Consiliului Concurenţei a spus că acesta trebuie să constituie un exemplu de succes şi bună practică, de aceea există o colaborare cu instituţiile implicate pentru a se găsi soluţii acceptabile pentru cei implicaţi şi să nu existe probleme concurenţiale.

"Experţii noştri au fost implicaţi de la bun început în şi de aici mai departe vrem să colaborăm cu ministerul, astfel încât să nu existe efecte anticoncurenţiale. Aceste efecte ar fi ajutorul de stat şi cazul în care nu ar fi toţi pe picior de egalitate, de aceea sunt discuţii privind ajutorul de stat şi selecţia băncilor implicate în program", a spus preşedintele Consiliului Concu­renţei.

De asemenea, acesta a adăugat că nu a fost cerut un aviz oficial din partea Consiliului Concurenţei pentru acest program, dar că instituţia a fost implicată în grupurile de lucru, unde a comunicat deja cu părţile implicate.

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei au declarat ieri că instituţia a aplicat o amendă de peste 1,5 milioane lei unui număr de 32 de agenţi economici de pe piaţa de şcolarizare auto din Bucureşti, care au făcut o înţelegere de tip "cartel" pentru practicarea unui preţ minim, de 800 de lei, începând cu 1 februarie 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb