CONFERINŢA NAŢIONALĂ DE CYBERSECURITY / FLORIN COSMOIU, SRI: "Avem resurse limitate pentru protecţia datelor cetăţenilor"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 22 mai 2015

"Avem resurse limitate pentru protecţia datelor cetăţenilor"

Autorităţile noastre deţin instrumente limitate pentru protejarea datelor cu caracter personal ale cetăţenilor, apreciază Florin Cosmoiu, directorul Centrului Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Domnia sa a precizat că acest departament din SRI a fost înfiinţat relativ recent şi se ocupă de problematica cyber-intelligence. "Preocupările în cadrul Serviciului şi ale statului român privind securitatea cibernetică datează încă din anul 2006, când au apărut primele decizii ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care au stabilit modul de organizare şi de abordare a acestui nou domeniu", a declarat Florin Cosmoiu, subliniind că puţină lume vorbea în 2006 de problematica securităţii cibernetice, dar lucrurile au evoluat extraordinar de mult de atunci.

Domnul Cosmoiu a spus că în acest domeniu, la fel ca în toate celelalte, au apărut războaie cibernetice sau criminali cibernetici.

"Din păcate, am rămas în urmă cu reglementările în domeniul cibernetic", susţine reprezentantul SRI, arătând că aceste legi sunt absolut necesare: "Au fost încercări, există reacţii şi preocupări, s-a creat multă emoţie pe marginea subiectului, dar din păcate s-au dărâmat şi anumite lucruri care erau bune şi necesare.În spaţiul cibernetic trebuie să îi responsabilizăm pe toţi deţinătorii de infrastructuri informatice, astfel încât aceştia să fie capabili să protejeze datele pe care le gestionează".

Domnia sa a declarat că există multe situaţii care trebuie clarificate şi analizate pentru a vedea în ce măsură poate fi permis accesul la datele personale ale cetăţenilor.

"Toată lumea s-a preocupat de modul în care statul poate avea acces la datele private ale cetăţenilor, dar nimeni nu s-a gândit care sunt instrumentele pe care le au instituţiile statului pentru protecţia acestor informaţii", a adăugat Florin Cosmoiu, menţionând că SRI are instrumente foarte puţine şi foarte limitate pentru protejarea acestor date".

Domnul Cosmoiu a mai spus: "Nimeni nu se întreabă ce se întâmplă cu datele gestionate de marile firme de telecomunicaţii sau de comerţ electronic, în ce condiţii de securitate sunt păstrate acele date şi ce anume se întâmplă cu ele".

Potrivit sursei citate, la Haga a avut loc recent conferinţa globală a spaţiului cibernetic. În opinia lui Florin Cosmoiu, discuţiile de acolo au fost în direcţia unui internet liber, care să nu fie controlat de anumite organizaţii: "A fost dezbătută foarte intens problematica internetului ca un motor de creştere economică. Totodată, s-a dezbătut extrem de amplu şi păstrarea dreptului la viaţa privată pe internet, dar s-a discutat şi despre găsirea echilibrului între acest drept şi securitatea cetăţeanului".

Reprezentantul SRI a subliniat că instituţiile statului nu au suficiente resurse pentru protejarea infrastructurilor cibernetice şi că se gândeşte la soluţii în acest sens, aşteptând propuneri şi din partea mediului privat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb