CONFLICTUL DIN UCRAINA Marius Lulea: "Rusia nu a câştigat Crimeea, ci a pierdut Ucraina"

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Politică / 15 aprilie 2014

"Conflictul militar este posibil să înceapă în următoarele două luni"

"România, Polonia şi Turcia reprezintă avanposturile NATO, vom asista la o militarizare a zonei"

"NATO se va implica militar prin asigurarea de tehnică militară şi sprijin logistic"

Tensiunea din Ucraina a atins cote nebănuite, un conflict militar fiind aproape iminent, potrivit opiniei unor analişti. Marius Lulea, analist geopolitic, ne-a declarat că ţara noastră, alături de Polonia şi Turcia, reprezintă avanposturile NATO cele mai apropiate situaţiei şi că vom asista la o militarizare a zonei: "Rusia nu câştigat Crimeea, ci a pierdut Ucraina. Dacă Ucraina se democratizează, iar România a dovedit că acest lucru este posibil în decursul a 20 de ani, sistemul politic pe care se bazează supremaţia rusă din ultimii 400 de ani va cădea din interior. În momentul de faţă, s-a deschis un nou conflict între Est şi Vest, între două sisteme politice statale total diferite, două ideologii diferite. Spre regretul nostru, Ucraina este acum un stat agresat, aşa cum a fost şi Polonia în 1939. Este doar o problemă de timp până când NATO îşi va consuma tot arsenalul diplomatic, iar când acest lucru se va face, mecanismul de război va porni".

Domnia sa a argumentat şi de ce crede că ţara noastră se va afla în prima linie în conflictul militar: "Geografic, România, Polonia şi Turcia reprezintă avanposturile cele mai avansate ale NATO şi, aşa cum preşedintele ţării a cerut, vom asista la o militarizare a zonei cu ajutorul resurselor europene staţionate acum pe continent. Pare ireal, dar acelaşi lucru s-a întâmplat în perioada 1939-1940, atunci când România a decis să stopeze avansul comunismului spre Europa".

Totodată, Marius Lulea ne-a mai spus că un conflict militar este singura soluţie pentru Rusia pentru a-şi menţine puterea globală: "În viziunea liderilor de la Kremlin, statele occidentale şi-au încălcat angajamentele luate atunci când imperiul sovietic a fost lăsat să se destrame. În propria viziune, neîmpărtăşită, occidentalii nu ar fi trebuit să se atingă de fostele state sovietice şi să le lase pe acestea la mâna Moscovei. Deoarece nu poate oferi un model politic şi social fiabil, Rusia se vede părăsită treptat de toate componentele sovietice, iar singura posibilitate de a-şi menţine puterea globală este tocmai blocarea accesului Ucrainei spre Uniunea Europeană, spre Occident. Acest lucru nu se poate face decât militar".

Domnul Lulea, care este şi co-preşedintele organizaţiei "Acţiunea 2012", estimează că un conflict armat ar putea izbucni chiar în următoarele două luni, acest lucru fiind legat de alegerile din Ucraina, ce vor legitima o nouă conducere, pe care Rusia nu o mai poate contesta.

În ceea ce priveşte viitoarele implicări ale NATO în acest conflict, domnul Lulea ne-a spus că Organizaţia se va implica militar prin asigurarea de tehnică militară şi sprijin logistic: "Probabil că nu va fi nevoie de trupe pe teren, deoarece o blocadă aeriană va distruge avantajul tehnologic al Rusiei în faţa Ucrainei. Statul vecin dispune de suficiente resurse umane pentru a face faţă unui conflict, dar are nevoie de sprijin logistic şi tehnologic şi poate mai mult decât orice de suport moral. Principala problemă a Ucrainei este reprezentată de existenţa unui număr mare de ofiţeri superiori filoruşi care susţin poziţia Rusiei, agenţi ai Rusiei. În toată această perioadă conducerea de la Kiev a avut ca principală sarcină scoaterea din conducerea armatei a filonului filo-rus, puternic construit de către Ianukovici, cu sprijinul Rusiei. Aceasta din urmă şi-a permis toate aceste operaţiuni, deoarece în realitate avea puterea de a bloca din interior orice acţiune militară ucrainiană. Probabil că vor exista forţe terestre, dar la nivel de informaţii şi nu militare".

Un lider pro-rus din Ucraina cere intervenţia lui Putin, împotriva Kievului

Unul dintre liderii insurgenţilor proruşi de la Slaviansk, un oraş din estul Ucrainei, a cerut, ieri, ajutorul Rusiei şi preşedintelui Vladimir Putin pentru a lupta împotriva Guvernului proeuropean de la Kiev. "Cerem Rusiei să ne protejeze şi să nu permită un genocid al populaţiei din Donbass (estul Ucrainei). Îi cerem preşedintelui Putin să ne ajute", a declarat Viaceslav Ponomarev, care a preluat controlul asupra primăriei de la Slaviansk, în fruntea militanţilor proruşi, potrivit Mediafax.

În contextul în care forţele loiale ale Kievului nu sunt vizibile în regiune, în pofida unui anunţ oficial cu privire la o "operaţiune antiteroristă" în curs împotriva militanţilor proruşi, Ponomarev a declarat că autorităţile centrale au trimis luni "1.000 de mercenari şi tancuri" pentru a prelua controlul asupra oraşului Slaviansk, aflat de sâmbătă sub controlul insurgenţilor. "Ne batem împotriva naziştilor", a declarat Ponomarev, îndemnând populaţia "să nu intre în panică".

Militanţi proruşi ocupă de sâmbătă sediul serviciilor de securitate şi un comisariat de poliţie din oraşul ucrainean Slaviansk (est), Oleksandr Turcinov, preşedintele interimar al Ucrainei, ordonând o operaţiune de amploare împotriva militanţilor proruşi din estul ţării. Totodată, preşedintele ucrainean înlăturat de la putere, Viktor Ianukovici, a apreciat, duminică, faptul că Ucraina a intrat în război civil, au anunţat agenţiile de presă din Rusia, citate de AFP. "Sângele a fost vărsat. Ţara noastră se află de acum într-o situaţie nouă, de fapt, a început să intre în război civil", a declarat el.

În ceea ce priveşte evoluţia lucrurilor din Ucraina în următoarele zile, Marius Lulea ne-a declarat: "Prin unităţile paramilitare, Rusia va continua să destabilizeze Ucraina pentru a delegitima alegerile prezidenţiale care vor avea loc. Este vorba de soldaţi ruşi trimişi pentru a implementa planul Moscovei, mare parte dintre ei mutaţi din Crimeea şi de la Tiraspol. O bună parte din vină o poartă Ucraina deoarece în mod constant a susţinut poziţia Rusiei în menţinerea unei enclave separatiste în Republica Moldova, iar acum trage ponoasele unei proaste strategii.

Dacă Ucraina va interveni militar împotriva unităţilor paramilitare, atunci înseamnă că de la centrul NATO s-a dat Ok-ul pentru o astfel de operaţiune. Dacă ar fi să discutăm deschis, cred că în acest moment comanda asupra Ucrainei este preluată de către factori occidentali, iar actualul guvern doar implimentează recomandările primite şi face acest lucru foarte bine. Răspunsul Rusiei va fi ocuparea unei părţi importante şi suficiente din Ucraina, pentru a decupla cel puţin 20 de ani statul vecin de pe traseul european. Cred însă că NATO va forţa şi asta, cu atât mai mult cu cât presiunea construirii unităţii europene constă tocmai în purtarea unui conflict extern care să lege naţiunile componente într-o doctrină comună, democratică, în care interesele comune să primeze în faţa celor individuale".

Duane Butcher cere României să apere Ucraina

Duane Butcher, însărcinatul cu afacerile trimis de SUA pe teritoriul ţării noastre, cere României să susţină Ucraina "spre binele Europei întregi, libere şi paşnice", se arată într-un comunicat remis redacţiei.

"Comunitatea internaţională rămâne unită în susţinerea Ucrainei, respectând suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi oferind cetăţenilor acestei ţări spaţiul şi sprijinul necesar pentru a-i ajuta să decidă cum va fi condusă ţara lor şi ce opţiuni vor avea. Faptul că Rusia are o istorie comună îndelungată cu Ucraina nu înseamnă că Rusia ar trebui să poată dicta viitorul Ucrainei. În data de 27 martie, 100 de ţări s-au aliniat în Adunarea Generală a ONU în sprijinul principiilor fundamentale ale Cartei ONU, în sprijinul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi împotriva acţiunilor ilegale ale Rusiei", a declarat, printre altele, domnia sa, care a conchis: "În următoarele zile şi luni, de la Kiev până Washington şi Bucureşti, lumea trebuie să continue să apere drepturile oamenilor curajoşi de oriunde care iau atitudine împotriva liderilor corupţi şi autoritari. Cetăţenii Ucrainei ne-au cerut sprijinul pe măsură ce se unesc pentru a-şi defini reformele şi a-şi desfăşura alegerile. Pentru binele unei Europe întregi, libere şi paşnice trebuie să fim cu toţii uniţi pentru Ucraina."

Kiev-ul primeşte 2 miliarde de euro de la SUA şi UE

SUA şi Uniunea Europeană au aprobat, ieri, ajutoare financiare în valoare totală de 2 miliarde de euro pentru Ucraina, printr-un credit şi o reducere a taxelor vamale, susţin agenţiile de presă AFP şi Interfax.

UE oferă un ajutor sub forma unui împrumut pe termen mediu de aproximativ un miliard de euro, destinat să contribuie la acoperirea datoriilor urgente din balanţa de plăţi a Ucrainei, identificate în programul economic al guvernului sprijinit de FMI. Acest ajutor se adaugă unui sprijin macroeconomic aprobat de 610 milioane de euro, dar care nu a fost, încă, plătit.

Ştirea ajutorului oferit de SUA a fost anunţată de prim-ministrul ucrainean Arseni Iaţeniuk, care a susţinut că acordul a fost semnat la Washington între guvernele american şi ucrainean. În prezent, delegaţia ucraineană negociază cu Fondul Monetar Internaţional pentru un ajutor de 14-18 miliarde de dolari în 2014-2015. (E.D.)

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Cainii razboiului au fost dezlegati si au inceput sa latre. Intrebare retorica: Exista facultati de "analisti"?

    ... 1. “Kiev-ul primeste 2 miliarde de euro de la SUA si UE” - pentru plata facturii la gaze (noua runda de sanctiuni?!) ... 2. Ucraina a fost un stat democratic pana la lovitura de stat (un concept vag inteles la Bucuresti) ... 3. sigurele trupe PARAmilitare din Ucraina “poarta” sigla Greystone in rest se poate vorbii despre militii populare (nu este exclus ca elemente rusesti sa existe printre ele) ... PS: democratie - Forma de guvernare in care suprematia apartine poporului (din DEX); Lovitura de stat (din franceză coup d'État) sau puci (din germana Putsch) se numeste o rasturnare brusca si neconstitutionala a puterii legitime a unui stat, impusa prin surpriza de o minoritate, de obicei formata din ofiteri militari sau comandanti paramilitari apartinand aceluiași stat, folosind forta. Se deosebeste de revolutie prin aceea ca la revolutie exista o participare masiva a populatiei la procesul de schimbare. (wikipedia) ... Exista facultati de "analisti"? ;) ...

    1. Felicitari. Nu sunt pro-rus. Nu sunt comunist, ci profund capitalist si liberal. Dar, se pare ca totul a devenit o goana pentru a provoca Rusia si un conflict zonal. UE promoveaza prin legislatie autonomia locala, in schimb provoaca conflict in Ucraina. Ba mai mult, se denatureaza ideea de democratie, se uita faptul ca in ultimii 25 de ani NATO a reusit sa profite de bunatatea anumitor lideri si a destabilizat toate intelegerile de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Sa recunoastem totusi ca Rusia a dat libertate tarilor din jurul sau, foste sovietice. Fiecare tara si-a ales calea. Si calea unora a fost sa aibe energie ieftina de la rusi in schimbul anumitor lucruri necesare apararii Rusiei. Apararii nu atacului. Rusia nu mai ataca nimic in lume, ci doar se apara de o extindere a NATO, a UE (Germaniei in principal, atentie, care a pornit ambele razboaie mondiale pentru acapararea de teritorii ale fosului "imperiu roman"), pana la granitele sale, ba poate de o eventuala acaparare a resurselor sale imense de petrol si gaze naturale. Deci, ar trebui sa ne gandim putin la ce se intampla. De fapt, totul pare ca se indreapta in acest sens: se doreste acapararea resurselor naturale ale Rusiei si eventual a influentei ei in lume, inclusiv a industriei sale de armament.

      Repet, nu sunt rusofon si ma bucur ca am iesit din sfera sa de influenta, de pe vremea lui Ceausescu. Dar, ce s-a intamplat in Ucraina pare o lovitura de stat data cu ajutor international. Iar actuala conducere ucraineana nu stim cine este, n-a fost aleasa democratic si nu face nimic altceva decat sa provoace un conflict pe care Rusia nu-l doreste sub nici o forma. Dar nu doreste nici sa piarda tot ce a primit in compensatie la energia furnizata Ucrainei (la pret pe jumatate, parca...). Dar nu prea e multa lume care mai zice aceste lucruri, iar rusii se tot apara prin toate metodele lor. Noi ce-am face in locul lor? Nu stiu ce sa mai cred, dar e bine sa avem ambele analize in mass-media, nu doar pe a celor care tin cu tot dinadinsul sa se extinda pentru a-si asigura piata de consum si resurse ieftine. Oricum, in principiu, UE nu i-a convenit cand a avut probleme cu receptia gazelor naturale prin Ucraina, dar nici nu prea a ajutat Ucraina sa-si plateasca gazele de la rusi, ci mai degraba a "ajutat" afaceristii ucraineni sa fure mai mult din bugetul Ucrainei pentru a provoca aceasta destabilizare... Sa ne gandim mai bine si poate descoperim ca si la noi se intampla cam la fel, adica nu ne mai dezvoltam pe nicaieiri, ci doar consumam... 

      Provocarea Rusiei nu e mana UE, in niciun caz a Germaniei. Este doar bratul lung al SUA care incearca sa aplice acelasi tip de arma (politica si militara) folosit in Iraq, Serbia, Libia, dar de alt calibru. Am deja un sentiment de deja vu.

      Nu mai cred de mult ca acestia sunt americanii pe care i-au asteptat bunicii nostri si nici ca tipul lor de democratie (pe care vor cu orice pret sa-l globalizeze) corespunde unei adevarate democratii europene. 

    Minereul de fier de la Krivoi Rog si carbunele din regiunea Donbas sunt primele lucruri care imi vin in minte pentru a explica nevoia de a "democratiza" Ucraina. Hitler nu a reusit sa puna mana pe minereul de fier atat de necesar lasand urmasilor lor, doamnei Merkel aceasta problema nerezolvata. Intrucat pasnic nu s-a reusit a fost generat un amestec de cumparare democratica si actiune militara iar miliardul imprumutat pe termen lung reprezinta o plata avans pentru constituirea noii mase credale pe cadavrul Ucrainei. Ai grije ce iti doresti este si pentru Ucraina si pentru Germania atata timp cat noi nu dorim nimic desi am avea destule de cerut de la Ucraineni. Asta este, Germania poate sa ceara, noi ne consumam in noi insine.

    Toata presa locala geme de articole anti Rusia/Putin, demonizand tot ce misca rusesc pe pamant. Nu-i o noutate, asta se tot intampla de vreo 25 de ani. Ce deranjeaza este retorica pro-razboi care a inceput sa apara prin media de cateva zile. Si, bineinteles, noi/NATO suntem tari, frumosi si buni, iar rusii rai, urati si prosti (sindromul Saddam). NU va fi razboi, acest lucru este cert! Vor fi eventual cateva incidente armate izolate, niste (putine) victime, totul incheiat cu o conferinta international cvadripartita. Rusia va integra Ucraina de est si Transnistria, este sigur, si se va limita la acestea. NU se va angaja militar impotriva niciunei tari NATO!

    1. Saraca Rusia! Ea nu face nimic care sa motiveze "demonizarea". O privire aruncata asupra istoriei regiunilor inconjurand Rusia, ne face sa ne aducem aminte celebrul banc de la Radio Erevan:

      I. Cu cine se invecineaza URSS?

      R. Cu cine vrea ea! 

      ... corect, doar ca tura asta, se vor inghesui vecinii, nu ii va mai inghesui Rusia ...

      Rusia inghesuie pe cine vrea ea. Inghesuie Romania cam de pe vremea lui Dimitrie Cantemir, sub pretextul eliberarii crestinilor din Imperiul Otoman. Romania este stavilarul expansiunii Rusiei spre slavii sudici. Ce mult iubesc slavii Rusia! Polonezii mai ales.

      Dar viceversa? Daca NATO si SUA vor sa impuna cu orice pret "democratia de tip occidental" si maicii Rusia?

      Sper sincer ca nici macar latraii care agita inconstient "opinia publica" sa nu devina "pagube colaterale" ale unui conflict militar.

      "Analistii" nu trebuie sa fie rusofoni sau rusofobi ca sa inteleaga asta, ci doar oleaca cinstiti cu ei insisi si cu capul pe umeri. De lacheii si propovaduitorii regimului comunist ne saturasem de mult, dar acum au aparut altii, ai regimului democratic. 

      Pai, singurul care a vrut sa faca Romania independenta si sa o dezvolte separat de Rusia sau SUA a fost Ceausescu, d-lor. Iar el a fost si el asasinat de o "revolutie" cam de acelasi tip ca cea din Ucraina. Doar ca la noi "ne-au" ajutat si NATO si Rusia, iar manipularea a fost perfecta. Si "revolutia" a fost facuta cu ajutorul celor din preajma lui Ceausescu care au vrut bani si putere. Pe care le au acum, nu? In schimbul aruncarii la fier vechi a industriei romanesti nemodernizate, concurenta a industriei altor tari dezvoltate din UE, cam se dovedeste... Iar concluzia este: de fapt, noi romanii, ce vrem de la viata asta, de la tara asta? Aia nu, cealalta nu, ailalta nu ne coafeaza... suntem cam cu fundul in toate luntriile si in nici una... doar unii dintre noi se pare ca scot foloase din asta...

      NATO sau SUA au trimis agitatori in Ucraina? Sau oamenii s-au plictisit de oligarhii sprijiniti de Rusia si au vrut sa scape de ei? Daca in Romania oamenii vor sa ii dea jos pe sefii de Consiliu Judetean, sau pe Ponta Plagiache, inseamna ca sunt platiti de NATO sau de americani?

      Nu este nevoie neaparat de agitatori pro-americani sau pro-rusi acolo pentru ca spiritele sa se incinga pana la despartirea Ucrainei in bucati.

      Fostul presedinte a fost inlaturat, desi a fost ales prin vot democratic, pentru ca nu a dorit UE. Occidentalii sunt niste vanzatori interesati de vise pentru ucrainienii din partea de vest, iar rusii isi apara bucata lor, adica zonele rusesti sau rusofone, inclusiv Crimeea (zona militara cheie). Cine pe cine ameninta? 

      Datul jos al sefilor efemeri este alta chestie. Nu trebuie uitat ca, de exemplu, Iulia Timoshenko, liderul aclamat de multimea din Kiev, este pentru unii erou national, iar pentru altii un fost prim ministru infractor, eliberat din puscarie la presiunile occidentale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb