CONSILIUL CONCURENŢEI: "Preţurile la pompă ale carburanţilor reflectă cotaţiile internaţionale Platts"

V.G.
Miscellanea / 14 septembrie 2022

"Preţurile la pompă ale carburanţilor reflectă cotaţiile internaţionale Platts"

Preţurile carburanţilor în staţiile de alimentare au o evoluţie similară cu cea a cotaţiilor internaţionale Platts pentru benzină şi motorină, dar cu o diferenţă de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenţei în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotaţiilor se transmit în preţurile la pompă, potrivit Agerpres.

Analiza, pe baza datelor din intervalul iulie 2019 - iunie 2022, a confirmat observaţiile anterioare (perioada 2016 - 2018) şi anume că preţurile din România urmează atât creşterile, cât şi reducerile cotaţiilor internaţionale.

"Cotaţia Platts este un preţ de referinţă internaţional pe piaţa benzinei sau motorinei şi reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta şi tranzacţiile realizate între traderi pe piaţa angro a combustibililor. Cotaţiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze acelaşi trend cu preţurile barilului de petrol", arată sursa citată.

Aşadar, atunci când cotaţiile internaţionale Platts la benzină şi motorină cresc, se majorează şi preţul la pompă al carburanţilor în România, iar când cotaţiile scad, se diminuează preţul acestora în staţiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării preţurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creşterea, cât şi la scăderea cotaţiei internaţionale de referinţă Platts.

O transmitere asimetrică a modificărilor cotaţiilor Platts în preţurile carburanţilor ar fi reprezentat un indiciu al existenţei unor comportamente de piaţă incorecte.

Analiza a fost realizată pentru ambele tipuri de combustibil, benzină standard şi motorină standard, utilizând medii săptămânale puse la dispoziţie de următorii furnizori de carburanţi: Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Gazprom, Socar.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. pai petrolul a scazut de la 122 $ barilul la 87 dolari barilul, cca -40%. Iar benzina a scazut de la 8.7 la 7.5 adica -16%. deci cum urmareste cotatia petrolului ca numai dc iei spaga de la Petrom poti sa vb asemenea tampenii..

    1. plus ca la pompa nu era scazut cand cotatia era negativa...

      s c cret 

    Trebuie sa recunoastem ca, acesti indivizi platiti gras din bani publici, isi fac cu cinste datoria fatza de.........Marea Resetare!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb