Consiliul Judeţean Cluj lansează prima emisiune de obligaţiuni în valoare de peste 75 milioane euro

F.D.
Miscellanea / 25 octombrie 2023

Consiliul Judeţean Cluj lansează prima emisiune de obligaţiuni în valoare de peste 75 milioane euro

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, a susţinut miercuri, 25 octombrie 2023, alături de domnul Valentin Miron, preşedintele firmei de consultanţă financiară VMB Partners, conferinţa de presă prilejuită de anunţarea, în premieră, a primei emisiuni de obligaţiuni a judeţului Cluj, în valoare de 75.680.000 euro.

Obligaţiunile vor fi emise în plasament privat, sub forma a 756,800 obligaţiuni dematerializate, fiecare în valoare de 100 Euro, listate la Bursa de Valori Bucureşti. Maturitatea împrumutului e de 10 de ani, cu scadenţă în 2033 şi cu o opţiune de rambursare anticipată în anul 2029. Ratingul emisiunii conform Fitch Ratings este BBB- outlook stabil, standalone "A". Plasamentul privat presupune că emisiunea se adresează în special investitorilor profesionali şi unui număr de maximum 149 de investitori de retail, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

Fondurile rezultate din emisiunea de obligaţiuni vor fi folosite pentru finanţarea proiectelor de investiţii derulate de Consiliul Judeţean Cluj, aflate în diferite stadii de implementare, precum: modernizarea a peste 160 km de drumuri judeţene componente a reţelei TEN-T din nordul Transilvaniei, dotarea cu aparatură medicală a spitalelor clujene, edificarea unui nou sediu pentru Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, reabilitarea şi punerea în valoare a Ansamblului Monument Istoric "Castel Banffy" Răscruci, etc. De asemenea, o parte din totalul emisiunii de obligaţiuni va fi folosită pentru refinanţarea datoriei publice existente.

Alin Tişe: "Mă bucur că am reuşit, alături de consultatul agreat, să implementăm acest nou instrument de investiţii, unic în peisajul administrativ clujean. Satisfacţia e cu atât mai mare cu cât ratingul judeţului Cluj, certificat de specialiştii internaţionali, este nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României. Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligaţiuni mă face să fiu extrem de încrezător că vom reuşi să accelerăm proiectele de investiţii ale Consiliului Judeţean. Planul investiţional propus astăzi va întări poziţia de lider naţional în planul dezvoltării a Clujului şi va schimba faţa acestui judeţ prin intermediul ambiţiosului program de investiţii aflat în derulare şi care ţinteşte obiective de interes local şi naţional, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educaţie, drumuri, cultură sau reciclarea deşeurilor".

Consultantul financiar al Consiliului Judeţean Cluj pentru emisiunea de obligaţiuni este compania VMB Partners, cu peste 20 ani de experienţă în sprijinul autorităţilor locale. VMB a structurat majoritatea emisiunilor de obligaţiuni municipale sau judeţene listate la Bursa de Valori Bucureşti începând din anul 2001, când a avut loc prima emisiune a unei administraţii publice în România.

"Emisiunile de obligaţiuni ale administraţiilor locale oferă investitorilor instrumente diversificate de investiţie, în condiţiile în care piaţa de capital din România are o nevoie stringentă de aşa ceva. Valoarea emisiunii judeţului Cluj precum şi reputaţia Emitentului vor fi cu siguranţă factori de importanţi de atractivitate. Pentru investitorii persoane fizice se adaugă faptul că veniturile obţinute nu sunt impozabile.

Deşi legislaţia nu permite ca ratingul oficial al unei administraţii locale sau regionale să depăşească ratingul suveran, totuşi, societăţile de rating internaţionale oferă un "standalone credit profile" (profil de rating de sine-stătător) la nivel A pentru judeţul Cluj, ceea ce înseamnă de fapt un rating mai bun decât ratingul suveran.

Clauza de răscumpărare anticipată care va fi exercitată în mod ferm de Consiliul Judeţean Cluj în anul 2029 reduce de fapt maturitatea instrumentului la şase ani, repartizarea rambursării principalului în perioada anilor 7-10 fiind în fapt doar o formalitate menită să asigure conformitatea cu legislaţia aplicabilă autorităţilor locale.", a declarat Valentin Miron, Preşedinte VMB Partners, cu privire la obligaţiunile emise de Consiliul Judeţean Cluj.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu e mentionat nimic legat de dobanda, cand va avea loc plasamentul privat si prin ce broker?

    1. nu este pntru tine MÀ !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb