Coreea de Nord, o "ameninţare vitală" pentru SUA şi Coreea de Sud

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 aprilie 2013

Coreea de Nord, o "ameninţare vitală" pentru SUA şi Coreea de Sud

Analiştii geopolitici spun că pericolul nu este atât de mare

Statele Unite şi Coreea de Sud au intensificat, ieri, nivelul supravegherii militare comune, la "ameninţare vitală", în perspectiva unui eventual tir de rachetă din partea Coreei de Nord, conform surselor din presa internaţională. Războiul declaraţiilor liderului Coreei de Nord, Kim Jong Un, a atins, în ultimele două săptămâni cote alarmante. Tânărul dictator de la Phenian, care a venit la putere în 2011, după moartea tatălui său, a ameninţat pe rând Statele Unite ale Americii (SUA), Coreea de Sud şi Japonia că va lansa un atac nuclear de mari proporţii.

Cu toate acestea, ameninţările lui Kim Jong Un au avut un singur efect vizibil, conform analiştilor din zona geopoliticii, şi anume sporirea atenţiei asupra regimului comunist din Coreea de Nord şi ridicarea mizelor de la masa de negociere cu marile puteri ale lumii precum SUA, China şi Rusia. Războiul neîn-ceput de Kim Jong Un este al tuturor, mai puţin al nord-coreenilor, spun analiştii în domeniu, întrucât populaţia are de înfruntat alte probleme precare.

Conform unui raport recent al CIA, industria nord-coreeană operează la capacităţi reduse, din cauza lipsei de resurse naturale şi financiare. Majoritatea populaţiei rămâne angajată în sectorul agricol, care, în 2009, reprezenta aproximativ 21% din produsul intern brut al ţării. Raportul mai arată că infrastructura din Coreea de Nord este slab dezvoltată şi uzată. Totodată, populaţia nord-coreană este în continuare afectată de criza alimentară care a izbucnit deceniul trecut. Pentru a depăşi această situaţie, Coreea de Nord a primit ajutoare de la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), dintre care aproximativ 2 milioane de tone de alimente au fost trimise de SUA.

Deşi a anunţat că suspendă programul, regimul lui Kim Jong Un a fost de acord, în 2011, cu relansarea proiectului de ajutor, pes-te 3,5 milioane de nord-coreeni primind alimente din ţări membre ONU.

O investigaţie a jurnaliştilor Asia Press a arătat că, numai anul trecut, în Coreea de Nord au fost înregistrate peste 10.000 de decese. Totodată, jurnaliştii care au condus ancheta au denunţat cazuri de canibalism pe fondul crizei alimentare, malnutriţie şi încălcarea drepturilor omului, existând suspiciuni că aproximativ 200.000 de deţinuţi politici se află în tabere şi lagăre de concentrare.

Regimul din Coreea de Nord nu a făcut publice datele privind numărul de arme nucleare deţinute. În topul ţărilor cu cel mai bogat arsenal nuclear se află Rusia, cu 10.000 de arme nucleare, SUA, cu 8.500, Franţa, China şi Marea Britanie care au aproximativ 250 de focoase nucleare.

Traian Băsescu l-a asigurat pe preşedintele Coreei de Sud de solidaritatea României

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis omologului său sud-coreean, Park Geun-hye, un mesaj de solidaritate în contextul intensificării ameninţărilor făcute de liderul Coreei de Nord. Domnia sa a declarat: "Doresc să vă asigur, în contextul internaţional actual marcat de tensiunile din Peninsula Coreeană, de solidaritatea României cu Republica Coreea. Apreciez foarte mult dinamica relaţiilor de cooperare dintre ţările noastre, considerând că avem valori şi obiective comune pe care trebuie să le apărăm".

Şeful statului arată că, în acest sens, parteneriatul strategic dintre ţara noastră şi Coreea de Sud reprezintă "o dovadă clară" a bunei cooperări şi a angajamentelor dintre cele două ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb